Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraUygun fiyatlı objektifler

    Uygun fiyatlı objektifler

    objektif03

    Yeni bir yıla başladığımız bugünlerde fotoğraf makineleri için uygun fiyatları objektiflere göz atıyorum.

    Değiştirilebilir objektifli bir fotoğraf makinesi aldığınızda karşınıza çıkacak ilk konulardan biri objektiftir. Genelde standart bir objektifle satılan dijital SLR ya da aynasız modellerin bazıları sadece gövde seçeneği ile alınabilir. Fakat günün sonunda ikinci ya da üçüncü bir objektife de ihtiyacınız olur. Marka ve modele göre değişmekle beraber en kötü objektifi değiştirilebilir fotoğraf makinesinin bile farklı objektif seçenekleri bulunur. Nikon ve Canon gibi markalarda bu objektiflerin sayısı 30-40’a kadar çıkar. Ayrıca üçüncü parti olarak tabir edilen markaların da Nikon, Canon ya da diğer markalarla uyumlu objektifleri vardır.

    Ancak objektif üretmek zor ve karmaşık süreçler içeren bir imalat tekniği gerektirdiği için dünya çapında belli başlı firmalar bu tarz cihazlar üretebiliyor. Bu zor tekniklerin sonucu objektiflerin fiyatları da biraz yüksek oluyor. Özellikle ışık geçirgenliği yüksek olan (diyafram açıklığı 2, 2.8 1.4 ve benzeri) objektiflerin fiyatı bir fotoğraf makinesi hatta daha üstüne çıkabilmektedir.

    Çin’den esen objektif rüzgarı

    Son yıllarda atağa kalkan Çinli teknoloji firmaları birçok alanda olduğu gibi fotoğraf sektöründe de ürünler ortaya koyuyor. Bu markaların en önemli özelliği uygun fiyatlı ve ağırlıklı olarak sabit odaklı (prime) objektifler üretmeleri. Bu markalardan biri olan Yongnuo’nun uygun fiyatlı objektif çözümleri bulunuyor. Bunlar genelde uyumlu markanın ürünlerinden daha ucuz çözümler oluyor. Kalite açısından baktığımızda ise bu markanın objektiflerinin sunduğu kalite fiyatına göre makul kabul edilebilir.

    Çeşitli markalar ile uyumlu olan Yongnuo objektiflerin yanısıra farklı fotoğraf aksesuarları da bulunuyor. Flaş, telekonvertor ve benzeri aksesuarlar da üreten bu marka faydalı çözümler sunuyor. Öte yandan farklı Çin merkezli markaların da özellikle aksesuar anlamında farklı çözümleri de bulunuyor. Bunlara da göz atmanızı öneririm.

    Üçüncü parti objektif çözümleri

    Nikon, Canon, Sony, Fujifilm ya da Olympus gibi bir markalar için objektif üreten farklı firmaların ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Bu markalar arasında Sigma, Tamron, Tokina gibi üreticiler yer alıyor. Bu markaların objektifleri de orijinal markalar kadar kaliteli olabiliyor. Fakat bu markaların en önemli artısı orijinal markanın üretmediği bazı seçenekler sunması. Örneğin Canon’da bulunmayan 18-250 mm objektif seçeneği Sigma’da üretim bandında yer alabiliyor. Bu da kullanıcılar için alternatif çözümler anlamına geliyor. Üçüncü parti objektif üreticilerinde her keseye uygun çözümler bulunuyor. Örneğin bütçesi olanlar için diyaframı açık zoom objektifler bulmak mümkünken, bütçesi kısıtlı amatörler için kapalı diyaframlı uzun aralıklı (18-250 mm gibi) seçenekler de yer alıyor. İsterseniz bu alanda tercih edilebilecek bir iki örnek objektife göz atalım:

    objektif05

    Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Lens

    Sigma’nın ‘tembel işi’ olarak adlandırılabilecek ve genelde bütçesi sınırlı kullanıcılara hitap eden 18-250 mm serisi tek bir objektif ile birçok işi başarmak isteyenlere hitap ediyor. Profesyonellerin hoşlanmayacağı bir aralık ve diyafram açıklığına sahip olan bu objektif amatör kullanıcılar için adeta bir nimet gibi görülüyor. Yine de tercih sizin. Işıktan feragat edip ‘tek bir objektifle her işi yapayım’ diyorsanız alınabilecek bir ürün.

    Tamron Af Sp 17-50mm F/2.8 XR Di II LD

    Tamron’un bu ürünü ise kit olarak gelen objektifleri beğenmeyenler için önemli bir alternatif. Diyafram açıklığının f2.8 olması önemli bir avantaj. Fiyatı ise 1400 TL civarında olan objektifin biraz daha pahalı VC adı verilen titreşim engelleme özellikli olanı da bulunuyor. Bütçeniz varsa VC özellikli olanını tercih etmeniz fayda sağlar.

    objektif01

    Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX II

    Bir diğer marka olan Tokina’nın geniş açı ihtiyacı olanlar için tasarladığı modeli 11-16 mm. Diyafram açıklığının 2.8 olması cihazın az ışıklı ortamlarda bile iyi sonuçlar vermesini sağlıyor. Fiyatı 2 bin TL civarında olsa da benzerlerinden uygun olduğunu belirtmek isterim.

    Objektifi değiştirilebilir bir fotoğraf makinesine objektif seçmek gerçekten de kolay bir iş değil. Beklentilerinizi, bütçenizi, ihtiyaçlarınızı iyi değerlendirip ona göre karar vermeniz gerekiyor. Seçenek sayısının fazlalığı ise biraz kafa karıştırıyor. Ama mantıklı bir değerlendirme seçenekleri azaltacaktır.

    Bu konuda daha detaylı bilgi isterseniz daha önce yazdığım Fotoğraf makinelerinde objektif seçimi yazıma göz atmanızı öneririm.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN