Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelDijital dönüşüme hazır olun

    Dijital dönüşüme hazır olun

    Her yıl Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen ve en son 15 yıl önce gittiğim CeBIT’e bu yıl yeniden gitme şansı buldum. Son 15 yılda Hannover’de çok şey değişmese de CeBIT  son 15 yılda oldukça değişmiş. CeBIT artık son kullanıcılardan ziyade daha çok kurumları çeken bir etkinlik haline gelmiş. Dolayısıyla daha çok kurumların ilgileneceği tarzdan ürün ve çözümler sergilenir hale gelmiş. Buna rağmen son kullanıcıları da ilgilendiren çeşitli ürün ve çözümler yok değildi.

    16 – 20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte 70’in üzerinde ülkeden 3.500’e yakın şirket katılımcı olarak yerini aldı. Türkiye’den ise toplamda 6 şirket etkinliğe katılım gösterdi. Dünyanın dört bir yanından 250 binin üzerinde kişi CeBIT’i ziyaret etti. D!Economy sloganına sahip bu yılki CeBIT’in partner ülkesi ise Çin oldu. Bu yüzden açıkçası şehrin her tarafında Çin rüzgarları esiyordu.

    CeBIT 2015, 16. bis 20. März

    CeBIT’in kapılarının açılmasından bir gün önce yani 15 Mart’ın akşamı sadece özel davetiye ile girilebilen bir açılış töreni gerçekleştirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma’nın açılış konuşmalarıyla yer aldığı tören oldukça ilgi çekiciydi. Bir zamanlar küçük bir stantla katıldığı CeBIT’te şimdi sponsorlar arasında yer aldığını belirten Jack Ma şu sözleriyle başarısının sırrını aktardı: “Bizim dünyayı değiştirmemizi sağlayan teknolojilerin arkasında hayallerimiz yatıyor”. Ardından dijital dönüşümle birlikte gelecekte bizleri nelerin beklediğini aktaran Jack Ma, yeni geliştirdikleri yüz tanıma destekli ödeme sistemini tanıttı. Artık telefonun kamerası ile şifre ya da diğer bilgileri girmeden alışveriş yapmak mümkün.

    Bu yılın odağı Dijital Ekonomi ve Dijital Dönüşüm oldu

    Son yıllarda yaşanan dijital dönüşümün farkında olmamak mümkün değil. Kullanıcılar, şirketler, devletler, kısacası herkes bu dönüşümün bir parçası. Bu dönüşüme ayak uyduranlar için sorun yok, ama uyduramayanlar için sorun büyük. CeBIT’de gördüğümüz şu, hem yazılımlar hem de donanımlar inanılmaz bir gelişim gösteriyor. Sadece Mobil Dünya Kongresi’nde gördüğümüz gibi cep telefonları ya da tabletler değil, hayatımızın her anında kullandığımız yazılımlar, donanımlar araçlar kısacası her şey.

    CeBIT 2015, 16. bis 20. März

    Her şey dijitalleşiyor, buna ekonomi de dahil. Yeni D!economy’nin yani Dijital Ekonomi’nin en önemli parçaları ise bulut teknolojileri, büyük veri, akıllı şehirler ve diğer teknolojiler. CeBIT’te birçok şirket Dijital Ekonomi’ye hizmet eden ürün ve çözümlerini tanıttılar.

    Biraz önce de belirttiğim gibi bu yıl CeBIT’te partner ülke Çin’di. Etkinlikte yaklaşık 600 Çinli şirket yer aldı. Ziyaret ettiğim Çinli şirketlerin stantlarında dikkatimi en çok çeken şey ise oldukça kaliteli ürünlere imza attıkları oldu. Çinli şirketler artık kaliteye daha çok önem veriyor, bu bir gerçek. Açıkçası önümüzdeki yıllarda Çinliler ürünleriyle çok daha fazla rekabetçi olacaklar gibi gözüküyor.

    Türkiye’den katılan şirketler

    CeBIT’e gitmişken Türkiye’den katılan şirketlerin stantlarını ziyaret etmemek olmazdı. Canovate Elektronik, Havelsan, Mabas Elektronik, Özgün Kablo, Türksat ve Voksporta Teknoloji’nin stantlarını da ziyaret ettim. Her bir şirket kendi alanlarında uzman oldukları teknolojilere yönelik ürün ve çözümlerini ziyaretçilere tanıtırken, iş görüşmeleri ile bunların pazarlanma faaliyetlerini de yürüttüler.

    Yaklaşık 15 yıllık bir aradan sonra CeBIT’i tekrar ziyaret etmenin oldukça keyifli olduğunu söyleyebilirim. Bu kadar zaman geçtikten sonra CeBIT’in düzenlendiği fuar alanının ne kadar büyük olduğunu unutmuşum, başlangıçta yürüyerek gezmeyi denedim ama sonunda dayanamayıp fuar alanında gezen otobüslere binmek zorunda kaldım. Yoksa CeBIT yürümekle bitecek bir fuar değil.

    Şimdi sıra önümüzdeki aylarda Türkiye’de düzenlenecek olan CeBIT’e geldi. Bakalım Türkiye’deki CeBIT nasıl geçecek.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN