Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS M5 inceleme

    Canon EOS M5 inceleme

    canon_m5_02

    Canon’un en yeni aynasız modeli EOS M5’in tüm özelliklerini ve kullanım yorumlarımı bu yazımda anlatıyorum.

    Hayatımıza 2008 yılında giren bir kavram olan aynasız fotoğraf makineleri kompakt bir gövde ve değiştirilebilir objektif mantığı ile kurgulanan bir ürün kategorisi. Sony, Olympus, Panasonic, Samsung, Fujifilm, Nikon ve Canon gibi markaların bu alanda ürünleri bulunuyor. Fotoğraf alanının iki önemli isminden biri olan Canon (diğeri Nikon) aynasız modellere belli bir mesafede duran bir marka.

    Aynasız serisine 2012 yılında başlatan Canon sırasıyla M, M2, M3, M10 ve M5 modellerini satışa sundu. Küçük bir gövde, APS-C boyutunda sensör ve giriş seviyesi bir DSLR özelliklerini barındıran bu modeller özellikle markanın takipçileri tarafından beğenilen ürünler oldu. Ailenin en son üyesi olan M5 ise 2016 yılının ortalarında tanıtıldı.

    Tasarımda radikal değişiklikler

    Canon, M5 ile radikal bir tasarım değişikliğine gitmiş. Önceki M modellerinde gerçekten aynasız gibi görünen gövde artık daha çok DSLR formunda. Ayrıca daha önceden bulunmayan vizör (elektronik olsa da) eklenmiş. Tasarım değişiklikleri bunlarla sınırlı değil: Ürünün üst yüzünde biri deklanşöre entegre 4 farklı fonksiyon düğmesi yer alıyor. Bunları kullanarak menülere girmeden birçok işlemi halledebiliyorsunuz. Ayrıca daha önce bulunmayan deklanşör altındaki fotoğraf makinesini daha ergonomik bir şekilde tutmayı sağlayan bombeli bölüm de kullanım zevkini artırıyor. Yukarı ve aşağı hareket edebilen dokunmatik ekran ise en son yenilik.

    canon_m5_01

    Teknik özellikler

    EOS M5’e teknik olarak baktığımızda, firmanın DSLR kategorisindeki modeli olan D80’den izler taşıdığını söyleyebiliriz. Dual Pixel CMOS AF, Digic 7 imaj işlemcisi, APS-C boyutunda CMOS sensör D80’den alınan özellikler. 24.2 Megapiksel çözünürlük, 2.36 milyon piksellik dijital vizör, 3.2 inç büyüklüğünde 1.62 milyon piksellik dokunmatik ekran, 60 fps Full HD video, saniyede 9 kare seri çekim hızı, 5 eksenli titreşim engelleme (sadece video modunda kullanılabiliyor), EOS EF-M objektif bayoneti, Wi-Fi, NFC ve Bluetooth gibi özellikler cihazın temel fonksiyonları arasında yer alıyor.

    canon_m5_03

    M5 neler getiriyor

    Yukarıda da anlattığım gibi EOS M5 öncelikle ciddi bir tasarım değişikliği ile geliyor. Artık aynasızdan çok DSLR modellere benzeyen ürün bu sayede daha profesyonel bir görüntüye kavuşmuş. Bana ilk bakışta Sony’nin full frame sensörlü ya da Panasonic’in GH aynasız modellerini anımsatan M5, Dual Pixel netlik sistemi sayesinde öncelikle hızlı bir netlik vaad ediyor. Tasarımı değiştiği için boyutu da biraz irileşen M5, neredeyse giriş seviyesi DSLR modelleri kadar yer kaplıyor.

    canon_m5_06

    Kullanım özellikleri

    Tasarımın değişmesi ve cihazın üst tarafına adeta serpiştirilen düğmelerin varlığı kullanım hızını artırmış. Bu düğmelerin akıllı bir şekilde kombin edilmesiyle birçok işlemi menüye girmeden (beyaz ayarı, ISO, netlik modu vs.) yapabiliyorsunuz. Amatör ve bilgisi az kullanıcılar için bu düğmeler biraz kafa karıştırabilecek olsa da bilgili kullanıcılar için bulunmaz bir nimet bence. Özellikle üst yüzdeki Dial Function düğmesi bir joker gibi çalışıyor. İçine bastırılarak fonksiyonlar arası geçiş sağlayan bu düğme sayesinde birçok ayarı hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.

    Döndürülebilir ve dokunmatik ekran güzel olmuş. Fakat ekran (üst taraftaki dijital vizör yüzünden) yukarı doğru değil aşağı doğru dönebiliyor. Döndürülmesiyle güzel fakat özellikle tripod üzerinde iken ekran döndürmeye kalktığınızda görüntü tripodun arkasında kalıyor. Bu da çekimi zorlaştırıyor. Aşağı doğru döndüğünde gövdeye paralel hale gelen ekrandaki görüntü de otomatik olarak ters dönüyor. Bu sayede çekim sırasında kendinizi görebiliyorsunuz. Bunu böyle tasarlamak yerine 650D modelinde olduğu gibi yana doğru açılan bir ekran daha pratik olabilirdi.

    canon_m5_05

    Bu arada yeri gelmişken belirteyim bu yazıyı hazırladığım sırada (Şubat ortası gibi) Canon yeni modeli M6’yı duyurdu. Bu yeni modelin en önemli özelliği ise elektronik vizörün opsiyonel hale getirilmesi ve kaldırılması oldu. Bu hamle ile artık ekran aşağı doğru değil yukarı yani öne doğru 180 derece döndürülebilir hale geldi. Anlaşılan Canon da bu durumun ergonomik bir sorun oluşturduğunu fark etti.

    Ürün diğer Canon modellerinde olduğu gibi kaliteli ve güzel fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Özellikle iyi bir objektifle harika sonuçlar alabiliyorsunuz. Video modu da gayet başarılı. Zaten Canon’un çok iyi olduğu bir alan olan videoda başarısız olması mümkün değil gibi görünüyor. Harici mikrofon bağlantısının olması M5’i yarı profesyonel video amaçlı kullanımlar için cazip hale getiriyor. Yine önceki modellerde de yer alan mikrofonun kayıt seviyesini ayarlama özelliği bu modelde de bulunuyor.

    Seri çekim hızı sabit netlikte 9, değişken netlik yaptığınızda 7 kare olan M5, fazlasıyla iyi bir hız sunuyor. Vizörü dijital olan fotoğraf makinesinde bu vizör kullanım sırasında kolaylık sağlıyor. Özellikle fotoğraf makinelerinde vizör arayanlar için güzel bir özellik olduğunu söyleyebilirim. Ancak ben kişisel olarak dijital vizörleri pek sevmediğinden şart görmüyorum. Optik bir vizör tadı veremeyen dijital vizörler günü kurtarmak adına iş görüyor. Fakat gerçek anlamda bir vizör olmadığını da belirteyim. Yine de optik vizörlere göre avantajları da olan (birçok bilgiyi ekranda gösterme, çekilen fotoğrafları görebilme gibi) dijital vizör, görevini başarılı bir şekilde yerine getiriyor

    canon_m5_09
    Canon EOS M5 ile çekilmiş bir fotoğraf

    Video kabiliyetleri

    Canon’un en başarılı olduğu alanlardan biri de video. Diğer ürünlerinde olduğu gibi M5’te de benzer bir durum söz konusu. Full HD çözünürlüğünde 60 fps video kayıt edebiliyorsunuz. Cihazın video tarafındaki ulaştığı en yüksek çözünürlük bu değere sahip. Günlük kullanım için bu değer yeterli oluyor. Ayrıca fotoğrafta olmasa da videoda imaj sabitleme özelliği var. 5 eksenli bu özellik objektiften bağımsız çalışıyor. Bu yüzden abartmadığınız takdirde video çekimleri sırasında titreşim sorunu yaşamıyorsunuz.

    Video özellikleri demişken harici mikrofon bağlantısından da bahsetmek isterim. Video işlerinde ses anlamında kalite isteyenler için harici mikrofon girişi de var. Mikrofon ses seviyesi ayarı yardımı ile kaliteli bir mikrofon ile güzel işler çıkarabiliyorsunuz.

    Belki aramızda ‘iyi güzel de neden 4K video desteği yok’ sorusunu soracak arkadaşlar olabilir. Muhtemelen maliyetler artacağından ve henüz Canon’un 4K destekli aynasız modeli olmadığından bu özellik M5’e eklenmemiş. Bence büyük bir eksiklik değil. Yine de isteyenler olacaktır.

    canon_m5_07
    Canon EOS M5 ile çekilmiş bir fotoğraf

    Objektif konusu

    Objektifi değiştirilebilir bir fotoğraf makinesinde akla ilk gelen soru objektif çeşitliliği olur. Firmanın bu modeli diğer M ailesi fertlerinde olduğu gibi EF-M bayonet kullanıyor. Canon’un halen satışta olan 11 farklı EF-M destekli objektifi bulunuyor. Bunlar arasında 18-150 mm, 15-45 mm, 55-200 mm, 22 mm, 11-22 mm gibi seçenekler yer alıyor. Seçenekler ise sadece bu objektiflerle sınırlı değil. Küçük bir dönüştürücü ile Canon’un EF ve EF-S serisi objektiflerini M5’e takabiliyorsunuz. Bu da objektif seçeneklerinizin birden bire yüzlerce artması anlamına geliyor.

    Fotoğraf makinesi ile birlikte test için gönderilen objektif EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM idi. Konuyla ilgili kullanıcıların ‘tembel işi’ olarak tabir edeceği bu objektifin gri ve gümüş olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor. Bana gönderilen versiyon gümüş olandı. Objektif günü kurtarma anlamında yeterli. Ancak diyaframın f3.5 gibi bir değere sahip olması düşük ışık koşullarında sıkıntı oluşturabiliyor. Ayrıca 18-150 mm gibi bir aralık objektifin kalitesinin üst düzey tasarlanmasını engelliyor. Yine de amatör ve günlük kullanım için yeterli olduğunu söylemek isterim. Elbette daha iyi objektifler var ama onların ya fiyatları yüksek ya da prime olarak tabir ettiğimiz objektifler. Yani kategori ve özellik anlamında farklı seçenekler.

    Wi-Fi, NFC ve Bluetooth

    Wi-Fi ve NFC yardımı ile bu teknolojiyi destekleyen cihazlarla bağlantı kuruluyor. Cihazı uzaktan kumanda etmeye yarayan mobil uygulamanın çok başarılı, pratik ve basit olduğunu belirteyim. Kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Ayrıca artık yavaş yavaş fotoğraf makinelerinde de kullanılmaya başlanan Bluetooth teknolojisinin bağlantı konusuna pratiklik getirdiğini belirteyim. Artık fotoğraf makinesi ve mobil cihaz arasında çok daha stabil ve hızlı bağlantı kurulabiliyor.

    eos_m5_app

    Pil ömrü

    Üründe 1040 mAh pil kullanılıyor. Bu pilin CIPA standartlarına göre yapabileceği kare sayısı 295. Aynasız modeller içinde fena bir rakam değil. Ancak rakiplerinde daha yüksek rakamlar sunabilen modeller de var. Yine de özellikleri açısından değerlendirdiğimizde yeterli olduğunu belirtmek isterim. Tabi elektrikten uzak ortamlarda yapılacak çekimlerde yanınıza yedek pil almanızı öneririm.

    canon_m5_08
    Canon EOS M5 ile çekilmiş bir fotoğraf

    Fiyat

    Bence EOS M5’in en can alıcı noktalarından biri fiyatı. Bu yazının hazırlandığı tarihte (Mart 2017 başı) teste gönderilen objektifle birlikte fiyatı yaklaşık olarak 6 bin 799 TL idi. Elbette bu rakam resmi Türkiye Canon garantili cihazın satış fiyatını gösteriyor. Böyle bir ürün için fiyat biraz yüksek. Zira çok daha hızlı ve gelişmiş özelliklere sahip olan 80D’nin kit bir objektifle fiyatı bile bu kadar yüksek değil. Evet 80D ile M5 aynı ürün değil. Bunun farkındayım. Ancak bir fotoğraf makinesi satın alırken farklı segmentlerdeki modellere de bakmak gerekiyor. Fiyatın bu kadar yüksek olması kullanıcıların kafasını karıştırabilir. DSLR benzeri  (boyut ve özellik olarak) bir aynasıza, DSLR’dan daha fazla para ödemeyi mantıklı bulmadığımı belirteyim. Evet EOS M5’in özellikleri çok güzel. Fakat fiyatı bu özelliklerini biraz gölgeliyor.

    Canon EOS M5 teknik özellikler

    • 24.2MP APS-C CMOS sensör
    • DIGIC 7 İmaj işlemci
    • 2.36 milyon piksel elektronik vizör
    • Dokunmatik netleme
    • 3.2 inç 1.62 milyon piksel döndürülebilir LCD ekran
    • 60 fps Full HD 1080p video kayıt
    • Wi-Fi, NFC ve Bluetooth desteği
    • Dual Pixel CMOS AF
    • 9 kareye kadar seri çekim (ISO 25600 değerinde)
    • 5 eksenli dijital titreşim engelleme
    • EF-M 18-150mm f3.5-6.3 IS STM objektif

     

    Neleri beğendim

    • Netleme ve seri çekim hızı
    • Fotoğraf ve video kalitesi
    • Gövde ergonomisi
    • Videoda titreşim engelleme özelliğinin bulunması

     

    Neleri beğenmedim

    • Ekranın döndürme açısı kullanışlı değil
    • Pil ömrü düşük
    • Yüksek fiyat

     

    Sonuç olarak bugüne kadar aynasız tarafında biraz çekingen duran, diğer ürünlerini gölgelemesini istemeyen Canon, M5 ile adeta ‘coşturmuş’. Elbette bu her anlamdaki coşturmanın bir maliyeti olmuş. O da fiyata yansımış. Fakat bu kadar pahalı bir cihazı almak her babayiğidin harcı değil. Bütçesi kısıtlı, tek atımlık mermisi olanlar için M5 almak kolay bir karar olmayabilir. Ayrıca henüz bu model bile tam anlamıyla yaygınlaşmamışken M6 modelinin çıkması Canon’un işini zorlaştırıyor. Belki iyi bir fiyat indirimi ile M5 cazip hale gelebilir. Bekleyip göreceğiz.

    Ürünle ilgili sormak istediğiniz soru olursa aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Her soruya yanıt vermeye çalışıyorum.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN