Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelSon 10 yılda teknolojinin var ettiği işler

    Son 10 yılda teknolojinin var ettiği işler

    Teknoloji, bir yandan ‘çalıştığımız iş kolu bitiyor mu, yerimizi robotlar mı alacak’ endişesi yaşatırken, diğer yandan yeni iş kolları yaratmaya devam ediyor.

    teknolojik isler

    Oxford Üniversitesi’nden Dr. Carl Benedikt Frey’in bundan iki yıl önce yayımladığı İstihdamın Geleceği adlı araştırma, ABD’deki toplam istihdamın yüzde 47’sinin bilgisayarlaşma sebebiyle risk altında olduğunu söylüyordu.

    Şimdilik birçok şirket için bu durum, bilişim teknolojilerinde yaşanıyor. Artık tek bir bilişim teknolojisi çalışanı istihdam etmek, tüm işlerinizi görmek için yeterli. Sunucu istiyorsanız ihtiyacınız kadarını kiralayabilir, birkaç dakika içinde sistemi bunu bir sunucu tarlasına çıkartıp, tamamen iptal edebilirsiniz.

    Benzer şekilde yazılımlar da uygulama mağazaları sayesinde otomatik yüklenebiliyor, işletim sistemleri birçok problemi kendi başlarına çözebiliyor. Ancak bu yetmez, teknik destek isterseniz, bunu da dış kaynaklı çözmenin yolları var. Saat başı ücretlendirme sistemleri sayesinde bir şirketin BT departmanı kurmasına gerek kalmadı.

    Benzer bir durumu çağrı merkezleri, otomatik ödeme sistemleri ve üretim aşamasında kullanılan robotlar için düşünürsek, gelecekte hangi işi yapacağız? Gelin, teknolojinin son 10 yıl içinde var ettiği işlere bakalım…

    sosyal medya yoneticisi

    Sosyal Medya Yöneticisi
    Bundan 10 yıl önce, bırakın sosyal medya yöneticiliğini, neredeyse sosyal medya yoktu. Tamam, Facebook 2004 yılında kuruldu ama o zaman basit bir dijital okul yıllığıydı. 2006’da dünya çapında patlama yapmasının ardından, onu bir bir diğer sosyal ağlar izledi. Şimdi kişileri, markaları, sosyal amaçları buraya taşıdık ve bunları canlı tutmak için bilgi ve mesajlar vermek gerekiyor. Gelen yorumları okumak, yanıtlamak ve kriz anlarında özellikle şirketlerin itibarını kurtarabilecek müdahaleler gerekiyor. Sosyal medyayı iyi kullanabilenler için gelecek hâlâ parlak…

    Büyük Veri Analisti
    Kullandığımız cihaz sayısı, hızlı internet ve mobil dünyanın, ürettiğimiz veri miktarına doğrudan ve büyük bir etkisi var. 2012 yılında her gün dünyada 2,5 exabyte (2,5 x 1018) veri üretiliyordu. Bunun yüzde 75’i kategorize edilemiyor, ses, metin ve video olarak bir kenarda duruyor.

    Tüm bu verileri saklamak bir yana, bunları işlemek ve anlamladırmak da gerekiyor. Küçük ölçekteki hâline veri madenciliği adı verilen bu iş kolu, örneğin bir kredi kartı operatörünün tüm harcamalara bakarak, bir ekonomik kriz yaklaştığını 6 ay önceden başarılı bir şekilde tahmin edebilmesini sağlayabilir. Bunun gibi birçok örnek bulabilir, hayatımızı ne kadar kolaylaştıracağını düşünebilirsiniz.

    Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

    Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
    Mobil uygulamalar, oyunlar ve cihazların ekranları hayatımızda ne kadar yer kaplıyor? İşte buradaki kullanım kolaylığı, yaptığınız işlemin hızı ve sizi “bunu nasıl yapacacağım” diye düşündürmediği her anı, iyi bir kullanıcı deneyimi anlamına geliyor.

    Artık özellikle uygulamaları hazırlayanlar grafik tasarımcılar ve uygulama geliştiriciler değil. Kullanıcı deneyimi tasarımcıları da bu aşamada devreye giriyor ve uygulamanın nasıl daha iyi bir deneyim sunabileceğini hesaplıyorlar. Çıktığı günden beri ivmelenerek büyüyen ve akademik imkânlar da sunan bir alan olma yolunda gidiyor.

    İtibar Yönetim Danışmanı
    İnternetteki itibarınızı korumak her şeyden daha önemli olabilir. Hakkınızda yazılan bir olumsuz yazı, yorum, video gibi şeyler, internetin bir köşesinde duruyor olabilirler. Ancak arama motorları sayesinde isminiz arandığında ilk sıralarda sizi rezil etmek için bekleyebilirler. Bunu önlemek için dijital itibar yönetimi hizmetleri sunuluyor.

    Hakkınızda olumlu içerikler girmek, olumsuz ve yasa dışı içerikleri tespit ederek bunları gerek arama sonuçlarından gerek yayınlayan siteden kaldırmak gibi işler, dijital itibarınızı üç paralık olmaktan kurtarıyor.

    SaaS

    SaaS ile ilgili işler
    Teknolojiyle iyice haşır neşir olanlar için Yazılım Olarak Servis (System as a Service) alanı da yeni, fakat zengin imkânlar sunabilecek bir alan olarak dikkat çekiyor. Yazılımları bir hizmet gibi kiraladığınız ve toplam satın alma maliyetini düşürdüğünüz bir sistem olan SaaS, iş geliştirmeden yazılım geliştirmeye kadar yazılım alanındaki birçok elemana olan ihtiyacı artırıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN