Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımNVIDIA Geforce Titan X İncelemesi

    NVIDIA Geforce Titan X İncelemesi

    Üst seviye oyun sistemleri toplayanlar, her yapımı ultra performans ile oynamaktan hoşlananlar NVIDIA’nın Titan modellerine aşinadır. İlk çıktığında daha çok grafik hesaplama işlemleri için düşünülse de, oyunlardaki performansı çok daha ön plana geçti. Geçtiğimiz ay, ekran kartının yeni modeli Titan X satışa sunuldu.

    titanx

    Maxwell mimarisi üzerine kurulan Titan X, ilk nesle oranla 1.12 kat daha fazla CUDA çekirdeği içeriyor. İlk aşamada bu değerler çok bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak günümüzde gitgide popülerleşen 4K çözünürlüğü en rahat sunabilen ekran kartı. Tabi tüm yenilikleri 4K ile sınırlı değil. VXGI (Voxel Global Illumination) teknolojisi sayesinde, oyunlardaki ışık hesaplamalarını gerçek zamanlı olarak hazırlayabiliyor. Bunun yanına bir de MFAA (Multiframe Anti Aliasing) teknolojisini de koyduk mu (daha keskin görüntüler elde etmek için kullanılan bir teknoloji) demeyin keyfimize. En üst ayarlarda oynadığımız bir yapım, takılmalardan ya da çökmelerden dolayı eziyet olmaktan çıkıyor.

    Ayrıca NVIDIA’nın DSR (Dynamic Super Resolution) teknolojisi sayesinde, düşük çözünürlüklü monitörlerde de yüksek sonuç alınabiliyor. Bu sayede yüksek çözünürlüklü dokulardan ve modellemelerden FULL HD kalitesinde yararlanabilmek mümkün oluyor. Kısacası, eskiden olduğu gibi, yeni bir ekran kartı aldığınızda monitörünüzü de değiştirmeniz düşüncesi bu kart ile biraz daha esnetebilecek hale gelmiş.

    Tasarımsal olarak birçok farklı seçenekle ürünü piyasaya sunuyor olsa da bazı üst seviye ekran kartları gibi kasanın içinde çok fazla yer kaplamıyor. Bu sayede midi kasalara da rahatça montajı yapılabilir. Bir önceki nesle oranla daha düşük güç tüketimi yapıyor olması da sevindirici bir durum. Bu sayede bir tane 6, bir tane de 8 pinli güç kablosu ile elektrik verebiliyorsunuz.

    gdc-titan-x-build

    Ürünü önce teknik olarak test ettik. Bunun için de “daha önceden elimizde bulunan ilk nesil bir Titan ile karşılaştırmak en doğrusu olur” diye düşündük. Zira bu kartı, Titan serisi dışındaki kartlar ile karşılaştırmak pek doğru olmayacaktır.

    3D Mark Fire Strike Ultra ile 2K görüntü testlerinde ilk Titan’a oranla %45’lik bir performans artışı sağladığını gördük. Gigabyte’ın ilk nesil Titan Fire Strike Extreme testinde 4699 puan alırken, Titan X 6858 puan ile epey bir fark attı. Bu sistem canavarı olan oyunlarda mükemmel performans verdiğinin kanıtı. Ayrıca 4K testinde ise %57’lik bir fark yaratıyor ki bu da bize geleceğin kartlarından biri olduğunu gösteriyor.

    nvidia_titan_x

    Yeni nesil oyunlar ile baktığımızda ise sonuç pek değişmiyor. Alien Isolation çok fazla aksiyon içermese de, görsel efektler konusunda oldukça iddialı yapımlardan biri. 4K çözünürlük ile oyuna girdiğimizde ortalama 59 FPS ile oynayabiliyoruz. Gerçi arada ufak tefek takılmalar da olmuyor değil. Yine de Ultra ayarlar için nadir de olsa göze alınabilecek bir durum. Bir başka oyun olan Middle Earth: Shadow of Mordor ile de test ettiğimizde sonuç değişmiyor. Akıcı ve üst seviye grafikler ile baş başa kalıyor, oyunun içine çekiliyorsunuz. Aslında 1080p 20’’ seviyesinde olan monitörler için çok yeterli gibi görünse de bu kart ile önceki deneyimlerinizden nefret edebiliyorsunuz.

    Back1

    Sonuç olarak NVIDIA GeForce Titan X’in sunduğu görüntü kalitesi “artık bu işin daha ilerisi nasıl olabilir?” sorusunu akıllara getiriyor. Performans olarak, teknoloji olarak oyuncu odaklı bir ekran kartı ile baş başayız. Ürünün tek dezavantajı fiyatı. Öyle her eve girebilecek türden bir ekran kartı değil. 3.550 TL civarında, tavsiye edilen bir satış fiyatı bulunuyor. Üreticilere bağlı olarak, çok değişmeyen ancak farklı fiyatlar ile karşılaşmak mümkün. Günün sonunda yüksek görüntü kalitesine ulaşmak isteyenler biraz kesenin ağzını açmak zorunda.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN