Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDaha iyi bir Apple TV deneyimi için 7 ipucu

    Daha iyi bir Apple TV deneyimi için 7 ipucu

    İnanması güç belki ama Apple TV 10 yılı aşkın bir süredir hayatımızda. İlk versiyonu 9 Ocak 2007’de karşımıza çıkan Apple TV yıllar içinde çok fazla değişim yaşayan ürünlerden oldu. Yeni jenerasyon Apple TV çok daha akıllı ve ebat olarak çok daha küçük. Video içerik tüketiminin ve online TV platformlarının yaygınlaşması ile Türkiye’de de hızla yaygınlaşan ve hatırı sayılır bir fan kitlesine sahip olan Apple TV, Apple’ın yaptığı bir önceki lansmanda çok ciddi iyileştirmelerle gelmişti. Ancak yeni özelliklerle daha da akıllı hale gelmiş olsa da Apple TV’nin muazzam yeteneklerinden çoğu kullanıcının bihaber olduğunu ve cihazı son derece temel fonksiyonları ile kullandığını belirtmekte fayda var. Bu haftaki yazımda Apple TV’nizden daha fazla verim ve keyif almak için işinize yarayacak ipuçlarını bir araya getirdim.

    1.Ana ekranınızı yeninden düzenleyin
    Apple TV’yi ilk kurulduğu şekilde kullanmak zorunda değilsiniz, istediğiniz düzenlemeleri yaparak ekranı kendinize daha uygun hale getirebilirsiniz. Herhangi bir uygulamayı ekranda başka bir yere cihazın uzaktan kumandasını kullanarak kaydırabilirsiniz. X bir uygulamayı silmek için ise yine cihazın uzaktan kumandası ile uygulamayı seçmeniz ve “play/pause” tuşuna basmanız yeterli. Dilerseniz yeni bir klasör oluşturarak uygulamaları daha düzenli bir hale de getirebilirsiniz. Öte yandan genel menü ayarlarını kullanarak ekran ışığını ve arka planını düzenlemeniz de mümkün.

    2.Uzaktan kumandayı en verimli şekilde kullanın
    Apple TV ile birlikte gelen kumanda göründüğünden çok daha akıllı. Bu bölümde kumanda kullanımını kolaylaştıracak bir iki ipucu vereyim istiyorum. Home tuşuna iki kez basmanız durumunda Apple TV ekranda en son kullandığınız uygulamaları gösterecektir. Dokunmatik ekranın sağ ya da sol üst kısmına dokunarak video ve ses ayarında ileri geri hareket edebilirsiniz. Yine kumandanın üst kısmını aşağı doğru çektiğinizde alt yazı ve ses seçeneklerini göreceksiniz. Uzaktan kumandanın hassasiyet seviyesini değiştirmek isterseniz ayarlardan “remotes and devices” menüsüne oradan da “touch surface tracking” sekmesine gitmeniz yeterli. Buradan kumandanın pil seviyesini de kontrol edebilirsiniz.

    3.Uygulamalarınızın ne kadar yer kapladığını öğrenin
    Dördüncü nesil Apple TV’nin belli bir hafıza kapasitesi mevcut ancak indirdiğiniz filmler ve uygulamalar hafızayı kolayca doldurabiliyor. Eğer hafızanız doluysa ve bazı şeyleri silmeniz gerekiyorsa hafızada en fazla yer kaplayan uygulamaları görmek için ayarlar menüsünden hafıza yönetimi sekmesine girmeniz yeterli. Bu ekranda hafızada en fazla yer kaplayan uygulamaları sırasıyla göreceksiniz. Silmek istediğiniz uygulamayı seçerek silebilirsiniz. Üstelik Apple TV satın aldığınız uygulamaları hafızada tuttuğundan sonrasında sildiğiniz uygulamaları tekrar indirmeniz de mümkün.

    4.Apple TV’yi çocuğunuza uygun hale getirebilirsiniz
    Apple TV çocuklar için çok güzel bir eğlence aracı ancak çocukların internet üzerinden her şeye erişimini ve rastgele uygulama satın alarak kontrolsüz para harcamalarını istemeyiz. Bu konuda yardımınıza ayarlarda yer alan “restrictions” kısıtlama sekmesi yetişiyor. Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde iTunes ve uygulamalarda yeni satın almaları durdurmanız mümkün oluyor. Ayrıca müzik, TV programı ve filmleri de içeriğe sınırlandırabiliyorsunuz. Çoklu oynatmayı, ekran kaydını ve Siri’nin cevaplarındaki istenmeyen içeriği de bu şekilde engellemiş oluyorsunuz. Diğer yandan bu bölümde yaptığınız tüm kısıtlamaları bir pin kodu ile koruyarak dilediğinizde tekrar eski haline getirmeniz mümkün.

    5.Bluetooth’u daha aktif kullanın
    Dördüncü nesil Apple TV’nizin bluetooth özelliğini kullanarak artık eskisinden çok daha fazla cihazla bağlantı kurmanız mümkün. Cihazınızın ses kapasitesini bluetooth bağlantılı kulaklık ve hoparlör ile destekleyebildiğinizi zaten biliyorsunuzdur. Buna ek olarak artık bluetooth bağlantılı klavye ile istediğiniz film ve diğer aramaları çok daha rahat yapabileceksiniz. Ya da MFI Bluetooth oyun kontrolü ile büyük ekran oyunlardaki konforunuzu artırmanız da mümkün. Apple TV’ye aynı anda iki cihaz bluetooth ile bağlanabiliyor. Bluetooth bağlantı ayarları için ayarlar sekmesinden “remotes and devices” menüsüne girmeniz yeterli.

    6.Apple TV’ye istediğiniz içeriği yükleyin
    Aslında Apple TV’ye istediğiniz içeriği yüklemek her zaman çok kolay değil. iTunes ve Netflix videolarını izlemek tabii ki yeterince kolay olabilir. Peki ya izlemek istediğiniz içeriği destekleyen bir uygulamanız yoksa? Bu durumda işinizi kolaylaştıracak yeni uygulamalardan destek almanızda fayda var. Bunlardan biri Plex. Aynı ağ üzerindeki bir bilgisayardan ses, video ve fotoğraf aktarımını sağlayan bu uygulamayı kullanmak için hem bilgisayarınıza hem de Apple TV’inize bu uygulamayı indirmeniz gerekli. VLC Media Player bir diğer faydalı uygulama. Bilgisayar ve telefonlar için en fazla tercih edilen çok fonksiyonlu uygulamalardan biri olan VLC Media Player yerel network üzerinden Apple TV’ye aktarım yapmada destek sağlıyor.

    7.Siri’den yardım istemeyi ihmal etmeyin
    Siri Apple TV’de henüz Türkçe anlamasa da Siri ile ilgili özelliklere şimdiden vakıf olmakta fayda var bence. Siri’yi Apple TV’inizde kumandadaki mikrofon ve Siri tuşuna basarak kullanabiliyorsunuz. Örneğin ilk olarak hava durumunu ya da 90’ların komedi filmlerini sorarak Siri ile sohbete başlayabilirsiniz. Uygulamanın en güzel yanı Siri’nin cevaplarının ekranın alt kısmında çıkması ve izlediğiniz şeyi bölmemesi. Film ya da bir program izlerken Siri’ye 10 dakika sonra değiştirerek yeni bir program aramasını ya da izlediğiniz filmdeki oyuncuların adlarını sorabilirsiniz. Diğer bir güzel özellik bir film izlerken “ne dedi” diye sorduğunuzda 15 sn içinde konuşulanların alt yazılı olarak gösterilmeye başlanması ya da “dış sesleri azalt” komutu vermek diyaloğu daha rahat duymanızı sağlayacaktır.

    Görsel kaynak: appletvitalia.it

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN