Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelGeleceği Değiştirecek, Gelişen Teknolojiler

    Geleceği Değiştirecek, Gelişen Teknolojiler

    Geçmişte teknolojik yenilikler daha uzun zamanda benimseniyordu. Örneğin, elektriğin her dört Amerikalıdan birisi tarafından kullanmaya başlaması için neredeyse elli yıl geçmiş. Aynı sayıda kişinin radyoyu benimsemesi ise otuz yıl sürmüş. Devamında, renkli televizyonun aynı sayıda kişi tarafından benimsenme zamanı  on sekiz yıl. Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarın benimsenme süresi ise sadece yedi yıl.

    Değişimin en önemli katalizörü ise şüphesiz teknoloji. Bu haftaki yazımda; yakın geleceğimizi değiştirecek, gelişen teknolojilerden bahsetmek istiyorum.

    Gelişmiş Enerji Depolama Teknolojisi

    iStock_000064148489_Small

    Enerji, teknolojinin olmazsa olmazlarından. Günümüzde enerjiye olan ihtiyaç geçmiştekinden çok daha fazla. Enerji kaynaklarının sınırlı olması, yeni kaynak bulunması yönünde büyük araştırmalar yapılmasına sebep oluyor. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi konusunda yeni teknolojiler geliştiriliyor. Bu teknolojiler gelişirken, elde edilen enerjinin depolanması da önemli konulardan birisi haline geliyor. Gelecekte batarya teknolojisi oldukça önem kazanacak.

    3D Yazıcılar

    iStock_000040902394_Small

    3D yazıcı, dijital bir dosyada bulunan bilgileri kullanarak, 3 boyutlu cisim basabilen özel bir yazıcı türüdür. Günümüzde 3d yazıcı ile basılabilecekler hayal gücümüz ile sınırlı diyebilirim. Yazıcıda kullanılacak malzemeler oldukça çeşitlilik içeriyor. Basılacak cismin niteliğine bağlı olarak kullanılacak malzeme de değişiklik gösterir. İnsan hücresi bile 3d yazıcının kullanabileceği malzemeler arasında geliyor.

    3D yazıcıda işlem aslında oldukça basit; yazıcı, basılacak olan objeyi bilgisayardaki dijital versiyonundan, ilgili malzeme kullanarak gerçekteki 3 boyutlu haline getiriyor. Basım işlemi katman katman yapılıyor. Bilgisayardaki dijital dosyada, basılacak olan objenin baştan sona her katmanı için gerekli bilgi bulunuyor.

    Günümüzde neredeyse 3.1 Milyar dolarlık bir endüstri oluşturan 3d yazıcılar, her yıl yüzde 35 oranında büyüyor. Günümüzde 3d yazıcıda basılmış, kafatası, burun, araba, ev görmek artık olağan sayılıyor.

    Nanomalzemeler

    iStock_000001328787_Small

    Nanomateryalleri, nanoteknoloji ile “nano-ölçek” boyutlarda parçacıklardan üretilmiş malzemeler olarak ifade edebiliriz. Nanomalzemelerde bileşenler 100 nm’nin altındaki boyutlarda ölçülür. Kullanılan malzemelerin kuantum etkilerinin öne çıkabildiği boyutlarda çalışmalar yapılabilmektedir. Kullanılan nanomalzemelerin kuantum özellikleri, geliştirilecek olan nesnelerin elektrik,manyetik veya optik performanslarını da etkileyebilir.

    Günümüzde manomalzeme uygulamaları; sağlık,elektronik, kozmetik, tekstil, bilişim teknolojisi, koruma, çevre koruması gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu teknolojinin gelecekte çok daha fazla alanda kullanılacağını eminim tahmin ediyorsunuzdur.

    Nesnelerin İnterneti

    HiRes

    Nesnelerin interneti teknolojisi, günümüzde de olmak üzere yakın gelecekte hayatın her alanında  kullanılacak potansiyele sahip. Yapılan istatistiki çalışmasına göre; 2020 yılında dünya genelinde 50 Milyardan fazla cihaz birbirlerine bağlı olarak çalışacaklar. Çevremizde gördüğümüz neredeyse her şeyde akıllı sensörler kullanılacak. Vücudumuzda bulunan cihazlar ile kan basıncı, şeker seviyesi gibi saymakla bitiremeyeceğimiz ölçümler bu akıllı cihazlar tarafından yapılacak. Evimizde bulunan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, kombi, fırın, aydınlatma üniteleri başta olmak üzere birçok ürün kendi arasında bağlantı sağlayıp, bizlere rapor gönderecekler.

    Biyoteknoloji

    Close-up of a green plant and hand of scientist with tweezers

    Gezegenimiz ve içinde yaşayanlar olarak bizler için geliştirilmiş ve iyileştirilmiş ürünler sunan biyoteknoloji, daha lezzetli meyve ve sebzelerin üretilmesinden tutun da kuraklığa dayanıklı bitkilerin geliştirilmesine kadar geniş bir çalışma alanının kapsıyor.

    Sağlık açısından nadir gözüken hastalıklarla mücadele, tüketici toplumu haline gelmiş olan dünyamızın kıtlıktan kurtarılması gibi sadece bir kaç örnek bile bu teknolojinin ne kadar önemli işleri başarma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

    Artırılmış Gerçeklik

    beautiful woman in futuristic glasses and blue dress

    Teknoloji dalında dünyanın en büyük firmalarından olan Microsoft, Google, Samsung, vs  artırılmış gerçeklik konusunda ciddi çalışmalar yapıyor. Bu teknoloji ile gerçek dünya ile sanal dünya birleştiriliyor. Özellikle oyun dünyası bu teknolojiyi şimdiden kullanmaya başladı bile. Ayrıca eğitim dünyası da bu konuda oldukça iddialı. Kullanılan başlıklar ile algıda gerçeklik oluşturularak, çevredeki dünyanın kişinin algısını etkilemesi sağlanır. Aynı zamanda ses, video, grafik ve sensörler ile bu teknoloji, tam anlamı ile gerçek hayat ortamı sunabiliyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN