Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelArtırılmış Gerçeklik Çalışmaları

    Artırılmış Gerçeklik Çalışmaları

    Büyük teknoloji firmalarının ve sosyal medya platformu sahiplerinin üzerinde önemle durduğu “Artırılmış Gerçeklik” kavramı, iletişim ve sosyalleşmenin geleceği olarak görülüyor.

    Öncelikle Artırılmış Gerçeklik kavramının ne olduğu ile başlamamanın yararlı olacağını düşünüyorum. Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality), gerçek dünyadaki nesnelerin yerine dijital ortamda geliştirilen nesnelerin kullanıldığı, gerçeklik ortamıdır.

    Artırılmış gerçeklikte, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görüntüleri bulunur. Bu kavram, kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılması olarak da ifade edilir. Artırılmış gerçeklikte, gerçekliğin yeniden oluşturulması yerine, var olan gerçekliğin desteklendiği sanal ortamlar kullanılır.

    Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyanın sanal dünya ile gerçek zamanlı olarak bir araya geldiği ve aynı duyusal alanda kullanıcıya ulaştığı ortamlardır.

    Geçmişte oldukça ilgi çeken bu teknolojinin, günümüzde daha popüler olduğunu söylemeliyim.

    Bu yazımda; yıl içinde gerçekleşmesi öngörülen artırılmış gerçeklik tahminlerinden bahsetmek istiyorum.

    iStock_000031841282_Small

    Bu yıl, özellikle Google’ın geliştirdiği ve beklenilen başarıya bir türlü ulaşılamayan akıllı gözlük “Google Glass” üzerinde yeni çalışma ve geliştirmelerin olacağı bir yıl olacak diyebilirim. Giyilebilir teknolojiler arasında oldukça popüler olan Google Glass’ın geliştirilmesi, bu konuda beklenti içinde olan teknoloji severlerin merak konusu.

    ArtirilmisGerceklik_0012w

    Yine artırılmış gerçeklik konusunda Microsoft’un geliştirdiği “Hololens” de geçtiğimiz yıl oldukça popülerdi. Özellikle hologram teknolojisi ile bütünleştirilen hololens, batarya ve ağırlığı konusunda eleştirilse de yıl içinde üzerinde iyileştirmelerin yapılacağına kesin gözü ile bakılıyor.

    Başta bu iki ürün olmak üzere, artırılmış gerçeklik kullanan teknolojik cihazlar arasındaki rekabetin artarak devam edeceğini, bu konuda farklı beklentilere cevap verecek yeni ürünlerin piyasaya sunulacağını söyleyebiliriz.

    Yıl içinde, giyilebilir teknolojideki yeni ürünler deneyesel kullanımdan genel kullanıma sunulacak. Artan sayıda işletme, giyilebilir teknoloji sektöründe çalışmaya başlayacak. Özellikle profesyonel hizmetler ve sanayi sektöründe verimliliği artırmak ve hayatı kolaylaştırmak için giyilebilir teknolojiler daha çok hayatın içinde olacak.

    Giyilebilir teknoloji sektöründeki çeşitliliğin, rekabeti de artıracağı bir yıl yaşayacağız. Sağlık, lojistik, sanat, eğlence ve imalat sektörlerinde artırılmış gerçeklik gözlüklerinin kullanımı artacak. Tedavi, hasta bakımı ve aynı zamanda hastane kalitesinin artırılması konusunda, artırılmış gerçeklik teknolojisi daha çok kullanılmaya başlayacak. Bu sektörleri etkileyecek olan artırılmış gerçeklik ürünleri, hayatı değiştiren etkiye sahip olacak.

    Artırılmış gerçeklik konusunda çalışan yazılım geliştiriciler, şimdiye kadar tasarlanan akıllı gözlük ve benzeri cihazlar için uygulama geliştirmeye daha fazla zaman harcayacaklar. Diğer taraftan, özellikle Google Glass için Evernote, Facebook ve Twitter gibi üçüncü parti uygulamalar zaten geliştirildi ve halen android platformunda çalışan akıllı gözlükler için yeni uygulamaların testleri yapılmakta.

    Yazılım geliştiriciler, giyilebilir teknoloji ile artırılmış gerçeklik teknolojisini entegre etmek amacıyla uygulama geliştirerek, giyilebilir teknolojinin geleceğini belirlemede etkin rol almaya başladılar.

    Giyilebilir cihazlar diğer cihazların yerini almayacak ama dijital dünyanın en önemli araçları haline gelecekler.

    Tasarlandığında büyük umutlar bağlanan tabletler, akıllı telefonların yerini tutmadı, aynı şekilde giyilebilir teknoloji de artırılmış gerçeklik teknolojisi ile tamamlayıcı olarak kullanılmaya devam edecek.

    Artırılmış gerçeklik cihazlarının nesnelerin interneti kapsamına giren diğer cihazlar ile birlikte insanlar ve makineler arasındaki iletişimi sağlayacağı günlerin çokta uzak olmadığını söylemeliyim.

    Bütün bu teknolojiler sayesinde,  özellikle nesnelerin interneti denildiğinde ilk akla gelen akıllı gözlük ve hologram teknolojisi kullanan cihazların günlük kullanımı oldukça artacak.

    Artırılmış gerçeklik ile gerçek dünya ile sanal dünya aynı anda yaşanır hale gelecek. Gerçek dünyanın nesneleri, sanal dünyanın dijital bir parçası haline geliyor olacak.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN