Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGimbal nedir? Ne işe yarar? Kimlerin ihtiyacı vardır?

    Gimbal nedir? Ne işe yarar? Kimlerin ihtiyacı vardır?

     

    gimbal01

    Video kayıtlarında yaşanan en büyük sorun olan titremenin önüne geçmek için kullanılan ve Gimbal adı verilen cihazlar nisbeten makul fiyatlara akıcı videolar çekmenize yardımcı oluyor.

    Kelime anlamına baktığımızda Gimbal ‘dengeleme halkası’ ya da ‘Yalpa’ anlamına geliyor. Gimbal adı verilen ürünler ise üzerinde 2 ya da 3 adet motor bulunan ve titreşimi engelleme ya da yok etmeyi hedefleyen cihazlardır. Üzerlerine yerleştirilen video kayıt yapabilen cihazlardaki taşımadan kaynaklanan sarsıntıyı minimize etmeye yarayan bu cihazların temel mantığı titreşim yönünün aksine hareket sağlamalarıdır.

    Bu aksi yönde hareket Gimbal’ın üzerinde bulunan algılayıcılar sayesinde üretilir. Hareket yönünü hisseden algılayıcı, Gimbal’ın üzerinde bulunan motorlara ters yönde hareket etmeleri talimatını gönderir. Bu hareketin sağlanması için bütün Gimbal modellerinin üzerinde pil bulunur. Çünkü mekanik olarak yapılan bu işlem için ek güce ihtiyaç vardır.

    Neler yapılabilir?

    Kullandığınız cihaza uygun bir Gimbal ile koşarken video kayıt edebilir, birçok aksiyon sahnesini kesintisiz ve sanki özel bir eksende imiş gibi çekebilirsiniz. Video anlamında büyük kolaylık sağlayan Gimbal çözümleri, çok pahalı olan SteadyCam cihazlarının yaptığı işi neredeyse benzer kalitede yapabilir.

     

    gimbal03

    2 ya da 3 eksenli

    Gimbal ürünleri 2 (X, Y) ya da 3 (X, Y, Z) eksenli olarak tasarlanabilirler. 2 eksenli olanlar haliyle daha ucuz üretilebilirler. Günümüzde standart bir Gimbal modelinin fiyatı eksen sayısına göre 250-300 TL’den başlar. 8 hatta 10 bin TL’ye kadar Gimbal modelleri bulunur. Ucuz olan cihazlar tek elle taşınabilen ve genelde 2 eksen desteği sunan modellerdir. Bunlar ağırlıklı olarak GoPro ve benzeri aksiyon kameraları taşıyabilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.

    Pahalı ve 3 eksen desteği sunan modeller ise ağır bir DSLR, ağır bir objektif kombinasyonu taşıyabilecek güce sahiptir. Bu tip 3 eksen ve ağır cihaz desteği sunan Gimballar genelde iki elle taşınır.

    İHAlar’a uygun Gimbal

    Gimbal cihazları sadece elde taşımak için değil aynı zamanda İnsansız Hava Aracı ya da Drone adı verilen ürünler için de çözüm sunarlar. Bunlar genelde gerekli olan gücü İHA’nın pillerinden alan ve İHA’lara monte edilebilen çözümlerdir. Elde taşınabilen ürünlerle benzer işleve sahiptirler ancak genelde GoPro ve benzeri aksiyon kameraları taşıyacak şekilde dizayn edilirler. Büyük ve ağır cihaz taşıyanları da olmakla beraber bunlar genelde profesyonel anlamda kullanılırlar.

    gimbal02

    Kameralı olanları da var

    Bazı markaların üzerinde standart olarak kamerası bulunan ve genelde tek elle taşınan Gimbal modelleri de vardır. Bu cihazlar ek bir kamera ihtiyacını da ortadan kaldırdıkları için tercih sebebi olabilir.

    Kendiniz de yapabilirsiniz

    Gimbal denince gözünüz korkmasın. Bu işlere yatkın biriyseniz ve orta/ileri seviyede elektronik bilginiz varsa gerekli parçaları alarak siz de Gimbal yapabilirsiniz. Çok kolay bir işlem olmasa da uygun bilgi ve beceriye sahipseniz piyasada satılan hazır kitlerle siz de Gimbal geliştirebilirsiniz.

    Sadece mekanik olanları da var

    Her ne kadar Gimbal cihazları elektronik olsa da onlarla benzer işi gören mekanik çözümler de bulunuyor. Genelde ucuz olan bu cihazlar ağırlık merkezini sabitlemeye yarayan çözümlerdir ve Gimbal olarak adlandırılmazlar. Çünkü bu tarz bir cihazın Gimbal olabilmesi için elektronik olarak titreşim dengeleme sistemine sahip olması gerekir. Ancak bu mekanik cihazlar da özellikle amatör kullanımda tercih edilir. Fiyatları makuldür ve kullanımları da kolaydır.

    Kimler almalı?

    Video ile belli bir profesyonellik çizgisinde uğraşan ve hareketli çekimler yapan herkes Gimbal sahibi olmalıdır. Zira videoda hareketin yumuşaklığı (genelde) önemlidir. Bu yumuşaklığı sağlamanın daha kolay bir yolu ise yoktur. Bu sebeple hareketli sahneler çekenlerin Gimbal tarzı ürünler kullanması gerekir.

    Amatör kullanım içinse bu tarz bir ürün sahibi olmak biraz tercihe bağlıdır. Ticari olarak video hazırlayan biri değilseniz bu tarz bir yatırım mantıklı olmayabilir. Bu biraz bütçenize, biraz da videodan ne beklediğinize bağlı olarak değişecek bir karardır.

    Basit bir Gimbal bile video çekimlerinizi farklı bir boyuta taşıyacağı için fırsat bulursanız bu tarz bir ürünü denemenizi öneririm. Yine de tercih sizin. Videoda her anı hareketli kayıt etmeniz gerekmediği için ‘ben kendim hallederim’ diyebilirsiniz.

    Işığınız bol olsun…

     

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN