Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraTürkiye'de Drone kullanmanın şartları

    Türkiye’de Drone kullanmanın şartları

    drone06

    Drone yani insansız hava araçları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşıyor. Bu yaygınlaşmayla beraber sorunlar da getiren Drone kullanımının detaylarına hep beraber bakalım.

    İnsansız hava araçları son dönemin teknoloji oyuncakları. Özellikle kamerası olan Drone modelleri diğerlerine göre daha fazla ilgi çekiyor. Ancak bu yaygınlaşma ve ilginin artışı beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Herkesin istediği her an Drone uçurması, güvenlik ihlali oluşturabilecek (mesela havaalanı) yerlerde bu cihazların kullanılması, kazaların artması hem dünyada hem Türkiye’de yetkililerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Bu sorunların üstesinden gelmeyi amaçlayan yetkili mecralar bazı önlemler alarak Drone uçuşlarına belli standartlar getiriyor.

    Türkiye’de patron SHGM

    Drone sahibiyseniz Türkiye’de muhatap olacağınız kurum SHGM yani Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü. Eğer 500 gramdan daha ağır bir Drone sahibi iseniz satın aldığınız bu cihazı mutlaka SHGM’nin sistemine kayıt ettirmeniz gerekiyor. Sistemde 500 gram – 4 kg, 4 kg -25 kg, 25 kg-150 kg ve 150 kg üstü olmak üzere 4 farklı kategori bulunuyor. Elinizdeki Drone’un kalkış ağırlığına göre bu sınıflandırma kategorilerinden birine kayıt ettirmeniz gerekiyor. Bu kayıt sistemini internet üzerinden kullanabiliyorsunuz. Detaylı bilgiyi kurumun internet adresinden alabilirsiniz.

    Elbette işler kayıt sistemi ile bitmiyor. Bazı durum ve yerler için insansız hava araçları kullanımı izinlere tabi. Bu izinleri almadan yapılacak uçuşlarda Drone sahibine ceza bile verilebiliyor. Bu yüzden Drone kullanırken kayıtlı bir cihazınız olsa bile uçuş yasağının olmadığı bölgeleri seçmeniz gerekiyor. Örneğin havaalanı yakınında ya da askeri bölgelerde Drone uçurulamıyor. Bunlara ek olarak içinde bulunduğumuz OHAL şartları göz önüne bulundurulduğunda bazı valilik ya da belediyelerin de bu tarz yasaklar koyabileceğinizi unutmamanızı hatırlatırım. Bu yüzden her ihtimale karşı uçuş yapacağınız bölgede bu tarz yasakların olup olmadığını araştırmanız önemli bir konu haline geliyor.  Uçuş yasağı olan bölgelerde gerekli izinleri aldıktan sonra uçuş yapabiliyorsunuz. Ancak bunun için uçuş öncesinde ilgili makamlara başvurmanız gerekiyor.

    drone05

    Bu arada 500 gramdan daha hafif bir Drone aldıysanız bu kayıt işlemini yaptırmanıza gerek yok. Ancak uçuş yasağı bölgelere dikkat etmekte fayda var. Kayıt gerektirmeyen bir Drone sahibi olmanız uçuş yasaklarından muaf olacağınız anlamına gelmiyor.

    Sigorta zorunluluğu

    25 kg ve üstü Drone’ları kullanmak için izin ve kayıt dışında bir de sigorta zorunluluğu bulunuyor. Bu sigortada amaç Drone’un üçüncü kişilere olası zararlarını kapsam içine almaktır. Bu sayede olası bir kaza durumunda ortaya çıkacak hasarın karşılanması amaçlanmaktadır. Zaten bu tarz bir Drone sahibi iseniz uçuş izni alırken sigorta belgelerinizi de ibraz etmeniz gerekiyor.

    Yaş sınırı

    Eğer 500 gram – 4 kg ağırlığa kadar bir Drone’u uçurmak isterseniz yaşınızın en az 12 olması gerekiyor. 4 kg – 25 kg ağırlığındaki Drone modelleri için bu sınır 15. Bunlara ek olarak daha üst sınıflardaki Drone sahipleri için özel pilot lisansları alma zorunluluğu bulunuyor. Bu lisanslar belli sürelerle alındığı için bu süre bitiminde ek eğitimle lisansların yenilenmesi gerekiyor.

    drone01

    25 kg ve üstü Drone pilotları tüm bunlara ek olarak belli uçuş saati sınırlamalarına tabi oluyor. Örneğin günde en fazla 10 saat mesai yapabiliyorlar. Ayrıca aylık uçuş süresi 150 saati geçemiyor. Bu tip Drone cihazlarının pilotları uçuş kayıt defteri de tutma zorunluluğuna sahip.

    Bu ve benzeri birçok kurala tabi olan Drone ya da İHA (İnsansız Hava Aracı) uçuşları ile ilgili detaylı bilgiyi SHGM’nin hazırladığı talimatlar dökümanında bulabilirsiniz.

    Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insansız hava aracı ya da Drone uçurmak için belli şartlar ve yasaklar bulunuyor. Bunlara dikkat ederseniz hem kendinize hem çevrenize zarar vermeden bu teknolojik oyuncakları kullanabilirsiniz. Aksi durumlarda ise sorun yaşama ihtimaliniz bulunuyor.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN