Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTüm zamanların en önemli 10 siber saldırısı

    Tüm zamanların en önemli 10 siber saldırısı

    Cyber-Security-(2)Siber saldırılar özellikle Türkiye’de son günlerin en popüler konularından. 2015 Aralık ayının ikinci yarısı itibariyle Türkiye’de başta bankacılık olmak üzere birçok sektörü etkileyen yeni çağın bir numaralı silahı siber saldırılar aslında uzun yıllardır bu dünyanın en önemli sorunsalı. Firmalar her ne kadar güvenlik konusunda önlemlerini her geçen gün daha da artırsa da hacker’lar her zaman onların bir adım önünde yer alıyorlar. Bazıları bunu sırf eğlence amacıyla yaparken, bazı hacker grupları bilgi hırsızlığı amacıyla profesyonel olarak yapıyor. Siber saldırılar tüm medyanın fazlasıyla dilindeyken ben de bu haftaki yazımda tüm zamanların en popüler siber saldırılarını bir araya getirerek hafızalarınızı tazelemek istedim.

    Robert Tappan Morris ve Morris Worm (1988)
    İlk internet virüsünün yaratıcısı olan Morris ABD’deki Cornell Üniversitesi öğrencisi idi. Morris’e göre bu virüs kazara ortaya çıkmış bir durum. Morris’in aslında webin sınırlarını keşfetmek üzere tasarladığı bir yazılım kritik bir hata ile karşılaştığında virüse dönüşüyor ve diğer bilgisayarları etkilemeye başlıyor. 1988 yılında 6 bin bilgisayarın hasar görmesine neden olan 10 ile 100 milyon dolar arası zarara yol açan bu program bugünlerde pek çok siber saldırıya ilham vermeye devam ediyor.

    MafiaBoy’dan 1 milyar dolar değerinde hackleme (2000)

    Bir diğer yüksek maliyetli siber saldırı o tarihte henüz 15 yaşında olan Michael Calce, hacker dünyasında bilinden adıya a.k.a MafiaBoy isimli bir çocuk tarafından gerçekleştirildi. Şimdi 26 yaşında olan Calce 2000 yılında Kanada lisesinde öğrenci iken Amazon, CNN, eBay ve Yahoo’nun da içinde bulunduğu önemli sitelere bir DDoS saldırısı gerçekleştirmeye karar verir. Uzmanlara göre zararın maliyeti 1.2 milyar dolar. Kısa süre sonra yakalanan Calce yaşı henüz küçük olduğundan dolayı 8 ay süre ile gözetim altında tutulma cezasına çarptırıldı. Günlük hareketlerine ve online erişimine sınırlama getirildi.

    Google’un Çin servisine yapılan saldırı(2009)

    2009 yılında Google’ın Çin servisi siber saldırıya uğradı ve kullanıcılara ait bilgiler çalındı. Google’dan yapılan açıklamada saldırının Çinli insan hakları savunucularının hesaplarına erişim amacıyla yapıldığı belirtildi. Yapılan araştırmada Çin, Amerika ve Avrupa’dan pek çok kullanıcının Gmail hesaplarına düzenli olarak izinsiz şekilde girildiği tespit edildi. Bu hesaplar Çinli insan hakları savunucularına aitti. Bu durumda bütün gözler yıllardır insan haklarını hiçe saymakla suçlanan Çin hükümetine çevrildi. Google Çin pazarına 2006 yılında www.google.cn adresi ile girmiş ve ülkedeki sıkı internet sansürü rejimine uyum sağlamıştı. Ancak 2009 yılındaki bu siber saldırı sonucunda Google ülkedeki yapılanmasını değiştirme kararı aldı. Çin’in internet politikasından korunmak amacıyla Mart 2010’da google.cn to servislerini Hong Kong’a taşıdı.

    15 yaşında NASA’yı hackledi(1999)
    1999 yılında Jonathan James NASA’yı haklediğinde henüz 15 yaşındaydı ancak yaptığı bu saldırı onu oldukça popüler hale getirdi. Amerikan Savunma Departmanı bilgisayarlarına sızan James serverların arkasına kurduğu sistem ile farklı devlet organizasyonlarından gelen binlerce maili ele geçirdi, askeri bilgisayarların kullanıcı adı ve şifrelerini öğrendi. James ele geçirdiği bu bilgileri kullanarak NASA yazılımının bir parçasını çalmayı başardı. Bu saldırı uzay keşif ajansına sistemin kapalı kaldığı 3 haftalık süre boyunca 41 bin dolara mal oldu. 1.7 milyon dolar değerindeki bu yazılım NASA Uluslararası Uzay Keşif İstasyonu’nun sıcaklık, nem gibi fiziksel çevre faktörlerini destekliyordu. Olaydan bir süre sonra yakalanan James yaşının küçük olması nedeniyle az bir ceza aldı. Ancak James 2008 yılında bir grup hacker ile birlikte kredi kartı bilgilerini çalmakla suçlandı. Ve bu olaydan sonra intihar etti. James intihar mektubunda hakkındaki iddiaları yalanlıyordu.

    Porsche kazanan hacker (1995)
    Kevin Poulsen 1995 yılında Porsche ödüllü bir radyo yarışmasında Los Angeles telefon sistemini hacklemesi ile meşhur oldu. La Kiis FM tarafından düzenlenen yarışmada radyo istasyonu dinleyicilerine ödül olarak Porsche 944 S2 vaat ediyordu. Telefon sisteminin kontrolünü ele geçiren Poulsen radyo istasyonuna gelen diğer aramaları engelleyerek başarıyı garantilemiş oldu. Poulsen Porsche’u kazandı ancak yakalandı ve beş yıl hapse mahkum edildi. Poulsen daha sonra Wires News’in IT güvenlik sorumlusu olarak çalışmaya başladı.

    Anonymous’tan din karşıtı saldırı (2008)
    2008 yılında bir grup din karşıtı genç başlattıkları DDoS saldırısı ile Church of Scientology sitesini birkaç gün boyunca çökertti. Saldırıyı gerçekleştiren ve şu günlerde hacker aleminin en popüler grubu olan Anonymous’un o dönemde 19 yaşındaki üyesi Dmitriy Guzner saldırıdan dolayı tutuklandı ve 2 yıl göz hapsi ve 37 bin 500 dolar para cezasına çarptırıldı.

    Solar Sunrise (1998)
    1998 yılında Amerika’da başlayan ve ilk olarak Irak güçleri tarafından gerçekleştirdiği düşünülen siber saldırılarda 500’ü aşkın devlet bilgisayarı ve kişisel bilgisayarın kontrolü ele geçirildi. Hacker’ların hedefinde Sun Solaris işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlar olduğundan saldırı ‘Solar Sun’ olarak adlandırılmıştı.
    Amerikan hükümeti saldırıyı araştırmak için FBI’ın ve Bilgi Sistemleri Savunma ajansının da içinde yer aldığı bir komisyon oluşturdu. Ancak araştırma sonucu oldukça şaşırtıcı idi. Saldırıyı düzenleyen Irak değil Kaliforniya eyaletinden 3 gençti.

    Melissa virus (1999)
    Oldukça basit bir virüs gibi görülen Melissa virisünün 1999 yılında yarattığı hasarın maliyeti 80 milyon dolar oldu. Microsoft Word dökümanlarını etkileyen virüs dosyaları otomatik olarak ekliyor ve mail olarak listedeki ilk 50 kişiye gönderiyor. Melissa’nın yaratıcısı, David Simith virüsü bilgisayarlara zarar vermek amacıyla oluşturmadığını savunsa da 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Olay akabinde o yıl anti virüs programı satışları patladı.

    Tarihin en büyük ve en karmaşık saldırısı (2002)
    2002 yılında düzenlenen DDoS saldırısı yalnızca 1 saat sürmesine rağmen Amerikan federal otoriteleri tarafından tarihteki en büyük ve kompleks saldırı olarak tanımlandı. Siber saldırıda Amerika’daki 13 domain root server hedef alındı. Saldırının devam ettiği 1 saat boyunca internet ciddi bir şekilde yavaşladı ancak kullanıcılar herhangi başka bir şey hissetmedi. Ancak saldırı bir süre daha devam etseydi internet tamamen durabilirdi.

    Milyonlarca kişinin kredi kartı bilgileri çalındı(2009)
    Miami’li hacker Gonzales Amerikan tarihinin en büyük dolandırıcılarından biri.
    Gonzales 250 finansal kuruluştan 10 milyonlarca kredi kartı numarası çalmaktan sorumlu. 7 Eleven mağaza zincirinin de içinde olduğu bir çok şirketin ödeme altyapılarını hackledi. 3 eyalette en az 3 farklı siber saldırı suçuna karışan Gonzales Aralık ayında suçlu bulundu.

    Görsel kaynağı: uwf.edu

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN