Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikAntivirüs yazılımını seçerken...

    Antivirüs yazılımını seçerken…

    Son yıllarda özellikle virüs, truva atı ve diğer kötü amaçlı yazılımların dahil olduğu saldırılar yoğunlaşmaya başladı. Bu saldırılara maruz kalan kullanıcılar bilgilerin kaybolması, şifrelenerek fidye istenmesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabiliyorlar. Bu saldırılar sadece bilgisayarlarla sınırlı değil, akıllı telefonlar ve tabletler de artık bu saldırılara maruz kalabiliyor.

    Örneğin daha birkaç gün önce birçok kullanıcının maruz kaldığı saldırıda, kendilerine gelen fatura süsü verilmiş e-postadaki bağlantıya tıklayarak indirdikleri ve pdf formatında fatura zannettikleri dosya aslında bir cryptolocker virüsü içeren bir dosyaydı. Bu dosyayı açan kullanıcıların bilgisayarındaki fotoğraflar, Word, Excel ve diğer dosyalar kırılması belki de imkansız bir şekilde şifrelendi. Şifrenin çözülmesi için kullanıcılardan Bitcoin’le ödeme yapmaları istendi. Ödeme Bitcoin ile yapıldığı için saldırganları takip etmenin o kadar da zor olduğunu da eklemekte fayda var.

    shutterstock_185706029Bu tarz saldırılara maruz kalmamak ve etkilenmemek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Bu tarz saldırılara karşı her zaman tetikte olmak, tanıdık birisinden gelse dahi gelen dosyaları açmamak, sosyal medyada gönderilen bağlantıları tanıdık bile olsa tıklayıp açmamak, işletim sistemi ve bilgisayar üzerinde bulunan yazılımları her zaman güncel tutmak ve en önemlisi her zaman bir antivirüs yazılımı kullanmak gerekiyor. Elbette bu önlemler sizi yüzde 100 güvende tutacak ve bir saldırıya maruz kalmayacaksınız anlamına gelmiyor. Ama hiç olmamasından çok daha iyi. Bu arada birçok profesyonel dahi bu saldırılardan etkilenebiliyor, bu yüzden üzülmeyin.

    En basit güvenlik bile hiç olmamasından çok daha iyidir!

    Piyasada ücretli ve ücretsiz birçok antivirüs yazılımı bulunuyor. Bu yüzden antivirüs yazılımını seçerken dikkat edilmesi gereken çeşitli önemli noktalar bulunuyor. Antivirüs seçerken bilgisayarınızla birlikte gelen antivirüs yazılımına devam edebilir, arkadaşınızın önerdiği bir antivirüs yazılımını seçebilir ya da bir başka yöntem olarak düzenli olarak antivirüs yazılımlarını test eden ve bunları performansları, kullanılabilirlikleri ve etkinliklerine göre sıralayan çeşitli test organizasyonlarının sonuçlarına göre seçebilirsiniz. Sonuçta bilgisayarınızın güvenliğini sağlayacak bir yazılım seçiyorsunuz ve bunu balıklama dalmak yerine doğru bir seçim haline getirebilirsiniz.

    Biraz önce belirttiğimiz gibi ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs yazılımını seçebilirsiniz. Ücretsiz antivirüs yazılımlarının koruması elbette ücretli yazılımlar gibi kapsamlı olmayacaktır. Çoğu ücretsiz yazılım bir noktada daha fazla koruma elde edebilmeniz için ücretli sürüme terfi etmenizi isteyecektir. Bu yüzden ücretli mi ücretsiz mi kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bu arada aslında tamamen kandırmaca olan ücretsiz antivirüs yazılımlarıyla da karşılaşacağınızı şimdiden belirtelim. Bu sahte yazılımlar arka planda çalışacak, şüpheli işlemler yapmaya devam edecek sizi çok daha büyük bir tehdit altına sokacaktır. Ücretli ya da ücretsiz antivirüs yazılımı seçerken bilindik, tanıdık bir yazılım seçmekte büyük fayda var.

    Ücretli antivirüs yazılımlarında ise daha kapsamlı bir güvenlik elde etmek mümkün. Örneğin ek güvenlik duvarı, çalınmaya karşı izleme, anti-spam, oltalama filtreleri ve diğer özellikler bonus olarak geliyor.  Hatta bazı yazılımlar aynı zamanda akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılabilecek ek yazılımı da ücretsiz olarak sunuyor. Bu kadar tehlikenin arasında telefonunuzu ve tabletinizi de unutmayın, onlar da saldırganların en büyük hedefleri arasında yer alıyor.

    Sonuç olarak doğru antivirüs yazılımını seçseniz bile bu bilgisayarınızı tamamen güvenli bir hale getirdiğiniz anlamına gelmiyor. Güvenlik yazılımlarınız ne kadar iyi olursa olsun sonuçta hiçbir yazılım mükemmel değil. Bir şekilde bu yazılımları da atlatan bir virüs, truva atı ya da başka bir kötü niyetli yazılım çıkacaktır. Bu yüzden her zaman dikkatli olmakta fayda var. Biraz şüpheci yaklaşım hem sizi hem de bilgisayarınızı bu tehditlere karşı koruyacaktır. Yüzde yüz olmasa bile riski büyük oranda azaltacaktır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN