Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EOS 200D inceleme

    Canon EOS 200D inceleme

    Giriş seviyesi DSLR fotoğraf makinelerinden biri olan Canon EOS 200D, yenilenmiş görünümü, gelişmiş özellikleriyle fotoğraf çekmeye yeni başlayanlara hitap ediyor.

    Fotoğrafa yeni başlayan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere hitap eden çok sayıda model bulunuyor. Bunlardan biri olan Canon EOS 100D, 2013 yılında piyasaya sunulmuştu. O dönemin en küçük DSLR modeli olarak tanıtılan bu model özellikle giriş seviyesi kullanıcıların ilgisini çekmişti. Dört yıldır artık eskiyen ve teknolojik olarak geride kalan bir model olan 100D, Canon tarafından güncellendi. Avrupa’da 200D ismi verilen yeni model (ABD’de Rebel SL2 olarak isimlendiriliyor) temelde 100D’nin güncellenmiş hali gibi görünse de çok ciddi farklılıklar içeriyor. Bu arada 100D incelemesini okumak isteyenler buraya tıklayabilir.

    Teknik özellikler

    Karşımızda 4 yıl sonunda donanımı güncellenmiş bir 200D yer alıyor. 24.2 Megapiksel çözünürlük sunan fotoğraf makinesi, APS-C boyutunda sensöre ve haliyle 1.6X fokal çarpana sahip. Fotoğraf makinesinin önemli bir yeniliği ise son dönemde birçok Canon modelinde karşımıza çıkan Dual Pixel teknolojine sahip olması. Bu teknoloji yardımı ile çok daha hızlı netlik yapabilen EOS 200D, yine bir güncelleme ile döndürülebilir bir ekranla donatılmış. Sola doğru açılabilen bu dokunmatik ekran kullanıcısının çekim sırasında kendini görmesini de sağlıyor. Kendi videolarını çeken biri olarak benim çok beğendiğim bir güncelleme. Video demişken cihaz en üst seviye olarak Full HD video kayıt yapabiliyor. Fakat 30 fps olan kare hızı 60 fps’ye çıkarılmış. Bu da daha yumuşak videolar anlamına geliyor. Daha önceki modelde bulunan mikrofon yuvası 200D de yer alıyor. Ek olarak kullanıcı isterse video modunda bazı filtreler de uygulayabiliyor. Bu filtreler fotoğraf modunda da kullanılabiliyor. Denemek size kalmış ama epey eğlenceli sonuçlar üretebiliyorsunuz.

    Amatörlere yönelik bir ürün olduğu için ek bir yenilik de arayüzde yapılmış. Kullanıcı isterse standart Canon arayüzünü kullanabileceği gibi sahibine akıl ve fikir veren görsel destekli bir arayüzü de seçebiliyor. Fotoğraf konusunda biraz da olsa bilgisi olanlar bu arayüzü çok sevmeyebilir ama başlangıç seviyesindeki kullanıcıların beğeneceğini düşünüyorum.

    Fotoğraf makinesinde imaj işlemcisi olarak DIGIC 7 yer alıyor. Canon’un iddiasına göre bu imaj işlemcisi ve Dual Pixel sayesinde fotoğraf makinesi 0.03 saniyede netlik yapabiliyor. Oturup ölçmedim ama çok hızlı netlik yaptığını söyleyebilirim.

    Fotoğraf makinesinde daha önce bulunmayan HDR (video modunda) ve Time Lapse (yine video modunda) özellikleri de bulunuyor. 200D’de P, Tv, Av ve M modlarına ek olarak SCN modları (11 farklı mod içeriyor) yer alıyor. Ayrıca tam otomatik mod da bulunuyor.

    Görünüm

    Öncelikle 200D önceki modelden farklı olarak 3 farklı renk seçeneği ile geliyor. Sıkıcı siyaha ek olarak gümüş ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor. Benim test ettiğim versiyon gümüştü ve sosyal medya paylaşımlarımda bazı arkadaşlarım bu cihazı eskiden gümüş renkli boyanan sobalara benzetip itici olduğu yorumunu yaptılar. Açıkçası ben farklı bir renk olmasını sevdim. Gümüş renk seçeneğinde deklanşörün önü ve arkası kahverengi deri görünümlü (taba renk) bir malzeme ile kaplı. Gayet güzel görünüyor ama biraz zevk meselesi. Bu tarz bir gövde sokakta dikkat çekiyor. Tercih sizin.

    200D, 100D kadar küçük değil ama çok büyük bir model de değil. Malzeme kalitesi bu seviye için yeterli ama orta seviye DSLR kullanıcılarına biraz ucuz plastik algısı verebilir. Ürünün standart bir DSLR’dan farkı yok. Deklanşör bölümü bombeli bir tasarım, optik vizör ve flaş her zamanki yerinde. Giriş seviyesi bir model olduğundan üst yüzde ikinci bir ekran bulunmuyor. Cihazın açma kapama mekanizması da üst yüzde ayrı bir tuş olarak konumlandırılmış. Önceki modelde çekim moduna entegre edilen bu tuşun bağımsız olması biraz karışık olmuş. Video modu da yine bu tuşa enterge olarak konumlandırılmış. Cihazın üst, arka ve sol yan yüzlerinde düğme yoğunluğu var. Arka yüzdeki dokunmatik ekranın döndürülebilir olması güzel. Kullanıcıya kendi fotoğraf ya da videosunu çekerken kadrajı göstermesi de önemli bir artı. Önceki modelde de dokunmatik bir ekran vardı fakat bu ekran sabitti.

    Artık Wi-Fi ve Bluetooth özelliğine sahip olan fotoğraf makinesinde bu özelliği ana menüden kontrol edebildiğiniz gibi yan yüzde (flaşa yakın) ayrı bir tuş daha var. Bu tuşa bastığınızda hızlı ayarlara ulaşıp daha önce bağlantı kurduğunuz cihazla tekrar iletişime geçebiliyorsunuz.

    Kullanım özellikleri

    Aradan geçen yıllar 200D’yi oldukça güçlü bir hale getirmiş. Canon’un en son 77D ve 800D’de bulunan Dual Pixel ve benzeri teknolojiler 200D’yi adeta uçurmuş. Giriş seviyesi olmasına rağmen kullanım anlamında orta seviye abilerine kafa tutabilecek bir noktaya gelmiş. Daha önce Canon kullananların zorluk çekmeyeceği bir kullanım tarzına sahip olan 200D, ilk kez Canon kullananlar için sunduğu geliştirilmiş arayüzü ile hızlı bir adaptasyon imkanı sunuyor.

    Fotoğraf makinesinde 9 farklı netlik noktası bulunuyor. Bu tarz bir ürün için bu rakam biraz az. Zira netlik çok hızlı yapılıyor olsa da (bir sonraki başlığa bakabilirsiniz) az sayıda netlik noktası zaman zaman kullanıcısını zorluyor.

    Fotoğraf makinesi saniyede 5 kare seri çekim hızına sahip. Böyle bir model için fazlasıyla yeterli olan bu rakam günlük kullanımda işimizi gördü. Daha hızlı bir makine isteyenlerin kesenin ağzını biraz açmaları gerekiyor.

    Dual Pixel

    Bence fotoğraf makinelerinin son yıllarda kazandığı en iyi özelliklerden biri Dual Pixel. Bu teknoloji Canon modellerinde ve Samsung’un bazı cep telefonlarında (S7 ve S8 ailesinde) kullanılıyor. Dual Pixel sayesinde hem fotoğraf hem de videoda çok hızlı netlik yapabiliyorsunuz. Netlik konusu fotoğrafta ölümcül seviyede önemli olmasa da (en azından giriş seviyesi modeller için geçerli bir yorum) videoda çok önemli hale geliyor. Video kayıt sırasında konunun ani hareketlerinde sorun çıkaran DSLR modellerined Dual Pixel sayesinde bu sorun çözülüyor. Gerçekten de izleyicinin neredeyse fark edemeyeceği bir hızla netlik değişiyor ve konu takibi sağlanıyor. Bu anlamda cihaz çok başarılı.

    Fotoğraf ve video kalitesi

    Klasik bir Canon olan 200D, teknolojik desteği ile renk aktarımında çok iyi fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Ayrıca renk skalası ve sunduğu esneklikler de (filtreler gibi) kullanıcısına zengin seçenekler sunuyor.

    Video konusuna gelince saniyede 60 kare Full HD video kayıt edebilen bir DSLR var karşımızda. Bazı yorumlarda (özellikle yurtdışında) 4K desteğinin olmaması eleştirilse de bu seviye fotoğraf makinelerinde (en azından bu yazıyı hazırladığımız tarihte) bu teknoloji desteklenmiyor. Olsa güzel olabilirdi ama o zaman da muhtemelen maliyetler yükselecekti. Video konusunda haklı bir üne sahip bir marka olan Canon, 200D modelinde de bizi şaşırtmıyor. Bu cihaz (iyi bir objektifle) çok iyi video kayıt cihazı olabilir. Harici mikrofon bağlanıyor olması önemli bir artı olsa da mikrofon seviyesi gerçek zamanlı olarak (kayıt sırasında) görüntülenmiyor. Menüye girip ayar yaparken seviyesi görüyorsunuz ama gerçek zamanlı ses seviyesi gösterse güzel olurdu.

    Objektif

    Yeni model öncekinde olduğu gibi EF ve EF-S objektif bayonetine sahip. Bu da fotoğraf makinesinin Canon’un geniş objektif seçeneklerinden faydalanabileceği anlamına geliyor. Teste gönderilen ürünün üzerinde ise 18-55 f4-f5.6 IS STM bulunuyordu. Bu objektifin titreşim engelleme (stabilizer) özelliği bulunuyor. Açıp kapatılabilen bu özellik sayesinde video çekimlerinde bir noktaya kadar titreşim engellenebiliyor.

    Bu objektifin kalitesinin günlük kullanım ve makinenin hedef kitlesi/fiyatı düşünüldüğünde yeterli olacağını düşünüyorum. Yine de böyle bir gövdeye 50 mm f1.8 bir objektifin iyi gideceğini de düşünüyorum. Bu tarz bir prime objektif fotoğraf kalitesini ve alan derinliği kontrolünü artıracaktır.

    Wi-Fi, Bluetooth ve NFC

    Canon’un 200D’ye eklediği en önemli özelliklerden biri de kablosuz ağlara bağlanabilmesi. Bu sayede mobil cihazlardan fotoğraf çekip video kayıt etmek mümkün hale geliyor. Bu da cihazı özellikle kendi videosunu çekenler için daha cazip hale getiriyor. Mobil cihaz üzerinden kullanımda netlik noktası ayarlanabildiği gibi birçok ayar da (diyafram, enstantane, beyaz ayarı ya da ISO) gibi yapılabiliyor. Hatta video modunda cihazın üzerinde bulunmayan gerçek zamanlı ses seviyesi özelliği mobil cihaz üzerinden kullanıldığında uygulama üzerinden görüntülenebiliyor. Bu ilginç olmuş.

    Ürün hem Wi-Fi hem Bluetooth desteği sunuyor. Bluetooth ile bağlanırsanız daha hızlı ve kesintisiz bir deneyim sağlanıyor. Ama Wi-Fi da iyi çalışıyor. Uygulama olarak Camera Connect kullanılıyor. Bu uygulamanın kurulumu ve ayarların yapılması oldukça kolay. Ayrıca 200D’de NFC özelliği de yer alıyor. Bu özelliği destekleyen bir telefonu fotoğraf makinesinin sol yan (arkadan bakıldığında) yüzünde bulunan NFC simgesine dokundurduğunuzda anında iletişim kuruluyor. Şahsi fikrim bu saatten sonra DSLR alacaksanız mutlaka kablosuz ağ desteğine sahip olan bir model almanız yönünde olacaktır. Çok işe yarıyor ve çok fayda sağlıyor.

    Pil

    200D’de LP-E17 kodlu 7.2V 1020 mAh bir pil kullanılıyor. Bu pilin CIPA standartlarına göre ömrü 650 kare. Bu tarz bir ürün için oldukça iyi bir rakam ve 100D’de bu rakamın 380 olduğu düşünülürse rakamın yükseldiği görülüyor. Rakiplerine göre iyi bir rakam ve uzun süre arazide kalsanız bile sizi yarı yolda bırakmayacak bir değer. Yine de çok uzun süreli dış çekimlerde yedek bir pil almanız gerekebilir.

    Fiyat

    Gelelim önemli konulardan biri olan fiyata. ABD satış fiyatı objektifle beraber 699 dolar olan fotoğraf makinesi (ki sadece kur üzerinden çevirirsek bile 2500 TL yapıyor) ülkemizde 2700-3000 TL aralığında satılıyor. Evet fiyat biraz yüksek ama bunun ana sorumlusu Türk lirasının dolar karşısındaki değeri. Her ne kadar yurtdışındaki bazı yazarlar bu fotoğraf makinesinin fiyatını biraz yüksek bulsa da (500 Dolar civarında bir beklenti var) ben tam olarak öyle görmüyorum. Bu özelliklere sahip bir DSLR genelde bu fiyattan satılıyor ki Canon bazı teknolojilerin de sahibi bir marka olduğu için bu fiyatları biraz o belirliyor.

    BEĞENDİM

    • Döndürülebilir ekran
    • Kompakt gövde
    • Dual Pixel
    • Kablosuz ağ desteği
    • Pil ömrü
    • Farklı renk seçenekleri

     

    BEĞENMEDİM

    • Videoda ses kayıt seviyesi gerçek zamanlı gösterilebilirdi
    • 9 netlik noktasının sayısı daha fazla olabilirdi

     

    Canon EOS 200D Teknik Özellikler

    • APS-C (22.3 x 14.9 mm)
    • 24.2 Megapiksel
    • DIGIC 7
    • ISO  100-25600 (51200’e çıkabiliyor)
    • JPEG ve RAW desteği
    • Canon EF/EF-S bayonet
    • 1.6X fokal çarpan
    • 3 inç 1.040.000 milyon piksel çözünürlüklü döndürülebilir ekran
    • Optik vizör (Yüzde 95 kapsama oranı)
    • Bütünleşik flaş (9.8 metre etki mesafe)
    • Saniyede 5 kare seri çekim hızı
    • Full HD saniyede 60 kare video kayıt
    • SD/SDHC/SDXC (UHS-I uyumlu) bellek kartı
    • Harici mikrofon girişi
    • 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth desteği
    • Pil ömrü CIPA standardına göre 650 kare
    • 453 gram (Pil dahil objektif hariç)

     

    Sonuç olarak Canon EOS 100D’yi gayet başarılı bir şekilde güncellemiş ve ortaya 200D çıkmış. Giriş seviyesi için çok iyi bir ürün olan 200D, fotoğrafa yeni başlayanlara hitap ediyor. Bu arada fotoğrafla beraber video kayıt etmek isteyenlerin de ihtiyaçlarını gören fotoğraf makinesi YouTuber ya da video üretenlerin ana ya da ikinci makinesi olabilecek kadar iyi. Mobil uygulama ile kadrajı görebilme özelliğine döndürülebilir ekran da eklendiğinde 200D adeta bir video kameraya dönüşüyor.

    Ama günün sonunda bu ürünü fotoğrafa yeni başlayan, bu sevgisini ve hevesini uzun yıllar sürdürmeyi hedefleyenlere öneriyorum. Fotoğraf ekipmanlarına on binlerce TL yatırım yapmadan önce bu makine ile başlayıp ciddiyetinizi gördükten sonra bir üst modellere geçerseniz.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN