Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımMobil cihazlarınızı dış tehditlere karşı koruyun

    Mobil cihazlarınızı dış tehditlere karşı koruyun

    Son yıllarda akıllı telefonlar ve tabletlerin yaygınlaşması, bu cihazların bankacılık işlemleri gibi yüksek güvenlik gerektiren işlerde kullanılmaya başlanması mobil cihazlardaki güvenliği de ön plana çıkarmaya başladı. Mobil cihazlar çalınma, güvenlik yazılımı kullanılmaması, cihazım çalınmaz ya da “çalınsa bile ne olabilir ki” gibi düşüncelerden dolayı kötü niyetli kişilerin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Birçok kişi akıllı telefonunu cebinde taşıyabilmesinden, telefonuma nasıl ulaşabilirler ki, telefonumda öyle önemli bir şey yok gibi düşüncelere sahip olduğundan mobil cihazlar kolay hedef olarak görülüyor. Özellikle önümüzdeki yıl fidye yazılımlarının mobil cihazları hedef alacağı uzmanlar tarafından söyleniyor ve kullanıcılar uyarılıyor. Sadece fidye yazılımları değil mobil cihazları hedefleyen birçok yazılım daha ortaya çıkacak gibi gözüküyor. Elbette bu yazılımların hedefinde olunsa da korunmak mümkün. Bunun en önemli adımı ise mobil cihazların daha korunmasız olduğunu kabul etmek ve ekstra dikkat göstermek.

    Mobil cihazınızı kötü niyetli kişilere karşı korumak için şu adımları takip etmenizde büyük fayda bulunuyor.

    • Mutlaka akıllı cihazınıza güvenlik katmanı ekleyin
      Güvenlik katmanı derken akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi kolay hedef haline getirmemek için en azından bir açılış şifresi koyun, parmak izi okuyucu ya da yüz tanıma özelliği varsa bu özelliği kullanın. Hatta pin girme özelliğini kapatmayın. Bu arada parola ya da şifre derken “12345” gibi kolay rakam ya da kelimelerden bahsetmiyoruz. Harf, sayı ve noktalama işaretleri gibi karmaşık karakterlerden bahsediyoruz. Şifreniz ne kadar karmaşık olursa kırılması da o kadar zor olur. Eğer yeterince kuvvetli bir şifre kullanmazsanız telefonunuz çalınırsa ve TC kimlik numarası ya da banka hesap numaranız varsa cihazınızı eline geçen kişi kolaylıkla hesaplarınıza erişebilir.
      security_lock_unlocked_circuit_board_vulnerability_threat_hacker_crime_thinkstock-100470828-primary.idge
    • Mobil cihazı bulma ve uzaktan silme özelliği kullanın
      Bu sayede telefonunuz çalınırsa ya da kaybolursa bulabilme şansınız olur ve gerektiğinde tüm verileri silebilirsiniz.
    • Güvenlik yazılımı kullanın
      Mobil cihazınızda hiç güvenlik yazılımı olmamasındansa ücretsiz bile olsa herhangi bir güvenlik yazılımının olması size daha iyi güvenlik sağlar. En azından daha önce ortaya çıkan güvenlik tehditlerine karşı savunma sağlamış olursunuz.
    • Verilerinizi koruyun
      Mobil cihazınızda siz farkında olmasanız da birçok önemli veri bulunuyor. Bu verileri korumak için şifreleme yapmanızda büyük fayda var. Bir ikincisi de verileri sürekli bulutta ya da başka bir cihazda yedekleyin.
    • Biraz paranoyak olmak gerekiyor
      Özellikle mobil cihazların korunmasında biraz paranoyak olmak çok önemli. Facebook Messenger, Skype, Viber, Whatsapp, Snapchat gibi birçok sohbet yazılımı çıktı ve bunlardan link gönderilmesi çok kolay. Gelen bir mesajdaki linke tıklamak bile cihazınızın tehlikeye düşmesi için yeterli. Bu yüzden özellikle Android cihazlarda başka kaynaklardan gelen yazılımları çalıştırma özelliğini kapalı tutmada fayda var. Apple’ın cihazları bu konuda daha güvenli. Bu arada cihazınızı nereden satın aldınız? İkinci el mi yoksa sıfır mı? Aldığınız yer güvenli mi? Bu tarz akıllı cihazlara kötü niyetli yazılımları önceden yüklemek çok kolay. Bu yüzden cihazı güvenli olduğunu düşündüğünüz yerlerden satın almada büyük fayda var.
    • Şüpheniz varsa tıklamayın, yüklemeyin
      Bir arkadaşınızdan, bir şirketten ya da güvendiğiniz bir yerden e-posta, mesaj vb. geldiğinde içinizde biraz dahi şüphe varsa bu mesajları açmayın, içerisinde bulunan linklere tıklamayın. Yoksa bir anda virüs ya da fidye yazılımı gibi kötü niyetli bir yazılımın pençesine düşebilirsiniz. Bu mesajları silmek çok kolay. Hatta bazen cihazınızda antivirüs gibi güvenlik yazılımı bile olsa bunu yapın.
    • Güvenlik yazılımınız güvenli mi?
      Evet, güvenlik yazılımınız güvenli mi? Yazılımı nereden yüklediniz, Apple ya da Google’ın uygulama mağazasından mı yüklediniz yoksa başka bir yerden mi yüklediniz. Bu çok önemli bir soru. Bir ikinci soru ise kullandığınız güvenlik yazılımı güncel mi? Yazılımınızı sürekli güncel tutun ve güncel olduğundan emin olun.

    Biraz olsun yukarıda saydığımız maddelere dikkat ederseniz mobil cihazınızı daha güvende tutarsınız. Aksi takdirde mobil cihazınız sizin için bir kabusa dönüşebilir.

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN