Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürCepten elektronik kitap okumanın püf noktaları

    Cepten elektronik kitap okumanın püf noktaları

    Basılı kitapların hayatımızdaki yeri ayrı, ancak teknolojiden yararlanmanın zorunluluğu da kaçınılmaz. Bu noktada elektronik kitaplar karşımıza çıkıyor. Elektronik kitap okumak için öncelikle bir e-kitap okuyucu sahibi olmak tavsiyem. Ancak, akıllı telefonlardan da e-kitap okumak mümkün. Bu yazıda akıllı telefonunuzdan kitap okumanızı kolaylaştıracak önerilerde bulunacağım.

    E-Kitaplar, bir çok format olmakla birlikte genellikle PDF (Taşınabilir Belge Biçimi) ve ePub (Elektronik Yayın) formatında kullanılıyor. Satın aldığımız ya da internetten indirip okuduğumuz telif sorunu bulunmayan kitaplarda en çok bu formatların tercih edildiğini göreceksiniz. Şimdi cepten elektronik kitap okumak için yararlanabileceğiniz uygulamalara geçelim.

    reader00

    Adobe Acrobat Reader

    PDF formatındaki elektronik kitap ya da belgeleri okumak için en popüler ve ücretsiz mobil uygulama olarak Adobe Acrobat Reader kullanılabilir. Ancak PDF formatındaki kitaplarda, ePub formatında olduğu gibi, font büyüklüğünü ayarlamak mümkün değil. Bunun yerine fotoğraflarda olduğu gibi sayfayı yaklaştırabilir ya da telefonunuzu yan çevirerek kitabınızı daha rahat okuyabilirsiniz. Adobe Acrobat Reader’da yapışkan notları ve çizim araçlarını kullanarak PDF’ler üzerine açıklamalar ekleyebilirsiniz. Okuduğunuz belgeler üzerinde önemli bulduğunuz bölümleri işaretleyebilirsiniz. Acrobat Reader’ı Android için buradan, iOS için buradan telefonunuza ücretsiz indirebilirsiniz.

    kobo00

    Kobo Okuma Uygulaması

    Kanada merkezli e-kitap servisi Kobo, Türkçe kitap satın alıp akıllı telefonunuzda okuma fırsatı sunuyor. Türkçe dahil 5 milyondan fazla eseri arşivinde bulunduran Kobo Okuma Uygulaması’nı Android veya iOS işletim sistemli akıllı telefonunuza ücretsiz indirerek, 7/24 dilediğiniz her yerde okuma keyfi yaşayabilirsiniz. kobo.com adresinden ziyaret edebileceğiniz servis, iyi bir okuma deneyimi sunuyor. Uygulama içinden, okuduğunuz kitaplarla ilgili yorum yapabilir ve ilginizi çeken bazı bölümleri sosyal ağlarda arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Kobo çok sayıda ücretsiz e-kitap okuma imkanı da veriyor. Ancak bu bölümde Türkçe ücretsiz e-kitap bulunmuyor. Ücretsiz e-kitap listesini buradan görebilirsiniz.

    amazon00

    Amazon Kindle

    Dünyaca ünlü e-ticaret devi Amazon, elektronik kitap deyince akla ilk gelen servislerden biri. Siteden Amazon markalı elektronik kitap okuyucu satın almak mümkün. Kitapları cep telefonunuzdan okumak isterseniz Amazon’un Kindle adlı mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Telefonunuz Android işletim sistemliyse uygulamayı buradan, iOS işletim sistemliyse buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

    aldiko00

    Aldiko Book Reader

    Akıllı telefonunuzda elektronik kitap okumak için kullanacağınız en iyi uygulama, Aldiko Book Reader. Satın aldığınız ya da internetten indirdiğiniz lisans gerektirmeyen e-kitapları Aldiko Book Reader uyguması içine ‘import’ ederek, her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir kütüphaneye sahip olabilirsiniz. Aldiko Book Reader, gerekli ayarlamaları yaptığınızda, ortam ışığına göre ekranın aydınlatmasını düzenliyor. Font büyüklüğünü gözünüzü yormayacak şekilde ayarladığınızda mükemmel bir kitap okuma deneyimi yaşayacaksınız. ePub formatında belirlediğiniz font büyüklüğüne göre kitapların sayfa düzeni yeniden oluşuyor. Aldiko Book Reader’da telefonunuzun ses artırma ve azaltma butonlarını kullanarak pratik olarak sayfalar arasında ileri-geri dolaşabilirsiniz. Aldiko Book Reader, ücretsiz bir uygulama. Reklamsız sürümü tercih ederseniz, Aldiko Book Reader Premium uygulamasını satın alabilirsiniz. Bu yazıyı yazarken, Google Play Store’da premium versiyonu 15,99 TL fiyat etiketine sahipti. Eğer iOS işletim sistemli bir akıllı telefon kullanıyorsanız Aldiko Book Reader’ı buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

    goog-book

    Google Play Kitaplar

    Google’ın e-kitap servisi Play Kitaplar, Android işletim sistemli akıllı telefonlarda yüklü olarak geliyor. Eğer telefonunuzda mevcut değilse uygulamayı Android için buradan, iOS için buradan hemen ücretsiz yükleyebilirsiniz. Google Play Kitaplar, çok sayıda kitap bulunan içeriği oldukça zengin bir servis. Google Play Kitaplar’da bir çok ücretsiz kitaba da erişim sunuluyor.

    wattpad00

    WattPad

    Cep telefonunuzdan kitap okumak için önereceğim son uygulama WattPad. Android ve iOS versiyonları bulunan bu ücretsiz uygulama, özellikle genç yazarların kendilerini gösterdikleri önemli bir platform. Okurlar kadar yazarlara da kapılarını aralayan WattPad’i de incelemenizi öneririm.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN