Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımDevir SSD devri...

    Devir SSD devri…

    iStock_000022905636_MediumBundan 35 yıl kadar önce ilk bilgisayarım bir Commodore 64’tü… Ne yazık ki bir sabit diske sahip değildi. Yanında gelen bir kaset çaların içinden aktarabiliyorduk verileri. Kullandığımız medya bildiğiniz kasetti yani… Daha sonra adına “beşçeyrek” dediğimiz kıvrılıp bükülebilen 5,25” disketler girdi hayatımıza… Amiga’ya geçtiğimizde ise “üçbuçukluk” dediğimiz 3,5” disketler… Uzun yıllar bu disketler bilgisayar dünyasında hüküm sürdü. Düşünün Microsoft Office’in 4.2 sürümü 20 adet 3,5” disketten oluşuyordu.

    20 MB’lık SSD, 1000 dolardı

    Ancak, işletim sisteminin saklandığı, uygulama ve dosyaların saklandığı sabit diskler de PC’lerin gelişmesiyle birlikte popülerleşiyordu. 5-10 MB kapasitelerden, hızla GB, daha sonra da TB seviyelerine ulaştılar. Ancak 5200 rpm’lerden, 7200 rpm standartlarına ulaşsalar da fiziksel koşullar yüzünden istenilen hıza bir türlü ulaşamadılar. İşte tam bu noktada “Solid State Disk” kısaca SSD denilen, Katı Hal Sürücü’ler yavaş yavaş endüstri standartı haline gelmeye başladı.

    Bir sabit disk maksimum saniyede 150 MB bilgi yazabilirken, bir SSD’nin performansı 560 MB’dır. Üstelik SSD, bunu yaparken ses çıkartmaz, az enerji kullanır ve hepsinden önemlisi ısınmaz. Aslında SSD teknolojisi kendisini 1950’lerden itibaren göstermeye başladı. “Magnetic core memory” ve “Charge capasitor read only storage – CCROS” teknolojileri SSD’nin habercisiydi. 1970’lerin sonu 1980’lerin başında SSD’ler IBM, Amdahl ve Cray gibi şirketlerin ilk süper bilgisayar örneklerinde yarı iletken belleklere yerleştirildiler. Zaman içinde önemli gelişmeler oldu. 1991 yılında SanDisk’in ürettiği 20 MB’lık bir SSD, 1000 dolar gibi bir fiyata satılıyordu.

    Eski bilgisayara SSD ile yeni kan

    Günümüzde SSD ile bezenmiş bilgisayarlar biraz daha pahalı olmasına karşın, daha az enerji tükettiği, bilgilerinize daha hızlı ulaşmayı, sessiz çalıştığı ve ısınmadığı için tercih ediliyorlar. Peki, illa SSD’li yeni bir dizüstü bilgisayar mı almanız gerekiyor. Elbette ki, hayır. Dilerseniz yeni bir SSD satın alabilir ve bunu var olan artık yavaşlamış olan eski bilgisayarınıza takabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken sabit diskinizde yer alan işletim sisteminizi, uygulamalarınızı ve dosyalarınızı aynen yeni SSD’nize aktarabilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken, sabit diskteki dosyalarınızın kapasitesinin, SSD bellek kapasitesini aşmaması… Yani sabit diskinizdeki dosyalar 750 GB yer kaplıyorsa, bunu 256 MB’lık bir SSD’ye yerleştirmeye çalışmanız fizik kurallarına aykırı olacaktır.

    Şimdi gelelim, bilgisayarınıza takabileceğiniz belli başlı SSD çeşitlerine, fiyat ve özelliklerine…

    Özellikle bellek üretiminde ön plana çıkmış olan Kingston, SanDisk ve Samsung gibi firmalar SSD ürünleriyle de piyasada yer alıyorlar. Bugün Media Markt mağazalarında bu üç markanın da ürünlerini bulmak mümkün. SSD fiyatları 119 TL ile 1650 TL arasında değişiyor. Fiyatı etkileyen faktörler arasında bellek kapasitesi ve veri yazma hızı belirleyici oluyor.

    SANDISK SDSSDA 120G G25

    SanDisk’in 120 GB kapasiteli bu ürünü, Internet alışverişine özgü 119 TL’lik fiyatıyla tam anlamıyla bir kelepir. Saniyede 520 MB veri okuyabilen ve 180 MB veri yazan bu ürün eski bilgisayarınızı canlandıracaktır.

    KINGSTON KNG 120 GB Hyperx Fury

    Kingston’ın 120 GB’lık bu modeli 245 TL fiyat etiketi taşıyor. Hem veri okuma, hem de veri yazma hızı saniyede 500 MB… Yani oldukça hızlı bir ürün…

    SAMSUNG MZ-75E120BW 850 Evo 120 GB

    Samsung’un Media Markt’ta 239 TL’ye satılan, 120 GB kapasiteli bu SSD’sinin en önemli özelliklerinden biri 39 gram gibi bir ağırlıkla, tüm SSD modelleri arasında belki de en hafifi olması… Ayrıca, saniyede 540 MB veri okuyabiliyor ve 520 MB veri yazabiliyor. Hızlı mı hızlı anlayacağınız…

    SANDISK SSD Ultra II 960GB

    Şayet size daha fazla bellek alanı gerekiyorsa, SanDisk’in 960 GB kapasiteli bu modeli derdinize derman olabilir. Tabii fiyatı da sunduğu bellek miktarı kadar yüksek: Yalnızca 1199 TL… Ancak hem yüksek bellek, hem de 550 MB okuma/500 MB yazma hızı sunan bu ürün, 1500 G basınca da dayanıklı. Bilgisayarınızı düşürdüğünüzde diğer parçaları ne olur bilemeyiz ama SSD’niz mutlaka çalışıyor olacaktır. Üstelik bilgisayarınızın performansı neredeyse 28 kat artacaktır.

    KINGSTON 480 GB HyperX 3K

    Kingston’ın 480 GB kapasiteli bu ürünü 875 TL etiketini taşıyor. Veri okumada 540, veri yazmada 450 MB gibi bir hıza sahip… Bu ürünün en önemli özelliği bilgilerinizin güvenilir bir ortamda tutulmasını sağlamak. Bir sabit diskle kıyaslandığında bu ürünün bozulma ve bilgilerinizin kaybolma ihtimali son derece düşük. Özel SMART araçlarıyla sürücünüzün sağlığını düzenli olarak kontrol ediyor, çalışmasını izliyor, analiz ve raporlar alabiliyorsunuz.

    SAMSUNG MZ-75E1T0BW 850 Evo 1 TB

    Media Markt’ta satılan en büyük bellek kapasiteli bu ürün, 1650 TL fiyat etiketiyle çıkıyor karşımıza. Ancak burada 1 TB’den söz ettiğimizi tekrar hatırlatalım. Veri okuma / yazma hızı 540 MB/520 MB… Ağırlığı ise yalnızca 66 gram…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN