Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraPentax K-S2 fotoğraf makinesi incelemesi

    Pentax K-S2 fotoğraf makinesi incelemesi

     

    K-S2_10_white_copieOptik malzeme, fotoğraf ve video dünyasında tartışmasız bir Japon hakimiyeti söz konusu. Bugün pazarda yer alan birçok firmanın geçmişi neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor. Henüz analog makinelerin hüküm sürdüğü günlerde fotoğraf makinesi kullanan ben ve benim gibiler Pentax markasının kıymetini yakından biliyorlardır diye düşünüyorum.

    Pentax, adını fotoğraf makinesinde kullanılan beş yüzlü prizma “Pentaprism” ve “Contax” kavramlarının birleşiminden alıyor. Aslında o günlerde şirketin kurucusu Asahi Kogaku Goshi Kaisha’dan aldığı tam adıyla “Asahi Pentax” olarak biliniyordu ve bugün de olduğu gibi çok yaygın, her yerde görebileceğiniz bir fotoğraf makinesi değildi. Bu da kullanıcılarına farklı bir ayrıcalık kazandırıyordu. Bir Pentax sahibiyseniz kesinlikle fark ediliyordunuz. Genellikle sanatsal kaygıları olan mimar, mühendis, arkeolog gibi farklı bir zümrenin ilgi gösterdiği popüler fotoğraf makinesiydi Pentax…

    Nar Teknoloji ile beyaz bir sayfa

    Geçen bu süreç içinde Pentax, farklı şirketlerle konsolidasyon yoluna gitti. 2007’de Hoya’nın bir iştiraki haline gelen Pentax, 2011 yılında özellikle kopyalama cihazları konusunda uzmanlaşan Ricoh’a devredildi. Tüm bunlar yaşanırken ülkemizde de birkaç yıl pek sesi soluğu çıkmadı bu önemli markanın… Ta ki, Nar Teknoloji devreye girinceye kadar…

    Gelelim Pentax K-S2’ye… Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan KS-2, Technical Image Press Associaton (TIPA) tarafından 2015 yılında “Best Digital SLR Advanced” ödülüne layık görüldü. Selefi KS-1’le kıyaslandığında NFC ve bütünleşik WiFi gibi özellikleriyle ön plana çıkan, çevrilebilen LCD ekranı, harici mikrofon girişi ve tamamen yeniden tasarlanan dış görünümüyle farklılaşan Pentax KS-2, orta seviyenin de üzerinde bir fotoğraf makinesi olarak pazarda yerini buldu.

    Aslında anlatmaya kutusundan başlamak gerekiyor. Kutuyu açtığımda karşılaştığım mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum: “Our promise. Wish to be a companion to form important moments in your life. Always with you.” Türkçe’ye çevirecek olursak, “Sözümüzdür, hayatınızın önemli anlarını biçimlendirirken yanınızda olmayı diliyoruz. Daima sizlerle.” Gibi bir şey. Ben bu mesajı çok güzel ve anlamlı buldum doğrusu…

    Alışılmadık renkler

    Kutudan çıkan Pentax K-S2 beyaz renkteydi… Adeta bembeyaz bir kuğu gibi… Kutudan çıkan 18-50 kit lens de – Genellikle 18-55 olmasına karşın bu kez 18-50 – makineyle bir örnek beyaz renkte idi. Aslında fotoğraf makinelerinin sıkıcı siyah, ya da krom-siyah karışımı renklerinden biraz uzaklaşmak iyi geldi ama “beyaz” çok iddialı bir renk yine de… Makinenin siyah renkli ama alt kısmı turuncu olan, ya da ordu hakisi renginde olanları da mevcut. Pentax K-S2’de inanılmaz bir renk çeşitliliği söz konusu…

    Tasarımda güçlü köşeli çizgilere sahip olan K-S2, daha dinamik ve modern çizgileriyle bugünlerde çok yaygın olan retro yaklaşımlara adeta meydan okuyor. Doğrusu dijital fotoğraf makinelerinin çok geliştiği şu günlerde ben de çok retro yaklaşımlardan haz ettiğimi söyleyemem… İşlevsellik ve kullanım kolaylığını, ergonomiyi ön planda tutan tasarımları daha çok beğendiğimi itiraf edeyim.

    Makinenin neredeyse kareye yaklaşan bir yapısı var. Sağ elin deklanşöre uzandığı bölümdeki girinti el ve yüzük parmaklarınızın makineyi rahatlıkla kavramasına izin veriyor. İşaret parmağınız deklanşörün üzerindeyken, başparmağınız da arka bölümdeki özel kaymaz çıkıntıya oturacak biçimde iyi bir ergonomiye sahip… Gövdenin ileriye doğru büyükçe tasarlanmasının bir diğer önemli nedeni kameranın içinde görüntü sabitleme sisteminin bulunması. Bu sayede lenste bağımsız olarak, olası titremeler engellenebiliyor ve fotoğraflarınızın netliği garanti altına alınıyor.

    Ele oturan ergonomik bir tasarım

    Parmaklarınızın oturduğu grip bölümü, hemen makinenin arka sağ kenarındaki HDMI ve USB bağlantılarının bulunduğu bölüm, baş parmağınızın oturduğu sağ üst köşedeki çıkıntı, makinenin sol ön bölümü farklı bir renkten oluşuyor. Beyaz kamerada bu renk gri olarak belirlenmiş. Ayrıca makinenin üstünde deklanşör ve ayar tuşlarının bulunduğu zemin ile sol taraftaki küçücük alan metal alaşımı bir yapıyla kaplı… Yani çok şık… Başka renkli olan modellerde alt kısım farklı renkte (örneğin siyah olanda turuncu renginde) ancak beyaz olanda bir farklılık yok. Ancak makinenin alt kısmı diyagonal çizgilerle bezenmiş oldukça sağlam ve güçlü bir yapıya sahip. Zaten K-S2’nin en önemli özellikleri arasında iklim koşullarına ve zor şartlara dayanıklı gövde yapısına sahip olması ilk sıralarda yer alıyor.

    Fotoğraf makinesinin arkasındaki LCD ekran sola doğru 180 derece açılabiliyor, üste doğru 180, aşağıya doğru ise 90 derece dönebiliyor. Bu da başka kendi fotoğrafınız olmak üzere daha farklı zor açılarda fotoğraf çekebilmenizi kolaylaştıran bir özellik… Ayrıca ekranı katladığınızda makinenin arkasında şık Pentax yazısıyla birlikte LCD ekranın zarar görmesini de engelliyorsunuz.

    K-S1’deki yer alan özel kontrol ışıkları, halefi olan K-S2’de de kendini gösteriyor. Makinenin açma kapama düğmesini çevirdiğinizde önce fotoğraf modu devreye giriyor ve deklanşör tuşunun etrafında yeşil bir hare oluşturan ışık yanıyor. Düğmeyi biraz daha çevirince video modu devreye giriyor ve kırmızı ışık yanıyor. Aslında bu son derece yararlı bir özellik… Yeşil ve kırmızıdan sonra bir de mavi ışık var. Bu da makinenin arkasındaki navigasyon tuşunun ortasında devreye giriyor. Işıkların bataryayı çabuk bitireceğini düşünüyorsanız ayarlara girerek bu ışıkların şiddetini bile kontrol edebiliyorsunuz.

    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (50mm) F:5,6 1/100, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (50mm) F:5,6 1/100, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (21mm) F:18 1/50, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (21mm) F:18 1/50, ISO 100

    Başarılı bir kit lens

    Gövdeden lense geçtiğimizde alışagelmiş 18-55 lenslerin yerine 18-50 F4-5.6 bir kit lensle karşılaşıyoruz. Pentax, yerden tasarruf etmek amacıyla adeta “sustalı” diyebileceğimiz bir lensle çıkıyor karşımıza… Zum bileziğinin üzerinde bulunan küçük düğmeye basıp çevirdiğinizde lens ileriye doğru açılarak devreye giriyor. Dolayısıyla makineyi açmanız yeterli değil aslında… Çalıştırabilmeniz için lensi de açmanız şart… Fotoğrafçılık dünyasında “Pancake” adı verilen bu tip lensler yaygınlaşıyor ve yer kazandırıyor.

    Her ne kadar kit lensler için çok da olumlu düşünülmese de, çabukluk ve keskinlik açısından değerlendirdiğimde sonuçları tatminkar bulduğumu söyleyebilirim. Odaklama hızı gayet başarılı ve 18-50 aralığında çok şey yapılabiliyor.. Hemen her zaman “prime” lensleri tercih eden biri olarak gerek manzara, gerekse portrelerde idare ettiğini söyleyebilirim. Özellikle burada paylaştığım fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi, manzara fotoğraflarındaki keskinliği müthiş…

    K-S2 ile İstanbul sokaklarını arşınlarken en çok arzuladığım şey yağmur yağmasıydı. Aslında yağmurda çok güzel fotoğraflar çekilir ancak öte yandan makinenizi de iyi korumanız gerekir. Daha önce de belirttiğim gibi K-S2’nin gövdesi hava şartlarından etkilenmiyor. Bu da yağmurda çok da büyük bir stres yaşamadan fotoğraf çekebilmeniz anlamına geliyor. Makineyle birlikte yüzmek gibi bir çılgınlık peşinde değilseniz, Pentax K-S2 nemli ortamlarda, yağmur, çamur, kar, buz, hemen her türlü olumsuz iklim koşullarına bana mısın demiyor.

    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (50mm) F:18 1/200, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (50mm) F:18 1/200, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (18mm) F:4 1/200, ISO 100
    Pentax K-S2, 18-50 kit lens (18mm) F:4 1/200, ISO 100

    Ortanın üstünde bir performans

    Aslında bir fotoğraf makinesini, özellikle Pentax K-S2 gibi çok farklı özelliklere sahip bir fotoğraf makinesini anlatmak çok da kolay değil… Orta ve üstü seviyede bir fotoğraf makinesi arıyorsanız, tatil ve aile fotoğrafları çekmenin dışında estetik kaygılar duymaya başlayıp fotoğraflarınızı biraz daha amatörlükten öteye çekmek istiyorsanız Pentax K-S2, kalitesi, dayanıklı yapısı ve hızıyla sizin için ideal bir alternatif… Özellikle piyasadaki popüler markalardan birine sahip olarak “sürü”ye katılmak istemeyenlerden biriyseniz kesinlikle tavsiye ediyorum. İtiraf etmem gerekirse, başka markalarda fotoğraf makinesi kullanan biri olarak Pentax K-S2’nin bana bu performansı ve kaliteyi sunacağına pek ihtimal vermiyordum. Ama gerek kullanırken, gerekse ortaya çıkan sonuçları gördüğümde Pentax K-S2’nin performansına şapka çıkarttım.

    Pentax K-S2 Teknik Bilgiler

    Çözünürlük: 20,12 MP

    Sensor boyutu: APS-C (23,5mm X 15,6mm)

    Kit lens: 2,78x zum 18-50mm (27-75mm denk)

    Vizör: Optik ve LCD

    Asli ISO: 100 – 51,200

    Genişletilmiş ISO: 100 – 51,200

    Enstantane hızı: 1/6000 – 30 saniye

    Maks. diyafram: 4.0 (kit lens)

    Boyutları: 122mm x 91mm x 65mm

    Ağırlık: 859 gr. (Batarya ve kit lens dahil)

    Fiyatı: ≈ 2400 TL

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN