Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraKarda iyi fotoğraf çekmenin yolları

    Karda iyi fotoğraf çekmenin yolları

    kar

    Karlı havalarda fotoğraf çekmek normal zamanlara göre biraz daha dikkat isteyen bir uğraş. Fotoğraf makinesini yanıltan ve kötü fotoğraf çekmenize neden olan bu durumu alacağınız birkaç önlemle avantaja çevirebilirsiniz.

    Hava şartları fotoğrafı etkileyen önemli konulardan biridir. Sis, kar, yağmur ve benzeri kış şartlarında açık havada fotoğraf çekmek normal zamanlara göre daha fazla uğraş gerektirir. Özellikle kar yağarken ya da karlı bir mekanda fotoğraf çekmek ek bilgi ve tecrübe gerektiren bir konudur.

    Pozlama meselesi

    Karlı ortamları fotoğraflarken karşılaşılabilecek ilk sorun yanlış pozlamadır. Fotoğraf çekebilen her türlü cihazda bir pozometre vardır ve ışığın doğru bir şekilde sensöre ulaşmasını bu pozometrenin vereceği değerler belirler. Pozlama otomatik ya da manuel olarak yapılabilir. Otomatik olarak yapılan pozlamada makine önceden belirlenmiş değerlere göre ortamın ışığını ölçerek uygun bir enstantane/diyafram değeri yani kombinasyon belirler.

    Ancak kadrajda kar gibi beyaz bir nesnenin ağırlığı fazla olacağı için fotoğraf makinesi ortamı çok aydınlıkmış gibi pozlayabilir. Bu da fotoğrafın karanlık çıkmasına yol açar. Genelde kar fotoğraflarında otomatik pozlama kullanıldığında karanlık fotoğraflar elde edilir. Bu sorunun üstesinden gelmenin birkaç yolu vardır:

    1-Manuel pozlama kullanmak

    Fotoğraftan biraz anlayan kullanıcılar M çekim modunu tercih edip, ensantane ve diyafram değerlerini kendileri vererek çekim yapabilirler. Burada doğru değeri deneme/yanılma yolu ile bulabilirsiniz. Birkaç çekim yapıp sonuçları gördükten sonra doğru kombinasyon bulunabilir. Ancak bu yöntem her kadraj değiştiğinde müdahale etmeyi gerektirir. Bu bakımdan biraz emek ister ve zahmetlidir.

    2-Pozlama yöntemini değiştirmek

    Fotoğraf makinelerinin birçoğunda temelde 3 farklı pozlama yöntemi vardır: Multi, Merkez ağırlıklı, Spot. Multi yönteminde kadraj 256 alana bölünür ve her alandan gelen ışık miktarı toplanıp ortalaması alınır. Merkez ağırlıklı pozlama modunda ise merkezdeki küçük bir dairenin etrafındaki ışık miktarı baz alınır. Spot yönteminde ise sadece tam ortadaki bir noktaya göre ışık ölçümü yapılır.

    kar_poz

    Birçok fotoğraf makinesinde pozlama yöntemi fabrika ayarı olarak Multi olarak belirlenmiştir. Karlı ortamlarda bu ölçüm yöntemini Spot ya da Merkez ağırlıklı olarak (hangisi daha iyi sonuç veriyorsa) değiştirmenizi öneririz. Bu yöntemde de doğru pozlama bulunana kadar deneme yapılabilir.

    3-Poz telafisi

    Makineyi otomatik pozlama modunda bırakıp fazla karanlık görünen bir fotoğraf elde edince poz telafisi ile +1, +2 ya da +3 gibi değerler vererek fotoğrafı aydınlatmaya çalışabilirsiniz. Burada da doğru pozlamayı deneme yanılma yolu ile bulabilirsiniz.

    Yukarıdaki temel yöntemleri bir ya da birkaçını bir arada kullanarak da karlı ortamlarda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Önemli olan çekimden sonra fotoğraflara hemen bakıp olası sorunlara karşı gerekli düzeltmeleri yapmaktan geçiyor.

    Kar gibi beyazın ağırlıkta olduğu ortamlarda yaşanan bu sorunların benzeri koyu rengin hakim olduğu ortamlarda da yaşanabilir. Örneğin koyu zeminli bir sahnede insan fotoğrafı çekmek istediğinizde benzer sorunları yaşayabilirsiniz. Yukarıdaki 1 ve 2 numaralı önlemi almak ve poz telafisini eksi değere getirmek bu sorunu çözecektir.

    Soğuğa dikkat

    Karda fotoğraf çekmek beraberinde soğuk ortamda bulunma riskini de getirir. Kar yağdığında hava genelde sıfır derece ya da altında olur. Bu da fotoğraf makinesinin zor şartlar altında çalışacağı anlamına gelir. Soğuk havalarda pil normal sıcaklıktakine göre daha çabuk biteceği için bu konuda önlem almak gerekebilir. Ayrıca sıcak ortamdan soğuğa geçişte objektif buğulanma yapabilir. Bu da fotoğraf çekimlerine olumsuz yönde etki eder.

    Ayrıca soğuk sadece makinemiz için değil bizim içinde zararlı olabilir. Uzun süre açık havada çekim yapacaksak ona göre giyinmeli, ayakkabıdan monta kadar iklim şartlarına uygun kıyafetler seçmeliyiz.

    Anlattıklarımı uygular ve gerekli hazırlıkları yaparsanız karlı havalarda çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Biraz emek, biraz dikkat ve biraz da tecrübe size yardımcı olacaktır.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN