Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genel2022 yılında telefon kameralarının geleceği

    2022 yılında telefon kameralarının geleceği

    Tatilden yemek fotoğraflarına, yiyeceklerden etkileyici kış manzaralarına kadar pek çok kareyi artık akıllı telefonlarımızdan çekiyoruz. Fotoğraf makinelerini aratmayacak yeteneklere sahip cihazlar geliştiren akıllı telefon üreticileri, mobil fotoğrafçıların ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler üretiyor. Peki ya bu yolculukta, 2022 yılında telefon kameralarından ne beklemeliyiz?

    2021’in en çok ilham verenleri: Teknolojinin liderleri kaçıncı?

    Görüntü sinyal işlemcileri (ISS)

    2017’ye kadar telefon üreticileri, fotoğrafları işlemek için çoğunlukla yonga setlerinin görüntü sinyal işlemcilerine güveniyordu. Ta ki Pixel 2’de yer alan Pixel Visual Core ile Google bu oyunu bozana dek… 2021 yılı içerisinde Xiaomi ve Vivo da bu akıma katıldı.

    Xiaomi Mi Mix Fold ve Vivo X70 Pro Plus, Snapdragon’un görüntüleme çipi yerine kendi ISS’lerini kullandı. Bu sayede üreticiler; düşük ışıkta daha iyi kareler çekmeyi ve daha gelişmiş bir otomatik odaklama ve pozlama sağlamaya başladı. 2022’de kendi görüntü sinyal işlemcisini üreten şirketler arasına yenilerinin de ekleneceği tahmin ediliyor. 

    Sinematik mod

    Daha önce çeşitli telefon üreticileri, cihazlarında sinematik mod denemeleri yaptı. Ancak bu özelliği en başarılı haliyle, iPhone 13 serisinde gördük. Kamera odağını bir konudan diğerine kusursuz bir şekilde kaydırmaya katkı sağlayan video çekim modu, aynı zamanda çerçevede hareket eden özneleri takip edip odağı üzerinde tutabilmesiyle de takdir topladı. Apple’ın çok iyi bir şekilde hayata geçirdiği bu özelliği, 2022’de birçok Android cihazda göreceğimizden şüphemiz yok.

    Ekran altı kameralar

    Ekran altı kamera özelliği, 2020 yılında ilk defa ZTE imzasıyla karşımıza çıktı. Bu yıl başka markalar da ekran altı kameralı telefonlar geliştirip piyasaya sürdü. Fakat dürüst olmak gerekirse, henüz bunu kusursuz bir şekilde sunan bir model ile karşılaşmadık. Pek çok kullanıcı, bu kameraların kalitesinden şikayet etti. Ama yeteri kadar deneme yapıldığını düşünürsek, artık markalar geçmişteki hatalarından ders çıkarıp bu kameraları daha başarılı şekilde kullanıcılarla buluşturabileceğini tahmin ediyoruz.

    Pop-up kameralar

    OnePlus, Motorola, Realme ve daha pek çok marka, pop-up kameralı telefonlar üretti. Kullanıcıları çentikten kurtaran ve daha konforlu bir ekran deneyimi sunan bu kamera modülü, ne yazık ki son dönemlerde eski popülaritesini kaybetti. Buna etken olan sebeplerden bir tanesi de kullanıcıların bu kameraların sağlamlığına pek de güvenmiyor oluşuydu. Ancak akıllı telefonlarda daha radikal değişiklikler görmeyi umduğumuz 2022 yılında pop-up kameralar da eski cazibesini tekrar yakalayabilir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN