Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genel3G’den 4G’ye doğru

    3G’den 4G’ye doğru

    gorsel6

    Türkiye’de 3G’nin hikayesi 2007 yılında Turkcell’in tek katılımcı olarak A grubu lisansı için 321 milyon Euro teklif vererek katıldığı 3G ihalesine girmesiyle başladı. Diğer operatörlerin katılmadığı bu ihale kısa bir süre sonra Telekomünikasyon Kurumu tarafından gerekli rekabet şartlarının oluşmadığına karar verilerek iptal edilmişti.

    Daha sonra 2008 yılında düzenlenen 3G mobil haberleşme sistemi kurulmasına yönelik yapılan ihale sonucunda Turkcell A tipi lisans kullanma hakkını, Vodafone B tipi lisans kullanma hakkını ve Avea ise C tipi lisans kullanma hakkını kazandı. Bu gelişmeler sonucunda Türkiye’de ilk 3G kullanımı 2009 yılında başladı.

    3. Nesil GSM Hizmetleri

    Aslında genel bir tanımlama yapmak gerekirse, 3G’yi kısaca 3. Nesil GSM Hizmetleri olarak tanımlayabiliriz. Türkiye’de bu teknolojinin kullanılmasıyla görüntülü görüşme yapmanın, cepten televizyon izlemenin, mobil ödeme imkanlarının, uzaktan takip sistemi ile hasta takibi yapılabilecek sağlık uygulamalarının, mobil eğitim hizmetlerinin ve akıllı ev uygulamalarının önü açıldı.

    3G’nin Getirdiği Yenilikler

    3G hayatımıza şimdi sıradan saydığımız birçok büyük yenilik getirmişti. Artık mobil cihazlarda yüksek hızda internet kullanabiliyorduk. e-Devlet ile ilgili uygulamalar geliştirilmeye, uzaktan eğitim ve sağlık alanlarındaki uygulamaların temelleri atılmaya başlandı. Engelli ve yaşlı insanlarımızın uzaktan gözetimi kolaylaştı. Belki de hayatımıza getirdiği en büyük yenilik sevdiklerimize cep telefonumuzun ekranından anlık görüntülü ulaşıyor olmamızdı.

    O günlerden bu günlere yaklaşık 5 yıl geçti. Kullandığımız tarifelerde megabyte’lar seviyesinde olan kotalarımız artık gigabyte’lar seviyesine terfi etti. Akıllı telefon penetrasyonunun da ivme kazanmasıyla birlikte 3G, bankacılıktan sağlığa, eğitimden medyaya kadar her sektör için vazgeçilmez bir teknoloji oldu.

    Artan Veri Trafiği

    Katlanarak yükselen veri trafiği, mobil uygulama sayısındaki inanılmaz artış, mobil cihazlardan film ve video izleme alışkanlığının fazlalaşması, anlık olarak sosyal medyanın takibi ve fotoğraf paylaşımındaki yükselen ivmenin bir sonucu olarak mobil trafik aşırı büyüdü ve artık mevcut 3G kapasitesi yavaş yavaş yetersiz kalmaya başladı. Böylece daha fazla hız sağlayacak 4G’yi (4. Nesil) konuşmaya başladık.

    Peki 4G’nin 3G’den nasıl bir farkı olacaktı? İşin fıtratına baktığımızda 4G teknolojisinin 3G ve 2G standartlarının devamı olduğunu ve özellikle kapsama alanı sorununu çok daha rahat bir biçimde çözeceğini söyleyebiliriz. Bağlantı hızının mobil cihazlarda 100 Mbps, wi-fi ağlarda 1Gbps olacağını söylersem sanırım hayatımıza getireceği hız ve yenilikler ile ilgili bir fikir vermiş olurum. Tabii buradaki en önemli ayrıntı 4G hizmetinden yararlanabilmeniz için akıllı telefonunuzun LTE teknolojisini destekliyor olmasıdır. Zaten neredeyse yeni satışa çıkan bütün akıllı telefonlar da zaten LTE’yi destekliyor.

    LTE nedir?

    Peki nedir bu LTE diye soracak olursanız onu da şöyle açıklayayım: LTE yani Long-Term Evolution olarak isimlendirilen bir teknolojidir. Yani 3G teknolojisi üzerinden faaliyet gösteren yüksek hızlı bir bağlantı biçimidir diyebiliriz.

    Son olarak bu kadar övdüğümüz 4G teknolojisi ne zaman geliyor diye soracak olursanız hemen 2015 yılında diyebiliriz. Üstelik bunu ben söylemiyorum. Geçen ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yaptığı bir açıklama ile 2015 yılının sonlarına doğru 4G’ye geçileceğini söyledi. Yani anlayacağınız mobil internet kullananları ve en çok da mobil operatörleri heyecanlandıran bu haber umarım gerçek olur ve mobil internet erişiminde şu andaki hızımızın yaklaşık 10 kat daha fazlasını kullanabileceğimiz bir teknolojiye geçmiş oluruz.

    4G ile mobil internet kullanımı daha da ucuzlayacak

    Son bir müjde de fiyatlarla ilgili. Önümüzdeki dönemde 4G’ye geçtiğimizde mobil internet kullanım fiyatlarında ciddi bir ucuzlama olacağını söyleyelim. Bir de unutmadan cepten de yüksek çözünürlüklü filmleri de izlemeye hazır olun.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN