Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiIntel'den Yeni Nesil X Ailesi İşlemciler

    Intel’den Yeni Nesil X Ailesi İşlemciler

    Bilgisayarımızın belki de en uzun sürede yenilediğimiz parçası işlemcilerdir (CPU). Ancak bu durgunluk piyasaya yansımaz ve sıklıkla yeni işlemcilerin geliştirildiğine şahit oluruz. Bunun iki temel nedeni var. Özellikle Intel ve AMD arasındaki rekabet, daha gelişmiş ve yüksek performanslı işlemciler için ortamı uygun kılıyor. Diğer neden ise donanım geliştiricilerinin -Apple, Sony, Microsoft gibi – daha uzun vadeli çalışmalar yapabilmesi adına işlemcilerin yol haritasına ihtiyaç var. Konsol tarafından örnek vermek gerekirse tahmin edildiği gibi bir sonraki nesil konsol haberleri çıkmaya başladı. En az iki sene sonra çıkması planlanan bu konsollarda kullanılacak işlemciler bugünden aşağı yukarı belli. Büyük ihtimalle de konsolun çıkış oyunları üzerinden gizli kapılar ardında belli stüdyolar oyun yapmaya başladılar bile. İşte işlemciler, önden gidip piyasayı böyle şekillendirmek gibi ismi konmayan bir misyon da üstleniyorlar.

    Yeni anakartlar X299 yonga setiyle gelecek. Daha fazla özellik fiyat artışını getirecek

    Yeni Aile, Yeni Yonga Seti

    Öncelikle yenilenen işlemci ailesinin tahmin edildiği gibi HEDT (High-End Desktop / Üst düzey masaüstü) üyesi olduğu ile başlayalım. Bu da performans artışı ile birlikte kullanılan çevrebirimlerinde de fiyat olarak yükselme anlamına geliyor. Intel’in X serisi bir işlemcisini almak için anakartınızda X299 yonga seti desteği olması gerekiyor. Intel’in 2014’te tanıttığı X99 yonga setinin yenisi olarak karşımıza çıkan X299 özellikle geriye uyumluluk ve esnekliğe sahip. Dört çekirdekli i5 işlemcilerden, 18 çekirdekli yıl sonu çıkacak en yeni işlemciye kadar geniş bir işlemci desteği sunan X299, aynı zamanda 24 adet PCI Express hattını, 8 SATA 6,0 Gb/sn bağlantı noktasını, maksimum 10 tanesi USB 3.0 ve 4 tanesi USB 2.0 veya 14’ü de USB 2.0 olacak şekilde ayarlanabilen toplam 14 USB portunu destekliyor. Beklenildiği gibi dahili ekran kartı ile gelmeyen yonga seti, bu alanı daha fazla çekirdekli işlemcilere destek vermek için kullanıyor ve overclock meraklıları için kolay ve geliştirilmiş seçenekler sunuyor.

    18 Çekirdekli işlemci için hazır mıyız?

    Bol Çekirdekli Gövde Gösteri

    i7 İşlemcilerinin gücünü bilmeyen yoktur. En son 10 çekirdek ile karşımıza çıkan i7’nin yenilenmesine karar veren Intel, Skylake X ailesi altında i9’u da bu amaçla geliştirdi. i9’lar 10 çekirdekten başlıyor ve 18 çekirdeğe kadar çıkıyor ve 14 nanometre ile üretiliyor. Intel özellikle 18 çekirdekli canavarına o kadar çok güveniyor ki 90’ların popüler terimi multi-tasking (aynı anda birden fazla görev yapabilme) terimini değiştiriyor ve “extreme mega tasking” (ekstrem mega görev) ifadesini kullanıyor. 25 Eylül’de piyasaya çıkacak bu canavarın tam ismi Intel Core i9-7980XE. İşlemci, randımanlı çalışmak için en az 165W güce ihtiyaç duyuyor. 2.6 GHz frekansında çalışan işlemci daha iyi soğutma sistemi ve yüksek güç kaynağı ve TurboBoost 2.0 ile 4.2 GHz ve Turboboost 3.0 ile 4.4 GHz frekanslarına çıkabiliyor. İşlemcinin tam olarak neler yapabileceğini görmek için sabırlı olup Eylül sonunu beklemek ve yurt dışı fiyatı olan 2000 doları biriktirmek gerekiyor.

    Gelecek Nanometrelerde…

    Yazımızın başında son kullanıcı olarak çok fazla hissetmesek de aslında işlemcilerin ne kadar hızlı geliştiğinden bahsettik. Bizler bu satırları yazarken Intel bir sonraki aile Cannon Lake ve Ice Lake üzerinde çalışıyor. Şimdilik bildiğimiz yegane fark geleceğin işlemcilerinin 10 nanometre ile üretileceği. Bu da her zamanki gibi daha aynı bölgeyi daha verimli kullanabildiği için daha düşük enerji ve daha yüksek performans anlamına geliyor.

    Sizler de yeni nesil X işlemci ailesine bakmak isterseniz oldukça yüksek performanslı ve 7799 lira satış fiyatı bulunan i7-6950x’e buradan ulaşabilirsiniz. Oyun ve mimari amaçlı birçok ihtiyacınızı giderebileceğiniz ve geleceğe yatırım olarak düşünebileceğiniz bir diğer model ise 4399 liraya satılan i7-5960X. Buraya tıklayarak i7-5960X’i yakından inceleyebilirsiniz. Tabii bu işlemciler için anakartınızda X299 yonga seti bulunması gerektiğini hatırlatalım.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN