Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiSisteminizi yeniden kurmadan SSD’ye geçin

    Sisteminizi yeniden kurmadan SSD’ye geçin

    Uzun yıllardır kullandığımız sabit disklerin yerini artık yavaş yavaş SSD’ler almaya başlıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi SSD’lerin fiyatlarının alınabilir seviyeye gelmesi. Sistemin hızlanması açısından sağladığı avantajları da saymaya gerek yok.

    Eğer en baştan tamamen yeni bir sistem kuruyorsanız işletim sistemi ve diğer yazılımları sıfırdan kurmayı tercih edebilirsiniz. O zaman tek ihtiyacınız olan verilerinizi eski sisteminizden yeni sisteminize aktarmak. Çok sorunlu bir işlem değil ve kısa sürede yapılabilecek bir iş. Fakat halihazırda kullandığınız bir sistemse ve işletim sistemi, yazılımları tekrar kurmaya ve verileri aktarmaya gerek kalmadan yeni SSD’nizi kullanmaya başlamak istiyorsanız o zaman durum biraz daha değişiyor ve sancılı bir hale gelebiliyor. Bu durumda yapmanız gereken şey kullandığınız sabit diski klonlayarak yeni SSD’nize aktarmak.

    Sabit diskinizi klonlayarak yeni SSD’ye aktarmanın en önemli şartı yeni SSD’nizin eski diskinizle aynı ya da daha büyük bir boyutta olması gerekiyor. Aksi takdirde klonlama işlemini yapmanız ne yazık ki mümkün değil. Eğer daha küçük bir boyuttaysa üzülmeyin, yer kaplayan verilerinizi başka bir yere yedekleyerek veri miktarını küçültebilir yine klonlama işlemini yapabilirsiniz.

    SSD’yi seçerken

    SSD’yi ana sürücü olarak kullanacaksanız kesinlikle 200GB ve üzeri bir SSD almanızda fayda var. Eğer dizüstü bilgisayarınızdaki disk SSD ile değiştirecekseniz bu miktarın daha da fazla olması avantajınıza olacaktır. Eğer ben harici disk takar kullanırım diyorsanız 200GB hatta 120GB’lik bir disk bile işinizi görür. Henüz SSD almadıysanız seçeneklere buradan göz atabilirsiniz.

    Klonlama işleminden önce yapılması gerekenler

    İlk olarak eski diskinizdeki her şeyi yeni SSD’ye taşıyıp taşımamaya karar vermeniz gerekiyor. Kullanmadığınız gereksiz olduğunu düşündüğünüz yazılımları kaldırabilir, verileri silebilirsiniz. Bu sayede yerden de kazanmış olursunuz. Daha sonra klonlama için kullanacağınız yazılımı (Acronis True Image, HDClone, Norton Ghost gibi ücretli ya da ücretsiz yazılımlar kullanabilirsiniz) bilgisayarınıza yükleyin. Daha sonra yeni aldığınız SSD’yi bilgisayarınıza takın. Bazı durumlarda SSD’nizi bilgisayarınız görmeyebilir, bu durumda bazı BIOS ayarları yapmanız gerekebilir. Anakartınızın modeline göre bu ayarları kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Eğer sorunsuz bir şekilde yeni diskinizi taktıysanız klonlama yazılımını çalıştırarak eski diskinizi yeni diskinize klonlamaya başlayın. Hatta mümkünse klonlamadan önce harici bir diske eski diskinizin imajını alabilirsiniz. Daha sonra bu imajı kullanarak bilgisayarınızı bu duruma her zaman getirebilir ve aynı zamanda ilk gün yedeği olarak kullanabilirsiniz. Bu arada isterseniz yeni SSD’nizi harici disk kutusuna koyarak ya da USB’den bağlayabilmenizi sağlayacak bir aparat kullanarak da bilgisayarınıza takabilir ve eski diskinizi klonlayabilirsiniz. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız SSD’yi haricen takıp klonlama işlemini yapmanız gerekiyor.

    Klonlama işleminden sonra yapılacaklar

    Klonlama işleminin süresi diskinizin boyutu, verilerin büyüklüğü gibi çeşitli etkenlere göre değişir, ama genellikle kısa süren bir işlem değildir. Biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Ben genelde bu tarz işlemleri gece yapmaya çalışıyorum. Böylece sabah uyandığımda tamamlanmış oluyor, ama terslik çıkması durumda her şeyi baştan yapmak bayağı sinir bozucu olabiliyor.

    Klonlama işleminiz tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı kapatıp tekrar açarak BIOS ayar ekranına girin. Buradan SSD’nizi açılış diski olarak ayarlayın. Ayarları kaydederek bilgisayarı tekrar başlatın. Artık bilgisayarınız SSD ile açılacak, zaten açılış hızından da SSD’ye geçtiğinizi anında anlayacaksınız.

    Bilgisayarınız tekrar açıldıktan sonra her şeyi tekrar baştan kontrol edin. Herhangi bir sorun yoksa eski sabit diskinizi biçimlendirerek depolama ve yedekleme gibi amaçlar için kullanabilirsiniz. SSD’yi kullanmaya başladıktan sonra sisteminizdeki hız farkını özellikle açılışlarda fark etmemeniz mümkün değil.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN