Facebook’ta hangi durumda “kısıtlı profil” kullanmalıyız?

Facebook kullanıcıların en büyük sorunlarından bir tanesi paylaşılan bir içeriğin arkadaş listenizdeki bazı kişilerce görülmemesi gerekirken görülecek olmasıdır. Bu durum kişi için sıkıntılı bir durumdur ve çözümü vardır. Eğer paylaştığınız içeriğin belirleyeceğiniz birileri tarafından kesinlikle görülmesini istemiyorsanız yazımızın bundan sonraki kısmını okumaya devam edebilirsiniz.

Arkadaşlarınızı Özelliklerine Göre Gruplayın

Facebook’taki “Arkadaş Listeleri” arkadaşlarınızı düzenli bir şekilde gruplayabilmek içindir. Örneğin, her hafta birlikte sinemaya gittiğiniz arkadaşlarınız için bir “Arkadaş Listesi” oluşturabilirsiniz. Bu listeleri oluşturduktan sonra da ana sayfada her listenin etkinlik akışını ayrı ayrı filtreleyerek paylaşımlarınızı kimlerin görüp kimlerin görmemesi gerektiğini kolaylıkla yönetebilirsiniz. Arkadaş Listelerini yönetmek oldukça kolaydır ve bu gruplardaki kişilere tek seferde mesaj ve davet gönderebilirsiniz.

Kısıtlı Profil Tanımı 

Kısıtlı Profil aslında bir tür Arkadaş Listesi olarak adlandırılabilir. Böylece oluşturduğunuz bir arkadaş listesi için gizlilik ayarlarınsa kısıtlama yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için önce kısıtlı tutmak istediğiniz yani paylaşımınızı görmesini istemediğiniz arkadaşlarınızı “Kısıtlı Profil” adındaki arkadaş listesine eklersiniz. Facebook’ta paylaşım ayarlarınızdaki “Bu Kişiler Hariç” ayarı altında “Kısıtlı Profil”i seçerseniz “Kısıtlı Profil” listesine eklemiş olduğunuz kişiler paylaşımınızı göremezler.

Nasıl Kısıtlı Profil Oluşturabilirim?

Facebook’ta edindiğiniz arkadaşlarınızın ve hangi Arkadaş Listeleri’nin içeriğinizi görmeye izinli olduğu (veya olmadığı) ayarını istediğiniz zaman özelleştirebilirsiniz. Bu seçenekleri kullanmak için, Facebook sayfasının üst sağ kısmındaki “Ayarlar” bölümüne tıkladığınızda karşınıza gelen açılır menüsünde “Gizlilik Ayarları” seçeneğini seçin ve buradan düzenleme istediğiniz gerekli ayarları yapın. Arkadaş Listelerinizi, Arkadaşlar sayfasından da gözden geçirebilir ve düzenleyebilirsiniz.

İstediğim Bir Arkadaşımı Kısıtlı Profilime nasıl eklerim?

Bunu yapmak için aşağıdaki şu adımları izleyeceğiz:

1. Arkadaşınızın sayfasına gidin.

2. Üst menüde “Arkadaşın” başlığına tıklayın.

3. Karşımıza gelen açılır menüde “Bir başka listeye ekle” seçeneğine tıklayın.

4. Buradaki arkadaş listesi seçenekleri arasında arkadaşınızı hangi listeye uygun görüyorsanız o listeye ekleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse arkadaşınız olan kişi aynı zamanda akrabanız ise “Akraba” listenize, iş arkadaşınız ise “İş Arkadaşlarım” listenize üniversite arkadaşınız ise “Üniversite Arkadaşları” listenize ekleyebilirsiniz. Eğer bu arkadaşınızın genel olarak hiç bir paylaşımınızı görmesini istemiyorsanız da onu “Kısıtlı Profil / Limited Profile” listesine eklemeniz uygun olacaktır.

Bütün Bu ayarları Niye Yapıyoruz?

Çünkü bazen hassas paylaşımlar yaparız. Yaptığımız paylaşımın birisi veya birileri tarafından görülecek olması onlara ya da size bazı sebeplerden ötürü rahatsızlık verebilir. Veya paylaşımı yaptığınız içerik binlerce arkadaşınız arasında sadece 5-10 kişilik bir grubu ilgilendiriyordur. Bu yüzden bir paylaşımı herkese açık olarak yapmak yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü kimi zaman sıkıntı oluşturabilir. Bu konuyu 2 ayrı senaryo ile açıklayayım.

Senaryo 1

Yakın arkadaş grubunuzla tatile çıktınız ve tatilde birçok fotoğraf çektiniz. Bunlar arasında dostlarınızla çok özel fotoğraf kareleriniz var. Bu fotoğrafları bir albüm yapacaksınız ama size sadece merhaba diyen veya çok fazla tanımadan arkadaş olduğunuz bir kitlenin de bu fotoğraf albümünü görmesini istemiyorsunuz. İşte böyle durumlarda samimi olmadığınız ve fazla tanımadığınız insanları arkadaş olarak eklerken “Kısıtlı Profil” listesine eklerseniz paylaşım yapmadan önce de ayarlardan “Kısıtlı Profil” bu paylaşımımı görmesin diye işaretlerseniz bu listeye koyduğunuz hiç kimse sizin tatil albümünüzdeki fotoğrafları göremeyecektir.

Senaryo 2

Akşama bir düğün, nişan veya partiye davetli olduğunuzu düşünün. Eğlenecek, fotoğraf çektirecek belki eğlence mekanından yer bildirimi yapacaksınız. Fakat hiç samimi olmasa da iş yerinden bir arkadaşınızın bir yakını vefat etti ve sizin eğlendiğiniz saatlerde insanların acı içinde cenaze işleriyle uğraşıyor olduklarını düşünün. Böyle bir durumda yaptığınız paylaşımların bu kişi ve yakınları tarafından görülmesini istemeyebilirsiniz. Bu kişileri geçici bir süre “Kısıtlı Profil” listesine alırsanız yaptığınız hiç bir paylaşımı göremeyecekleri için kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.