Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelVideoda ışıklandırma

    Videoda ışıklandırma

     

    video01

    Günümüzde fotoğraf çekebilen her cihaz aynı zamanda video kayıt da yapabildiği için aslında aynı zamanda video kamera sahibi de oluyoruz. Elimizdeki cep telefonu bile bu özelliğe sahip olduğundan ışık konusunda dikkat edeceğimiz birkaç ipucu ile video kayıtlarımızı daha güzel hale getirmek elimizde.

    Videolu içeriklerin her geçen gün arttığı günümüzde artık herkes birer potansiyel video üreticisi haline geldi. YouTube gibi içerik sağlayıcıların yaygınlaştığı günümüzde her türlü cihazın video kayıt edebilmesi, cep telefonların giderek daha profesyonel video kayıt cihazları haline gelmesi biz kullanıcıların seçeneklerini artırıyor.

    Her ne kadar ışık konusu ayrı bir uzmanlık olsa da dikkat edeceğiniz birkaç basit ipucu ile video kayıtlarınızı daha profesyonel bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Ancak öncelikle videonun fotoğraftan ayrılan bazı noktalarına dikkat çekmek istiyorum:

    Video daha fazla ışık ister

    Video kayıt etmek istediğinizde fotoğrafa göre daha fazla ışığa ihtiyaç duyarsanız. Bunun temel sebebi video kayıt işlemlerinin fotoğrafa göre daha karmaşık olmasıdır. Bu yüzden örnek vermek gerekirse fotoğraf için 1 birim ışığa ihtiyaç duyuyorsanız videoda bu 1.5 birime çıkar. Ayrıca fotoğrafta farklı anlatım teknikleri ile kurtarabileceğiniz bir ortam video için yeterli olmayabilir. Bu tarz farkları da dikkate almanız gerekiyor.

    Videoda ses de vardır

    Video fotoğraftan farklı olarak ses de ihtiva eder (isterseniz sessiz ya da kayıt edilen sesin kullanılmayacağı videolar da hazırlayabilirsiniz o ayrı bir konu). Bu yüzden sese de dikkat etmeniz gerekiyor.

    Videoda hareket vardır

    Fotoğraftan farklı olarak video 3 boyutludur. Yani içinde bir hareket vardır. Bu hareket kamera ile sağlanabildiği gibi konunun hareketi ile de sağlanabilir. Video birden fazla fotoğrafın bir araya gelmiş hali gibi düşünülebilir.

    video02

    Işığı arkana al

    Bu hatırlatmalardan sonra videoda ışık konusuna dönecek olursak: Genel olarak fotoğrafta ihtiyacımız olan ışığa videoda da ihtiyaç duyarız. Hem de daha fazlasına. Bir röportaj ya da benzeri bir çekim yapıyorsak (yani insan çekiyorsak) kullanabileceğimiz en temel yöntem ışığı kameranın arkasından gelecek şekilde ayarlamaktır. Bu öneri doğal ışık için geçerlidir ve genelde işe yarar. Yani bir odada röportaj çektiğimizi düşünelim. Röportaj yaptığımız kişiyi pencereden gelen doğal ışığı görecek şekilde pencere önüne getirip araya kameramızı koyduğumuzda setimiz hazır olacaktır.

    Elbette bu temel çekim yöntemi açısından doğrudur. Farklı bir ışık istiyorsanız farklı çözümler de üretebilirsiniz. Burada önemli olan çekimi yapan kişinin (yani sizin) ne istediğinizdir. Işık konusunun temel noktaları olsa da fotoğrafta olduğu gibi bir tane doğrusu yoktur. Kişiye, konuya, duruma ve ortama göre farklı yöntemler kullanılabilir.

    Kameranın yanında iki ışık

    Bir diğer yaygın ve pratik yöntem ise doğal ışığın kullanılamadığı durumlarda kameranın sağına ve soluna iki ışık koymaktır. Bu ışıklar profesyonel çözümler olduğu gibi iki adet masa lambası da olabilir (bütçeye, imkanlara ve duruma göre lamba türü değişebilir). Sağa ve sola ışık koymak konunan arkasında oluşacak gölgeleri engelleyeceği için tercih edilen bir durumdur.

    Yansıtma ışık

    Fotoğrafta da kullanılan bu yöntem ışık kaynağının varsa tavana yansıtılması ile elde edilir. Ancak ortamda bir tavan olması ve ışık kaynağının normalden güçlü olması gerekir. Zira ışık yansıdığında daha fazla dağılacağı içi biraz güçlü bir ışık kaynağına ihtiyaç duyarsınız.

    Yazının başında da söylediğim gibi ışık konusu ayrı bir dünyadır ve bu işin ayrı bir eğitimi ve uzmanlığı bulunur. Amacım bu alanlara girip, akıl vermek değil. Elindeki imkanlarla bir şeyler yapmak isteyenlere fikir vermektir. Burada yazdığım yöntemler dışında birçok farklı yöntem ve çözümle siz de videolarınızı daha profesyonel bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Önerim bol bol video izlemeniz ve internette YouTube gibi kanallarda yer alan eğitici/öğretici videoları takip etmeniz. Bu sayede becerilerinizi artırabildiğiniz gibi yeni fikirler de edinebilirsiniz. Anlatması benden uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN