Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiGoogle'dan "Chucky" gibi oyuncaklar...

    Google’dan “Chucky” gibi oyuncaklar…

    childs-play-3-5117257f9ea03Korku filmlerinden hoşlanır mısınız?.. Ben ziyadesiyle severim… Artık klasikleşmiş siyah beyaz Boris Karloff, Vincent Price filmlerinden, 80’lerde zirve yapan “13. Cuma”ya, “Halloween”e, ya da bıçak elli “Freddy Krueger”a resmen bayılırım.

    Ayrı bir anısı vardır hepsinin bende… Ancak bir tanesi vardır ki, korku filmleri dünyasına yepyeni bir soluk getirmiştir. Evin küçük çocuğuna annesinin aldığı konuşabilen bir robot oyuncak olan Chucky, farklı bir efsane yaratmıştır adeta… Bugün bile konuşabilen oyuncak bebekler gördüğümde aklıma Chucky’nin gelmediğini söyleyemem…

    Hayatımıza bir arama motoru olarak giren, daha sonra teknolojinin birçok alanında karşımıza çıkan Google, son günlerde Chucky gibi oyun arkadaşı oyuncakların patentlerini almak için başvurular yapıyor. Google bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ar-Ge takımı, internet bağlantılı bu oyuncakların kısa sürede hayatımızda son derece önemli bir yere sahip olacağı düşüncesinde…

    _83163261_5cf7f3bc-a04a-40cc-b89f-66b4765fa03aGoogle’ın konuyla ilgili yayınladığı ilk patentte, bu oyuncak konuşulanları dinleyebiliyorlar, başlarını sesin geldiği yere çevirebiliyorlar ve internet üzerinden gönderilen komutları yerine getirebiliyorlar.

    Aslında, patentlerin en yenisi üç yaşında… Google yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, patenti alınan bu ürünlerin üretime girip girmeyeceği konusunda herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söylüyorlar. Google sözcüsü, “Biz yalnızca çalışanlarımızdan gelen fikirleri kanuni olarak koruma altına alıyoruz.” diyor ve ekliyor: “Bu tür fikirler bazen olgunlaşır ve bir ürüne, ya da hizmete dönebilir… Ancak elbette bunun tam tersi de söz konusu…”

    Amerikan Patent Ofisi’ne başvuru, 2012’nin Şubat ayında yapılmış. Detaylara bakıldığında, keşfin Richard Wayne DeVaul tarafından yapıldığını görüyoruz. İş tanımına baktığımızda ise DeVaul’un Google’ın Google X adlı gizli laboratuvarında “çabuk değerlendirme ve deli bilimi” direktörü olduğu görülüyor.

    Patentte, mikrofon, hoparlör, kamera, motorlar ve kablosuz internet bağlantısının oyuncaklara nasıl yerleştirileceği, hangi noktalarda yer alacağı gösteriliyor. Patentte yazıldığına göre, tetikleyici bir kelime ile oyuncaklar “on” konumuna geçiyor ve çalışmaya başlıyor. Bu noktada oyuncaklar sesin geldiği kişiye doğru dönüyor, onunla göz teması kuruyor ve ona doğru konuşuyor.

    _83163264_5745a993-ae37-427b-9da8-4ed3fedf795bDokümanda yazılanlar doğruysa, oyuncak, sizinle karşılıklı konuşabiliyor, hatta “insansı” tepkilerde bile bulunuyor. Bunlar arasında ilgi, merak, sıkıntı, ya da şaşkınlık gibi duygular da var… Bay DeVaul’ün notlarına göre bir andromorfobik motor sayesinde gözler açılabiliyor, baş kaldırılabiliyor ve karşı tarafa odaklanılabiliyor. Merak tezahürü için baş titretilip kaşlar kaldırılabiliyor, hatta kafa elle kaşınabiliyor.

    Patent başvurusundaki resimler, bir tavşan ve ayıcık figürlerini gösterse de, belgede yazılanlara göre oyuncağın bir ejder, ya da uzaylı bir yaratık olarak da üretilebilmesi mümkün… Özellikle küçük çocukların bu oyuncakları şirin bulup iletişim kurmak istemeleri çok önemli…

    Oyuncak olmanın yanı sıra bu bebeklerin evdeki birçok şeyi kontrol edebilen bir cihaz olarak kullanılabilmesi de patent belgesinde öneriliyor. Örneğin, evdeki müzik sistemini, TV’yi, termostatı, ya da perdeleri ve ışıkları bu oyuncakla çalıştırabilir, ya da durdurabilirsiniz. Yani öyle popüler bir kullanım alanı olmalı ki, aileler neredeyse her oda için bir tane alsınlar…

    _83161848_560a8999-f0c9-4c5f-82b7-852d0767595cİş evi kontrol etmeye gelince 2001 yılında çekilen bir Spielberg filmi olan “Al” geliyor insanın aklına… “E.T.” kadar gişe yapmayan “Al”, tıpkı Google’ın patentini aldığı bu ürün gibi şirin bir ayıcıktı… İzlemeyenler varsa, mutlaka izlesinler derim…

    Buraya kadar her şey güzel ama, bu ürünlerin en önemli amaçlarından biri de çocukları, dolayısıyla evi gözlemleyebilmek… Ancak, internete açık olan bu ürün hack’lenebilir ve dolayısıyla gözlenen ev sakinleri de olabilir. George Orwell’in, “1984” adlı kitabında yer alan ve tüm dünyayı gözlediği varsayılan “Büyük Birader”i belki de kendi ellerimizle, hatta üstüne bir de para ödeyerek evimize sokuyoruzdur, kim bilir?.. Henüz bu oyuncak üretilmedi ama mahremiyet tartışmaları şimdiden başladı bile…

    Bana sorarsanız, başta da dediğim gibi evime bir “Chucky” sokmak istemem…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN