Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikSiber ordu için kıyasıya rekabet

    Siber ordu için kıyasıya rekabet

    Türkiye, kamuda siber güvenlik bilinci oluşturmak ve bu alanda genç yetenekleri keşfetmek için ilk kez ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ adlı bir yarışma düzenledi. Bu yarışmada 26 binden fazla katılımcı, siber güvenlik uzmanı olarak kamuda kadrolu veya gönüllü olarak görev alabilmek için yarıştı. ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ adlı bir yarışma sürecinde yaşananları yazdım.

    iStock-534502836

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), siber ordu kurmak için çalışma başlattı. Siber ordunun temel hedefi, Türkiye’nin kritik altyapılarına yönelecek siber saldırılara karşı koymak ve gerekli önlemleri almak olarak özetlenebilir. BTK’nin adına ‘siber ordu’ dediği oluşumu kurmak için başvurduğu yöntemse bir hayli ilgi çekiciydi. BTK, ‘siber ordu’ personeli alımı için, kamuda görülen işe alım süreçlerini kullanmak yerine, bu göreve talip olanların yeteneklerini gösterebilmeleri için, ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ adlı bir yarışma düzenledi. BTK, yarışmanın amacını, “ülkemizin siber savunmasına destek verecek gençleri belirlemek” diye ifade ediyor.

    SİBER OLAYLARA MÜDAHALE MERKEZİ GÖREVDE

    Burada her şeyden önce bir konunun altını çizmek gerekiyor. BTK’nın ‘siber ordu’ olarak tanımladığı oluşum tamamıyla kamuda istihdam edilecek personellerden oluşmayacak. Bir ölçüde gönüllülük esas. Türkiye’de zaten Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) adlı bir merkez var. ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ yarışmasındaki yetenek gösterisinde ipi göğüsleyenlerin bir bölümü BTK’da istihdam edilecek, bir bölümü de USOM’da gönüllü olarak ülkenin siber savunmasına destek verecek. Başarılı adayların bir bölümü de siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olan kamu kurumlarına yönlendirilecek. İhtiyaç duyanlara da eğitim desteği verilecek.

    587795e00f25450e10f79cdc

    YARIŞMAYA 26 BİNDEN FAZLA KİŞİ BAŞVURDU

    ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ adlı yarışmada, başvurucuların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı vardı. Katılımcılarda her hangi bir okuldan mezuniyet şartı veya çalışma tecrübesi aranmadı. Türkiye’nin siber savunmasında (resmi görevli ya da gönüllü olarak) görev alacak kişileri belirlemek için başlatılan yarışmaya başvurular siberyildiz.com web sayfası üzerinden alındı ve rekor sayıda başvuru geldi. BTK verilerine göre, dünyanın dört bir yanından 26 bin kişi ‘siber ordu’da asker olabilmek için başvuruda bulundu.

    ÖDÜL OLARAK CUMHURİYET ALTINI SEÇİLDİ

    Yarışmaya 12.416 bireysel, 1.256 grup kayıtlı yarışmacı katıldı. Adaylara tek başına ya da en fazla dört kişilik takımlar halinde yarışma fırsatı sunuldu. Yarışmada ödül olarak para yerine Cumhuriyet Altını tercih edilmişti. Birinciye 10, ikinciye 5, üçüncüye 3 adet Cumhuriyet Altını vaad edildi. Sıralamada dördüncü ile onbeşinci arasında kalanlara ise birer adet Cumhuriyet Altını verileceği ilân edildi.

    24 SAATTE 13 BAYRAĞI BULMAK İÇİN YARIŞTILAR

    20 Ocak 2017 günü başlayan yarışmada adaylara 24 saat süre verildi ve kaynak kodları arasına gizlenmiş 13 farklı bayrağı bulmak için kıyasıya bir mücadele başladı. USOM verilerine göre, yarışma süresince siberyildiz.com web sayfasına 70 bine yakın cevap geldi. Bu rakam yarışmanın kıran kırana geçtiğinin bir göstergesi aynı zamanda.

    omerhalisdemir

    ŞEHİT ÖMER HALİS DEMİR KAYNAK KODLARINDA 

    Siber orduda görev alabilmek için yarışan adaylar, dördüncü sorunun cevabını kodlar arasında ararken, 15 Temmuz’un sembol isimlerinden Şehit Ömer Halisdemir’in adıyla karşılaştı. Halisdemir’in adının kodlar arasında gizlenmesi, ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ yarışmasında bayrağı yakalamayı sağlayan sorunun cevabı olarak büyük bir süpriz oldu.

    HER ETAP SOSYAL MEDYADAN DUYURULDU

    Zorlu yarışın her etabının sonucunun sosyal medyadan duyurulması da dikkat çeken başka bir gelişmeydi ve şeffaflık açısından da kayda değerdi. Yarışma süresince BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, twitter’dan bilgilendirmeler yaparak, yarışmanın kamu tarafından önemsendiğini gösterdi. Sayan, motive edici mesajlarıyla da kamunun konuya olan dikkatini göstermeyi ihmal etmedi.

    SONUÇLARI BTK BAŞKANI TWITTER’DAN AÇIKLADI

    Yarışmada ipi göğüsleyen 15 kişiyi BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan twitter’dan açıkladı. Yarışmada dereceye girenler ve aldıkları puanlar şöyle:

    siber01

    SIRADA EĞİTİM VE KAMP ÇALIŞMALARI VAR

    ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’, kamu eliyle siber güvenliğin teşvik edilmesi için düzenlenen ilk yarışma olarak tarihe geçti. Yarışma sadece bu kadarla da kalmayacak. BTK açıklamasına göre yarışma sonrasında platformlar oluşturulacak ve siber güvenlik uzmanı ihtiyacını karşılamak üzere eğitim ve kamp programları düzenlenecek. Bu açıdan ‘Siber Yıldız: Bayrağı Yakala’ yarışması, siber güvenlik alanında bir dönüm noktası olacağa benziyor.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN