Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf makinesi taşımanın ağır sorumluluğu

    Fotoğraf makinesi taşımanın ağır sorumluluğu

    gorsel40

    Fotoğraf çekmeye olan ilgim ortaokul yıllarına bir başka deyişle 1980’li yılların başlarına kadar dayanır. O dönemde henüz dijital fotoğraf makineleriyle tanışmamıştık. İçine film konan modelleri kullanır, filmin hepsi çekildikten sonra filmi banyoya verir ve ardından da  fotoğrafları kartlara bastırırdık. Henüz şarjlı piller de yaygın olmadığı için özellikle flaşlı çekimler için pil kullanmak zorunluydu. Film parasıydı, pil parasıydı, banyo parasıydı ve baskı parasıydı derken o dönemde fotoğrafçılık hiç de ucuz sayılabilecek bir hobi değildi. Ayrıca süreçler çok uzundu. Önce kullandığımız 36 pozluk filmin bitmesini beklerdik. Bu bazen aylarca da sürebilirdi. Sonra filmi makineden dikkatli bir şekilde geri sararak ve ışıkla buluşturmadan yani o zamanın deyişiyle “yakmadan” çıkarmak gerekirdi. Ondan sonraki aşama filmin banyo edilmesi ve son olarak da karta basılmasıydı. Mat veya parlak kağıt tercihi yapabilirdik. Başarılı çıkan kareleri gördükten sonra eşe dosta dağıtmak için tekrar fotoğrafçıların yolunu tutardık.

    Günümüzde yeni nesil mekanik fotoğraf makinelerini hatırlamaz bile. Fakat artık tüm fotoğraf makineleri dijital ve oldukça akıllılar. Fotoğraf çekmek çok kolaylaştı. Size düşen sadece deklanşöre basmak. Artık bütün modellerde ISO, netlik ve flaş ayarları otomatik olarak yapılıyor.

    Günümüzde çok az kişi dijital fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraları kağıda bastırıyor. En çok tercih edilen yöntem dijital olarak saklamak. Fakat bu kez de fotoğrafların kalitesinin ve çözünürlüklerinin yüksekliği önemli bir yedekleme sorununu ortaya çıkarıyor.

    Eğer işinizde fotoğrafın önemi büyük ve siz de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız fotoğraf arşiviniz çok kısa sürede terabaytlar seviyesine ulaşacaktır. Bu aşamada ön plana çıkan yedeklemekten ziyade en hızlı olarak aranılan fotoğrafa nasıl ulaşacağınız konusudur.  Başarılı bir arşivleme yönteminiz yoksa ve yedekleriniz belirli bir büyüklüğe eriştiğinde aradığınız bir fotoğrafa ulaşmanız oldukça zorlaşacaktır.

    Ağır Bir Çanta Taşımak

    Profesyonel fotoğraf makinesi kullananların en ağır sorumluluklarından birisi makineyi sürekli yanında taşımak zorunda olmalarıdır. Kullananlar bilirler mutlaka özel bir çanta taşımak zorundasınızdır. Varsa yedek objektif, yedek pil, pil şarj cihazı, objektif temizleme bezi, yedek lensler, küçük tripod çantanızdaki olmazsa olmazlarınız arasındadır.

    Fotoğraflarda Düzeltme Yapmak

    Gün içerisinde çekilmiş olan kareler ofise veya eve döndüğünüzde önce bilgisayara aktarılır ve büyük ekranda nasıl göründüklerine bakılır. Bazı fotoğrafların karanlık, bazılarının ufuk çizgilerinin eğri olduklarını görürüz. Hatta bazı fotoğraflarda da yanlışlıkla kareye girmiş insan ve nesneler vardır. İlgili kişilere servis etmeden önce üzerinde işlem yapmanız gerekir. Bazen onlarca bazen de yüzlerce işlem görecek fotoğraf olabilir. Bu oldukça zaman alan ve biraz uzmanlık gerektiren bir iştir.

    Çekilen Fotoğrafları Paylaşmak

    İşte işin en zahmetli, uzun zaman alan ve sıkıntılı yanı da burasıdır. Çünkü günümüzde artık fotoğraf paylaşımı iki biçimde gerçekleşmektedir. Ya karşıdaki kişiye fotoğrafları e-posta veya benzeri bir transfer servisi (örnek wetransfer.com) ile gönderirsiniz ya da sosyal ağlarda paylaşarak kişileri tek tek etiketlersiniz. Hangisini yaparsanız yapaın çok ciddi bir zaman harcamaya hazır olun.

    Sosyal ağlarda çektiğiniz fotoğrafları paylaştığınız zaman genelde iki türlü sorun ile karşılaşılır. Birincisi “Benim fotoğrafımı niye yayınlamadın?” diye sitem edenler, ikincisi ise “Benim fotoğrafımı neden yayınladın?” biçiminde olan fakat sonunda sitem hatta hakaret bulunan istekler. Bu iki süreci de yönetmek zordur ve inanın ciddi tecrübe ister.

    Arşivlemek

    Son olarak da bu işe gönül verenlerin en fazla hassas olması geereken arşivleme konusundan bahsetmek istiyorum. Yeni fotoğraf makinelerinde artık her deklanşöre bastığımızda 3 – 10 MB arası bir boyutta fotoğraf üretmiş oluyoruz. Bir de işin içine farklı etkinlik, farklı yerler ve kişilerin fotoğrafları girdiğinde daha sonra bu fotoğraflara sağlıklı olarak tekrar ulaşabilmemiz için güçlü bir yedekleme ve arşivleme yapılması gerekiyor. Düzenli yedeğini aldığınız tüm fotoğraflarını eğer iyi arşivleme yazılımı veya yöntemi ile de arşivlenirse ilerleyen yıllarda istediğiniz fotoğraflara ulaşmanız çok kolay olacaktır.

    İster zor ister kolay olduğunu düşünün ama en iyisi siz fotoğraf çekmenin keyfini çıkarın!

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN