Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelMars'ta Koloni Gerçek Oluyor

    Mars’ta Koloni Gerçek Oluyor

    Bir taraftan gezegenimizi hor kullandığımızdan dolayı onun ömrünü tükettiğimize dair bilgilerle karamsar gelecek tablolarına uzanırken diğer taraftan başka gezegenlerde yaşam var mı diye canhıraş bir şekilde araştırmalarımıza devam ediyoruz. Belki de gözümüzü başka gezegenlere dikmemizin ardında küresel ısınma, buzulların erimesi, iklim değişimleri, doğal afetler, içilebilir su kıtlığı gibi birçok sorunun bizzat kaynağı olduğumuz gerçeği yatıyordur. Kısa bir süre önce yaşayan en önemli bilim adamlarından Stephen Hawking’in gezegenimiz için en fazla bin yıl ömür biçmesi, birçoğumuzun bakış açısını değiştirdi. Muhtemelen bu gerçeği çok daha önceden gören isimlerden Elon Musk çoktan hazırlığını yapmış durumda. PayPal’ın ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, 44 yaşında olmasına rağmen günümüzün en üretken, hırslı ve yenilikçi girişimcilerinden biri. Son projesi SpaceX ile Elon Musk’ın hedefi Mars’ta ilk insan kolonisini kurmak. (Robot kolonisi de bugüne kadarki hedeflerden biriydi) Bu çılgın vizyonun gerçekleşmesi beklenen tarihi ise tahmininizden çok daha yakın… Elon Musk’a göre 2018 yılında Mars’a yolculuk başlıyor.

    elon-musk
    Elon Musk’ın hedefi en fazla 100 yıl içerisinde 1 milyon insana Dünya dışında bir ev sunmak!

    Çoklu gezegenler
    Elon Musk’a göre Kızıl Gezegen yani Mars önemli bir hedef. “Sadece Dünya üzerinde yaşamına devam etmek insanlığın varlığı için büyük bir tehdit,” diyen Musk ekliyor, “Ne kadar çok gezegende yaşamımızı sürdürebilirsek türümüzün devam etme ihtimali de o kadar artar.” Tabii Musk bunları söylerken gezegenimizi tehdit eden unsurlar kadar yeni bir gezegende yaşam inşa etmenin heyecanını da hissediyor. Muhtemelen Dünya’da hiçbir sorun olmasaydı da Musk, Mars yolculuğundan ödün vermeyecekti.

    spacex-dragon-mars-landing
    Roketler Güneş Sistemi’nde herhangi bir alana inecek şekilde tasarlandı

    Yeni Roket Sistemi ve 80,000 Kişi
    Neredeyse doğduğu günden beri Mars’ta koloni kurmaya hayatını adayan Musk’a göre 80,000 kişi ilk Mars kolonisi için ideal rakam. Buna ulaşmak için de öncelikle roket sistemlerinin değişmesi gerekiyor. Musk, detaylarını kimseye açıklamadığı yöntemlerle roket sistemlerini yeniden kullanılabilir hale getiriyor. Tek kullanımlık roketler yerine yenilenebilir roketlerin oyuna girmesi Mars görevini bir adım daha gerçek kılıyor. ITS ismi verilen roketlerin bir diğer özelliği de iniş sistemlerinin son derece esnek olması. “Güneş Sistemi üzerinde herhangi bir noktaya inebilecek kadar gelişmiş iniş takımları geliştirdik,” diyor Musk. Özellikle 2016 içerisinde roketlerin gerçekleştirdiği ve başarıyla tamamlanan dikey iniş deneyleri, mühendislik açısından devrim olarak nitelendiriliyor. Roketler kadar Mars’ta kurulacak binaların ve şehrin de yenilenebilir olması projenin hayati noktası. Her ne kadar 2018, Mars için yolculuğun ilk adımı olsa da o yıl içerisinde sadece kargo taşımacılığı yapılacak. 2022 ise bilim adamlarından oluşan başka bir tabirle Mars’ın kurucu üyelerini taşıyacak. Bu ekibin hayatını kaybetme riskine karşın ikinci bir ekip B planı olarak hazırda beklemekte. Tabii uçuş gününe kadar mürettebatın eğitimi devam edecek. Gerçi hiçbir hazırlık, onların karşılaşacağı zorluğu alt etmeye yetmez.

    Selam Dünyalı!
    Sıradan bir vatandaşın testleri geçmesi durumunda (tek gidiş) Mars bileti satın alması da gündemde. Yapılan planlarda bir aksilik olmazsa muhtemelen on sene içerisinde Mars bilet 100,000 dolara kadar inebilecek. “Ortalama bir ev fiyatına size yeni bir yaşam sunacağız,” diyen Musk’ın bir uzak hedefi de Mars’tan Dünya’ya uçuş yapabilmek ve gidiş dönüş seferlere başlamak. Bunu sağlamak için Mars’ta enerji üretmek gerekiyor. İşte roketlerin bir özelliği de bu. Mars atmosferindeki karbondioksiti ve Mars toprağındaki oksijeni kullanan elektrikli bir motor ITS’ler için yakıt üretebilecek. Tabii bu noktaya varmak için bugünden konuşmak biraz erken. Ancak projenin gerçeklemesi durumunda Musk’a göre 1 milyon insan 40 ile 100 yıl arasında Dünya dışında bir gezegende yaşamını sürdürecek ve muhtemelen Dünya dışında bir gezegende doğacak.

     

    Halkla İlişkilerin Gücü
    Mars’ta yaşam heyecan verici olduğu kadar korkutucu bir yolculuk. Aksilik olma ihtimali ve ölüm gibi olaylar mutlaka gerçekleşecek. SpaceX tüm bu olumsuz ihtimalleri göz önünde bulundurarak mesajı doğru iletmeye çalışıyor. Televizyon kanallarında gördüğümüz Mars belgeseli halkı ikna etmenin ilk adımı. İkinci aşama ise belgeselin oyuncuları ve yapımcılarının adeta bir müzik grubu gibi turneye çıkması. Bu da heyecanı körükleyen bir diğer etken. Hatta Aralık ayı içerisinde de bu ekibin ülkemizde basın toplantısı yapacağını ve biletlerin şimdiden tükendiğini hatırlatalım.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN