Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiDLNA (Digital Living Network Alliance) Nedir?

    DLNA (Digital Living Network Alliance) Nedir?

    Hayatımızda öyle teknolojiler var ki; kullanıyoruz ama isimlerinden haberimiz bile yok. Bir yerlerde konuyla ilgili bir makale okumasak farkında bile olmayacağımız teknik detaylar olarak da düşünebilirsiniz. DLNA (Digital Living Network Alliance) teknolojisi aslında günlük hayatımızın bir parçası olan elektronik cihazların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlamak amacıyla geliştirilen bir teknoloji ve çoğumuz bu iletişimin teknolojisinin hayatımızda olduğunun ve zaman zaman da kullandığımızın farkında bile değiliz.

    DLNA Tam Olarak Ne Yapar?

    DLNA (Digital Living Network Alliance) teknolojisi elektronik cihazların birbirleriyle konuşabilecekleri bir iletişim kurulması amacıyla geliştirilmiş bir standart olarak karşımıza çıkıyor. Bu standarta sahip elektronik cihazlar çevrenizde bulunuyorsa bulunduğunuz yerde cep telefonunuzdan seyrettiğiniz bir filmi bir dokunuşla büyük ekran TV’den izleyebilir veya fotoğraf makinenizle çekmiş olduğunuz fotoğraf karelerini bilgisayarınıza  aktararak başka bir işlem yapmanıza gerek kalmadan tüm fotoğraf karelerini bilgisayarınızda görebilirsiniz. Yani çevrenizdeki elektronik cihazların birbirleriyle aynı dilden konuşarak iletişim sağlaması gibi düşünebilirsiniz.

    DLNA’nın Kısa Tarihçesi

    Amerika merkezli bir firma olan Oregon 2003 yılında kuruldu ve bizim hayatımızı kolaylaştıran DLNA teknolojisini hayatımıza kattı. Bu teknolojiyi kullanarak kullanıcılar günlük yaşantımızda bilgisayar, cep telefonu, LCD TV, taşınabilir disk, fotoğraf makinesi, MP3 Player ve benzer elektronik cihazların birbirine bağlanıp birbirleriyle iletişime geçmeleri sayesinde  çeşitli medyaları paylaşabiliyorlar. Kısa bir tanım yapmak gerekirse bir çeşit iletişim standartı olarak da isimlendirebiliriz.

    Günümüzde bu teknoloji bir standart olarak farklı markadaki cihazların üzerinde zaten geliyor. Son olarak oyun konsolları ve sabit diskler de bünyelerinde DLNA standartı hazır olarak üretilmeye başlanınca bu teknolojiyi kullanan ve  birbirine bağlanabilen cihazların sayısı her geçen gün artar hale geldi.

    Cihazlarda DLNA sertifakaları Hazırsa İletişim Kurulabiliyor

    DLNA teknolojisini kullanabilmek için DLNA sertifikasına sahip elektronik cihazlara sahip olmak gerekiyor. Bu elektronik cihazlar DLNA sertifakaları hazır olarak satın alındıklarından dolayı bu cihazların bu teknolojiyi kullanabilmeleri için fazladan bir şey yapılmasına gerek kalmıyor. Ayrıca marka bağımsız bir platform olduğu için de elektronik cihazların bu teknolojiyi kullanmaları için aynı markadan olmaları da bir zorunluluk değil.

    DLNA’nın Kullanım Alanları Neler?

    Evinizde DLNA sertifikasına sahip farklı markalardan oluşan elektronik cihazlarınız var diyelim. Bunlar arasında istediğiniz gibi bir medya geçişi sağlayabiliyor ve bunu da marka bağımsız olarak sorunsuz bir şekilde yapabiliyorsunuz. Farklı bir markadaki akıllı telefonunuz ile çektiğiniz bir videoyu yine farklı bir markadaki televizyonunuza arada herhangi bir kablo olmadan aktarabilirsiniz.

    DLNA Teknolojisini Destekleyen Markalar Hangileri ?

    Cihaz üretirken DLNA teknolojisini bünyesine ekleyen firmalar arasında Samsung, Microsoft, Intel, Sony, Philips, Hewlett-Packard, ve Nokia gibi dünya devleri bulunuyor. Son dönemde Vestel de DLNA teknolojisini destekleyenler arasına katıldı.

    Henüz Tüm Markalar DLNA Teknolojisini Desteklemiyor

    DLNA henüz tüm markalar tarafından desteklenmiyor. Fakat her geçen yıl bu standart daha çok markada ve cihazda kullanılıyor. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda hemen hemen tüm elektronik cihazlarda bu teknolojiyi bir standart olarak göreceğiz ve evlerimiz ve ofislerimiz cihazlar arası bir ağa dönüşmüş olacak. O yüzden bu günlerde elektronik cihaz satın alacaksanız üzerinde DLNA özelliği olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

    Özet Olarak

    Genel bir özet yaparsak; DLNA teknolojisi, DLNA  sertifikalı ağ grubu içinde bulunan elektronik cihazların aynı alanda bulunan diğer cihazlara ulaşarak depolama alanında bulunan multimeya içeriğini görüntülü ve sesli olarak oynatabilmesidir diyebiliriz. Yani cihazların birbirleriyle aynı dilde konuşup medya paylaşımı yapmaları söz konusudur.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN