Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerSosyal MedyaSosyal ağlarda sahte hesaplar

    Sosyal ağlarda sahte hesaplar

    gorsel29

    Hayatımıza son 10 yıl içerisinde giren sosyal ağları çok sevdik. Özellikle Facebook ve Twitter’ı en çok kullanan ülkeler arasında hatırı sayılır bir yerimiz var. Hızlı gelişme göstererek milyonlara ulaşan, kullanıcı sayılarıyla çok etkili bir hale gelen sosyal ağların hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanımı her geçen gün artıyor. Elbette bu büyük hızlı gelişimin bir sonucu da bazı sorunları beraberinde getirmesi Bu sorunlar arasından en fazla dikkat edilmesi gereken biri de Sahte Kullanıcı hesapları.

    Aslında sahte kullanıcıların oluşturulmasının pek çok farklı amacı va ama genelde bu sahte kullanıcılar değişik bir kimlik altında sizi takip etmek isteyen veya sattıkları ürünün tanıtımını yapan birilerinin açtığı hesaplar olarak tanımlanıyor. Fakat bunu yapan insanlar her zaman bu kadar masum amaçlarla size yaklaşmıyorlar. Amaçları sizi dolandırmak veya çok özel bilgilerinizi ele geçirmek olabiliyor.

    Sahte Hesapları Nasıl Anlarız?

    Önce sahte hesaptan ne anladığımızı tanımlamakta yarar var. Sosyal ağlarda kişilerin kendi isminden farklı bir isim alarak oluşturdukları hesaplardır diye tanımlayabiliriz. Bu hesaplar oluşturulurken insanlar çok farklı amaçların peşinde  olabilirler. Bir sosyal ağ hesabının sahte olup olmadığuını anlamak için öyle tek seferde anlayabileceğimiz kesin bir yol yok. Bazı ipuçlarının peşinden koşmamız gerekiyor. Mesela hesaptaki fotoğrafların etiketlenmiş kişilerden oluşup oluşmadığına  bakarak başlayabiliriz. Eğer gerçek bir hesapsa  arkadaşları fotoğraflarına veya paylaştığı yazılara mutlaka yorum yazmıştır.   Ayrıca hesap sahibinin arkadaş listesi ve yaptığı tüm paylaşımlar size epey bilgi verecektir. Böylece hesabın ne kadar gerçek olabileceği hakkında  fikir sahibi olursunuz.

    Neden Sahte Hesap Açılıyor?

    Sahte hesap açmak için herkesin farklı bir sebebi olsa da aşağıda en çok görülen çeşitlerini anlatacağım.

    Rahat Hareket Etmek

    Kişi kendi kimliği dışında sosyal ağlarda daha rahat hareket etmek istediğinde ve çok daha özgürce fikirlerini paylaşmayı düşündüğünde bu yönteme başvurur.

    Ünlü Kişilerin Tanınırlığından Faydalanmak

    Toplum içinde belirgin bir tanınırlığı olan sanatçı, siyasetçi, sporcu ve iş adamı benzeri kişileri taklit ederek bunlar adına hesap açan kişiler gerçek hesap sahiplerine özellikle de itibarlarına büyük zarar vermek isteyebilirler. Bu hesabı oluşturanlar hesabın gerçek görülebilmesi için gerekli profil bilgilerini girer, fotoğraf ekler ve arkadaşlarının sayısını arttırırlar.

    Daha Fazla Abone

    Sahte hesapları oluşturanların diğer bir amacı da kendilerini, şirketlerini veya üyesi olduğu kurumları daha fazla takipçisi varmış gibi göstererek güçlü bir konumda görünmelerini sağlamak amacıyla kullanırlar.

    Birisini Rahatsız / Taciz  Etmek

    Bu hesabı açan kişiler genellikle karşınıza oldukça düzgün hatta mükemmel sayılabilecek profil örnekleri ile çıkarlar. Sizinle arkadaş olduktan sonra cinsel tacizden küfür etmeye, hakaretten  tehdit etmeye kadar başınıza her işi açabilirler. Böyle bir durumu farkettiğiniz anda o profili hemen arkadaşlıktan çıkarıp engellemenizi öneririz.·

    Çocuklara Ulaşmak

    İşin belki de en hassas yönü çocuklardır. Çünkü sosyal ağları kullanan çocuklar olldukça savunmasızdırlar. Özellikle de anne ve babalarının fazla ilgilenmediği çocuklar hiç güvende değildirler. Aileler mutlaka çocuklarının sosyal ağlarda hangi kişilerle arkadaşlık ettiklerini çok sıkı takip etmelidir.  Kimlerle arkadaş olduklarını, neler konuştuklarını, neler yaptıklarını ve paylaştıklarını rutin takip etmeleri gerekir. Hatta çocuğunuz sosyal ağı kullanıyorsa mutlaka bir aile büyüğünün arkadaş listesinde ekli olması şartı getirilmelidir.

    Her Arkadaşlık İsteğine Şüpheyle Bakın

    Size her gönderilen arkadaş olma isteğine onay vermeden önce bu kişiyi bir müddet bekleterek bazı sorgulamaları yapmalısınız. Hatta garanti olsun diye arkadaşlık gönderen kişiye telefon veya e-posta ile ulaşabiliyorsanız, bu isteğin gerçekten kendisinin gönderip göndermediğini öğrenin. Eğer iletişime geçemiyorsanız da profilini iyice incelemeniz gerekecektir. Ortak arkadaşlarınızın sayısı da güvenilirlik için önemlidir.

    Her sosyal ağ kullanıcısının her an başına gelebilecek sahte hesap durumu için hazırlıklı olması gerekir. Kesinlikle benim başıma böyle birşey gelmez demeyin çünkü sanal olarak internet üzerinde görüştüğünüz kişi aslında sizin zannettiğiniz kişi olmayabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN