Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımMicrosoft HoloLens ile oyun ve uygulamalar zenginleşecek

    Microsoft HoloLens ile oyun ve uygulamalar zenginleşecek

    Firmanın artırılmış gerçeklik başlığı, sanal gerçeklik başlıklarına göre temel bir fark taşıyor. Tıpkı Google Glass’te olduğu gibi etrafınızdakileri görüyorsunuz, ancak bu görüntü üzerine sistem hologram adı verilen farklı görüntüler bindiriyor.

    Mart ayının sonunda 3 bin dolar fiyatla geliştirici kiti satışa sunulan HoloLens, artık yeni uygulama ve oyunları bekliyor. O güne kadar da elimizdekileri aşağıda derledim.

    https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA

    HOLOLENS OYUNLARI

    Minecraft
    Firmanın 2014 yılının eylül ayında 2,5 milyar dolara satın aldığı ve yediden yetmişe büyük sükse yapan Minecraft adlı oyunu artırılmış gerçeklik için kullanacağı tahmin ediliyordu. Bugüne kadar oyunda hiçbir değişikliğe ya da reklam yapma yoluna gitmeyen şirket, başlıkla oyunun nasıl olacağı konusunda aşağıdaki video dışında ipucu vermiyor ama bu kadar söylenti de, duman çıkartacak bir ateş olduğunu gösteriyor.

    Roboraid
    Daha önce Project X-Ray kod adıyla bilinen Roboraid, bir oyun fuarı olan E3’te geçen yıl ufak da olsa yer aldı. Birinci şahıs nişancı (first person shooter ya da FPS) oyunu olan Roboraid, gerçek dünya üzerine robotları ekliyor, sesli komut ve jestlerle yönetilen oyunda bu robotları savaştırıyorsunuz.

    Fragments
    Madem hayatta gördüklerimizin üzerine görüntüler ekleyebiliyoruz, bunu neden daha bilgisayar oyunu yerine daha dramatik bir kurguya dönüştürmeyelim? Suç dizileri oldukça popüler (yoksa ABD’deki her şehire özel bir CSI yapmazlardı), Fragments da sizi Sherlock Holmes yapacak bir oyun.

    Baker Sokağı numara 221’deki evinizde başlayan hikaye, koltuğunuzda oturan sanal gerçeklik karakterlerinin hikayeleriyle ilerliyor. Oyunun en çarpıcı yanı ise oturma odanızı (ya da o an her neredeyseniz) haritalandırarak, oyunu burada oynatabilmesi. Örneğin sehpadaki bir kutunun içerisine bir şey saklanmış olabiliyor, karakterler kalkıp duvara yaslanabiliyor, çünkü orada bir duvar olduğunu biliyorlar.

    Young Conker
    Conker adlı oyun serinin minik sincap karakteri artık HoloLens’te olacak. Yine içinde bulunduğunuz odayı holografik bir deneyimle donatan sincabın yeni macerası, HoloLens geliştirme kiti ile dağıtılmaya başlandı. Sincap zeminde, masaların, sehpaların üzerinde koşuyor, yoluna çıkan bozuk paraları topluyor ve düşmanlarıyla savaşıyor.

    Karakterin asıl oyundakinden biraz daha farklı olduğunu söylemeliyiz, ancak adından da anlaşılabileceği gibi bu onun gençliği. Oyun, orijinal olarak Microsoft’un 2002 yılında satın aldığı Rare adlı oyun stüdyosu tarafından geliştirilmişti.

    HOLOLENS UYGULAMALARI

    Actiongram
    HoloLens, insanların hologramlarla etkileşmesini sağlıyor. Peki bu tarz görüntüleri kendimiz çekemez miyiz? Actiongram adını taşıyan ve HoloLens geliştirici kiti içerisinde yer alan uygulama ile bu soru olumlu yanıt buluyor. Elbette filmlerdeki yeşil ekran tekniği ile uygulanan gelişmiş efektleri sunmuyor, fakat kısa, eğlenceli ve sosyal medyada paylaşılabilecek sonuçlar elde etmek mümkün.

    Menüde yer alan dinozor, astronot, kedi ve zombi gibi karakterlerden seçerek bunları hayata geçirebilirsiniz. Karakterlerin ne yapacağı konusunda da hazır ayarlar bulunuyor. Bunları konuşturmak için diyalog kayıt edebilir ve sonuçta karışık bir klip elde edebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=rZLWOSJlE0k

    Skype
    Hâli hazırda tüm platformlarda kullanılabilen meşhur iletişim ve sohbet uygulaması artık HoloLens sahipleri tarafından da kullanılabiliyor. Filmlerde gördüğümüz holografik insanlarla konuşma olayı da bu sayede gerçeğe dönüşüyor.

    İki tarafın da HoloLens’i olmadan görüşebileceğiniz Skype’ta bir taraf HoloLens kullanmıyorsa da artırılmış gerçeklikten faydalanabiliyor. Her platformdaki Skype kullanıcıları video üzerine çizim yapıp yazı yazabiliyorlar ama HoloLens kullananlar bunu o an ne görüyorlarsa üzerine yerleştirilmiş olarak buluyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=4QiGYtd3qNI

    HoloStudio
    Üç boyutlu nesneleri birer maket boyutunda ölçeklendirilmiş olarak değil de, birebir ölçütte yaratmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Geliştiriciler için hazırlanan HoloStudio, oyun ve uygulamalarda kullanılabilecek nesneleri yaratıyor ama eğlenmek için kullanmanıza da kimse karışacak değil.

    Artırılmış gerçeklik başlığının jest, ses ve bakışlarla nasıl etkileşim kurduğunu daha iyi anlamayı
    sağlayan uygulama, hazırlananları Microsoft’un bulut depolama platformu OneDrive’a aktarıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=BRIJG0x_We8

    HoloTour
    Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin en güzel yanlarından birisi sizi alıp tamamen farklı bir yere taşıyabilmesi. Bu bir şehir de olabilir, bir müze de. Uzay da olabilir, denizler altı da. Oldukça detaylı 360 derecelik panoramik görüntü ile destekli HoloTour, tam da bu işler için hazırlanmış bir uygulama.

    holotour

    holotour2

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN