Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımiPad Pro ile yaratıcılığınızı konuşturun

    iPad Pro ile yaratıcılığınızı konuşturun

    Tim Cook, iPad Pro varken bilgisayara ne gerek var, demişti. Apple’ın son model tableti büyük ekranı ve güçlü özellikleri ile bilgisayarı aratmazken, kalemi ve birçok uygulaması da yaratıcı işler yapmak için son derece uygun.

    iPad Pro

    Kendi tarihlerinin başlangıcında kalemlerle kullanılan mobil cihazlar, o zamanki ekran teknolojisinin bunun için yetersiz oluşundan dolayı, kalem ile günümüzdeki gibi birer çizim tabletine dönüşemiyorlardı. Şimdi, yazı yazmak, bir şeyler çizmek, hatta tıpkı çizim tabletlerinde olduğu gibi detaylı bir hassasiyet algısı mümkün. Bilgisayara kıyasla pek geri kalmayan işlem gücü de cabası.

    Ultra taşınabilir bir bilgisayardan farksız

    Tim Cook, iPad Pro hakkındaki sözlerinde pek de haksız değil. 12,9 inçlik ekran 2732×2048 piksel çözünürlükle son derece keskin. Yüksek kontrastlı ekranı sRGB renk skalasının %100’ünden fazlasını içeriyor.

    A9X işlemci, Intel Core i5 serisinin alt modellerine denk performans sunarken, 4 GB belleği ve 128 GB SSD depolama alanı da yine orta seviyenin alt sıralarındaki bir sisteme denk düşüyor. Smart Keyboard klavyesi ile ağırlığı toplam 1 kg’ı çok az aşması da onu en hafif cihazların olduğu ultra taşınabilir sınıfından farksız yapıyor. Genel olarak baktığımızda, iPad Pro özellikleri ve fiyatı ile bu seviyedeki dizüstü bilgisayarlardan farksız.

    (Daha önce yaptığım iPad Pro incelemesini buradan okuyabilirsiniz.)

    Apple Pencil

    Çizim için etkili bir araç: iPad Pencil

    Apple Pencil adlı kalemi ise cihazın kendini farklılaştırmadaki en iyi silahlarından birisi. Son derece yüksek doğrulukla yazı yazıp çizim yapabileceğiniz kalem, iPad Pro aynı anda yapılan diğer dokunuşları görmezden geleceği için, kullanılırken elinizi ekranda dinlendirebilmenizi sağlıyor. Kalem farklı basınçları ve eğimi algılamakta başarılı, bu da onu çizim için etkili bir araç hâline getiriyor.

    Gelelim bu kalemle yapabileceğiniz daha farklı işlere… Diyelim ki bir web sitesindesiniz ve bunu paylaşmak istiyorsunuz. Apple Pencil’ı kullanarak üzerine çizim yapıp, not alabilir, daha sonra bu web sitesini içeriği aranabilir bir şekilde sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

    Astropad

    Astropad cihazı çizim tabletine dönüştürüyor

    Adobe’nin Photoshop Sketch ve Illustrator serisi çizim modları açısından çeşitlilik sunarken, Creative Cloud kullanmıyorsanız, çizimlerinizi masaüstü uygulamalarına aktarmak mümkün değil. Photoshop ve Corel Painter’ın da tam sürümleri yok, fakat Apple Pencil’ı masaüstü sisteminizdeki bir uygulama için çizim yapmakta kullanmak istiyorsanız, Astropad adlı uygulama tam size göre. Wacom’un Cintiq modellerindeki uygulamanın rakibi denilebilir.

    Fotoğraf düzenleme için iPad Pro’yu kullanacaksanız da bilmeniz gereken şeyler var. Standart JPG biçimli dosyalar her tür uygulamada rahatça görüntülenip düzenlenebilirken, daha profesyonellerin kullandığı RAW dosya biçimi biraz dert yaratabilir. Fotoğraf Akışı’nda görüntülenemeyen bu dosyalar, iCloud kullanıyorsanız burada da yedekleniyorlar ama her biri onlarca MB olduğundan, depolama alanınızı kolayca bitirmemeleri için dikkatli olmalısınız.

    İçerisinde 120’den fazla fırça seçeneği bulunan ProCreate artık Pencil desteğine sahip. 64 bit desteği de bulunan uygulama performans açısından başarılı. Hızlı ve kaliteli illüstrasyonlar için tercih edilebilir.  Eskiz tarzı çalışmalarınız varsa, Sketchbook uygulamasını kullanabilirsiniz. 3D modellemeler yapmak isterseniz de, Umake adlı ücretsiz yazılım işinize yarayabilir. Apple’ın 2015’in en iyi uygulaması seçtiği Umake, şüphesiz en yaratıcı uygulamalardan birisi.

    Photogene 4

    RAW düzenlemek isteyenler için: Photogene 4

    RAW dosyalarını düzenlemek isterseniz, size Photogene 4’ü tavsiye ediyorum. Bilgisayarda Lightroom bu iş için iyi sonuçlar vermesine karşın, iPad Pro’da (ya da herhangi bir mobil cihazda) maalesef RAW biçimini desteklemiyor.

    RAW yerine standart dosya biçimleriyle çalışıyorsanız, daha fazla düzenleme imkânı veren Enlight’ı da denemelisiniz. Alışıldık tüm retro filtreleri içeren uygulama, tek tıklamayla fotoğraf düzeltme işlerini de kolayca gerçekleştiriyor. Ayrıca maske kullanarak ton ayarlamaları yapmak, odak efektleri vermek gibi özellikler de mevcut.

    Video işlemlerine gelirsek, Adobe Premiere Pro ve Final Cut Pro X’in doğrudan mobil sürümleri olmaması üzücü. Adobe’nin Premiere Clip yazılımını kullanarak videolarınızı doğrudan Premiere Pro’ya aktarılacak hâle getirmeniz mümkün. Diğer yandan, Apple’ın iMovie uygulaması, basit video işlemleri için pratik.

    Pinnacle Studio Pro

    Pinnacle Studio Pro ile profesyonel videolar hazırlayın

    iPad Pro’da doğrudan ciddi video düzenlemeye girişmek için, Corel Pinnacle Studio Pro’yu satın alabilirsiniz. Cihazın 4K videolarla çalışabilmesi ise oldukça etkileyici.

    iPad Pro’nun en iyi olduğu konulardan birisi müzik. Kurduğunuz uygulamaların çoğu birbiriyle haberleşerek çalışabiliyorlar. Ligtning ve analog yuvalara bağlanabilecek cihazları da çeşitli ses ve MIDI arayüzleri desteklemeleri sayesinde tanıyorlar. Ancak mobil bir işletim sisteminde olduğumuz için, Logic Pro X ya da Cubase gibi tam ölçek yazılımlar yok.

    GarageBand amatör çalışmalar için iyi, iPad projelerinizi bilgisayardaki Apple Logic Pro X’e de gönderebiliyor. Cubase kullanıyorsanız, Cubasis uygulamasıyla benzer bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN