Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımAndroid telefon ve tabletler için ipuçları

    Android telefon ve tabletler için ipuçları

    Android tabanlı bir cihaz kullanıyorsanız, sizin için hayatınızı kolaylaştıracak çeşitli ipuçlarını derledik. Cihazınızı daha uzun süre kullanabilmenizi, Google Play’de olmayan uygulamaları nasıl kurabileceğinizi, Android uygulamalarına nasıl şifre koyabileceğinizi ve Google Play’e alternatif uygulama mağazalarını yazımızda bulabileceksiniz.

    Cihazınızın pilinin daha uzun süre dayanmasını sağlayın

    Mobil cihazların hayatımıza girdiği günden beri hepimizin en önemli sorunu pil süresi. Pil teknolojileri gelişirken, bir yandan da cihazlar gelişiyor, bu yüzden de bir türlü aradaki dengeyi tutturamıyoruz. Yine de pilinizin saat 18.00’e kadar dayanması yerine 19.30’a kadar dayanmasını sağlayacak çeşitli yöntemler mevcut.

    Bu yöntemlerden ilki pilinizi en çok yiyen şeylerden birisi olan ekran parlaklığı. Ekran parlaklığını sizin için en uygun olan en düşük seviyeye getirdiğinizde pil sürenizde o derece bir iyileştirme elde edersiniz.

    Konum bilgilerini kapatmak pilinizin süresini artıracak bir diğer önemli uygulama. Bir kurye ya da taksici değilseniz, akşama kadar masa başında oturuyor ya da bir yerlere gitmiyorsanız konum bilgilerini kapatarak sadece ihtiyaç duyduğunuzda açarak pil süresini iyileştirebilirsiniz.

    Dışarıya çıktığınızda sadece 4G ya da 3G kullanıyorsanız Wi-Fi özelliğini ya da tam tersi Wi-Fi kullanırken 4g ya da 3G özelliğini kapatabilirsiniz. Yine aynı şekilde Bluetooth kullanmıyorsanız kapatın.

    Akıllı cihazınızdaki kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. Bu uygulamalar arka planda çalışarak pilinizin tükenmesinde etkili olacaklardır. İhtiyaç duyduğunuzda bu uygulamaları tekrar yükleyebilirsiniz.

    Uygulamalalarınıza şifre koyun

    Mobil cihazınızda bulunan bazı uygulamalara şifre koymak ihtiyacı duyabilirsiniz. Bunun için AppLock adı verilen ücretsiz bir uygulama bulunuyor. Bu uygulama sayesinde istediğiniz uygulamalara kilit vurabilir, sadece sizin bildiğiniz bir şifre ile açılabilmelerini sağlayabilirsiniz. Bu arada uygulamanın parmak izi desteği de bulunuyor, yani akıllı cihazınızın parmak izi desteği varsa uygulamaları şifre girmek yerine parmak izinizi kullanarak açabilirsiniz. Parmak izi özelliği sadece Android 6.0 ve üzeri yüklü cihazlarda çalışıyor. Uygulamayı indirmek için: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.domobile.applock&hl=tr

     

    Google Play’de olmayan uygulamaları yükleme

    Son dönemde akıllı saat ya da akıllı ısıölçer gibi bazı cihazlarla Google Play’de olmayan uygulamalar geldiğini gördüm. Elbette biraz önce saydıklarım sadece örnek, bunları genişletmek de mümkün. Eğer böyle bir uygulama ile karşılaşırsanız yüklemek için şu adımları izlemeniz gerekiyor:

    1. İlk olarak cihazınızın ayarlar kısmında bulunan güvenlik kısmına gidin (bu bazı cihazlarda değişebiliyor ama genelde benzer yerlerde bulunabiliyor). Buradan Bilinmeyen Kaynaklar’ın yanında bulunan onay kutusunu işaretleyin. Böylece Google Play haricinde indirdiğiniz bir dosyayı yükleme iznini vermiş oluyorsunuz.
    2. Daha sonra APK adı verilen uygulamanın yükleme dosyasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Daha sonra bu uygulamayı cihazınızdaki “download” klasörüne giderek yükleyebilirsiniz. Eğer cihazınızda uygulama yükleyici yoksa bundan sonraki adıma gidip bu uygulamayı yükleyin.
    3. Cihazınızda APK yüklemeyi sağlayacak bir uygulama yoksa Astro veya ES File Explorer gibi bir uygulamayı cihazınıza kurmanız gerekir. Astro’yu https://play.google.com/store/apps/details?id=com.metago.astro&hl=tr adresinden, ES File Explorer’ı ise https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop&hl=tr adresinden indirebilirsiniz.

    Alternatif Uygulama Mağazaları

    Android cihazların en güzel özelliklerinden birisi sadece tek bir uygulama mağazasına bağımlı kalmamanız. Google Play’e alternatif oldukça iyi mağazalar da bulunuyor. Bunlardan ilki Amazon’un uygulama mağazası. Buradan birçok uygulamaya erişebiliyorsunuz. Amazon’un uygulama mağazasında her hafta ücretli olan bir uygulamayı ücretsiz olarak indirebilme gibi çeşitli fırsatlar bulunuyor.

    Bir diğer alternatif ise GetJar. Buradan Android cihazınıza çeşitli uygulamaları indirebilmeniz mümkün. Oldukça kapsamlı bir arşive sahip. Adresi ise www.getjar.com

    Bir diğer alternatif ise SlideMe. Burada da pek çok ücretsiz ve ücretli uygulama bulunuyor. SlideMe uygulamasını siteden indirerek cihazınıza yüklüyor ve diğer uygulamaları yükleyebiliyorsunuz.

    F-Droid ise tamamen ücretsiz uygulamalardan oluşuyor. Bağışlarla ayakta kalan sitedeki uygulamaların herhangi bir değerlendirmesi ya da yıldızı yok. Tamamen ücretsizler. Denemekte fayda var. Mağaza uygulaması https://f-droid.org/ adresinden indirilebiliyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN