Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürÇocukları Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

    Çocukları Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Koruruz?

    2016_mayis_04

    Günümüzde çocuklar teknoloji ile neredeyse doğdukları andan itibaren tanışıyorlar. Daha çok küçük yaşlarda tablet, bilgisayar, akıllı telefon , oyun konsolu, televizyon ve internet ile haşır neşir olduklarından eğer başlarında bilinçli ebebeynler (anne-babalar) yoksa zaman zaman işin dozunu kaçırarak teknolojiye bağımlı hale gelenlerine rastlıyoruz.

    Elbette çocuklar teknolojiyi öğrenmeli ve gönül rahatlığı ile kullanabilmeliler. Fakat burada ebebeynlere çok ciddi bir denetim görevi düşüyor. Çünkü çocukların psikolojik sağlıklarını tehdit edebilecek boyutta bir teknoloji kullanımının önüne geçmeleri ve hatta önlem almaları gerekiyor.

    Asla Yasaklamayın !!!

    Bağımlılığın önüne geçmek için alınacak tüm önlemler kesinlikle bir yasaklama biçiminde olmamalı. Anne ve babalar çocuklarının kullandıkları teknolojik cihazları ve onların internet üzerinde yaptıklarını denetleyebilmeleri için önce kendilerini eğitmeleri ve bilinçlenmeleri artık bir zorunluluk. Teknolojiden anlamayan veya bu konuda kendini geliştirmeyen bir anne-baba çocuklarına bilinçli bir denetim uygulayamayacağı gibi doğru bir biçimde yönlendirme de yapamıyor.

    Oyun Oynamanın Verdiği Keyif Bağımlılığa Sürükleyebilir

    Çocuklar en çok bilgisayar veya tabletler yardımıyla oyun oynamayı çok seviyorlar Oyun oynamak büyük keyif veren bir eylem olduğundan kısa sürede bağımlılığa dönüşmeye müsait bir eylem. Çocuklar bir kere bu oyunların keyfine vardılar mı onları bilgisayarın başından kaldırmak güçleşiyor. Zaman geçtikçe bilgisayarda oyuna harcadıkları süre artmaya ve bir tür bağımlılık yaşanmaya başlıyor.

    Bilinçli Ebebeynler Yasaklamaz !

    Bilinçli ebebeynler yasaklama yoluna gitmeden bilgisayarda çocukların oyun oynamalarına mutlaka izin vermeli fakat bunu yaparken bir çeşit kontrollü ödüllendirme ile çocuğun bilgisayar başında oyun oynamak için geçireceği süreyi kendisi belirlemelidir. Bu süre okul öncesi çocuklarda yarım saat ile bir saat aralığını geçmemelidir. İlkokul çağında olan çocuklar için ise bu süre en fazla 2 katına kadar artırılmalıdır.

    Ebebeynler Teknolojiye Yakın Olmalı

    Ebeveynler mutlaka teknolojideki son gelişmeleri takip etmeli ve bilgilerini sürekli güncel tutmalıdırlar ki, çocukları ebebeylerinin kendilerinden çok daha fazla bilgiye sahip olduğunu düşünsünler ve başları sıkıştığında güvenerek yardım alabilsinler.

    Çocuklarınızı ve Kullandıkları Cihazları Göz Önünden Ayırmayın

    Çocuğun kullandığı tüm teknolojik cihazlar özellikle de internete bağlı olanlar göz önünde bir yerlerde konumlandırılmalı ve çocuğun internet üzerinde hangi programları kullandığı ve kimlerle arkadaşlık ettiği takip edilmelidir. Hatta ebebeynler çocuklarıyla birlikte ortak ayırdıkları zamanlarda bazen oyun oynayarak bazen de bir ödevi internetten birlikte hazırlayarak teknolojiyi çocuklarla birlikte kullanmalıdırlar.

    Teknolojik cihazlarla başıboş  bırakılan çocuklar şiddet, kumar, küfür veya uygunsuz içeriğe sahip sitelere bağımlı hale gelebilirler. Bu tip zararlı sitelere ulaşılmasını önlemek için en basit yöntem olarak tarayıcının (browser) veya anti virüs programının filtreleme seçenekleri tercih edilebilir.

    Bağımlılık Ne Tür Davranışlara Sebep Olur?

    – İnternet başında geçirilen süre farkedilir ölçüde arttıysa. Bir türlü bilgisayarı elinden bırakmıyor veya karşısından kalkmıyorsa

    – Aileye ve arkadaşlarına karşı bir duyarsızlık ve tepki vermeme durumu oluştuysa.

    – Uyku düzeni bozulmaya, iştahı kapanmaya ve ruh hali agresif olmaya başladıysa.

    Saydığımız bu maddelerin hepsi ya da bir bölümü çocuğunuzda görülüyorsa teknoloji bağımlılığının kendini gösterdiğini söyleyebiliriz.

    Ne Önlem Alınabilir?

    Çocuğu böyle bir durumda ilk olarak kademli olarak cihazlardan uzak tutmaya çalışın ve onu hızlı bir biçimde gerçek hayattaki arkadaşlarıyla ama yanlarında teknolojik cihazları olmadan birbirleriyle kaliteli zaman geçirebilecekleri sosyal alanlarda (Park, sinema, tiyatro, spor alanı vs.) buluşturun. Kitap okumalarını, değişik hobiler edinmelerini ve spor yapmalarını sağlamaya çalışın.

    Özetle, çocuğunuzu sanal ve gerçek dünya arasında bir yerlerde üstelik teknoloji kullanmasını da dışlamadan dengede tutabiliyorsanız zaten bir bağımlılık söz konusu olmayacaktır.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN