Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji2017'nin Stratejik Teknoloji Trendleri

    2017’nin Stratejik Teknoloji Trendleri

             Teknolojik değişiklikler son yıllarda hayatın tam anlamı ile içinde yaşanmaya başladı. Şirketlerin günün rekabetçi ortamında yaptığı büyük yatırımlar, karşılığında inovatif değişiklikler olarak karşımızı çıkıyor. Sadece önümüzdeki yıl için değil, yakın geçmişte ve gelecek yıllarda da teknolojik yenilikler daha da fazla hayatın içinde olacak. Özellikle yapay zeka, öğrenen makineler ve şeylerin interneti olarakta ifade edebileceğim, çevremizdeki her şeyin akıllanması, önümüzdeki yıl ve yıllarda daha akıllı bir gelecek vaat ediyor.

          Çok yakında doktorun kullandığı akıllı steteskop’un hasta hakkında topladığı bilgileri yapay zeka ve artırılmış gerçeklik aracılığı ile doktora anlık olarak iletebildiği ve ona göre teşhisin konulduğu bir dünyada yaşıyor olacağız.

              2017’de stratejik teknoloji trendlerine gelecek olursak..

    Yapay Zeka(AI) ve Gelişmiş Makine Öğrenmesi

           Yapay zeka kullanan makineler, anlama, öğrenme, tahmin etme ve adapte olma gibi özellikleri ile kendi kendilerine yeterli olacağı bir gelecekten söz ediyorum. Gelecekte gelişmiş makine öğrenmesi ile öğrendiklerini gelecekteki davranışlarını değiştirecek şekilde kullanan, akıllı sistemlerin olduğu ortamlarda yaşıyor olacağız. 2017 yılı içinde kapsamlı paralel işlem gücü ve algoritmalar kullanan akıllı sistemler ile daha fazla iç içe olunacak. Özellikle güvenlik ve bankacılık sektörlerinde, makine öğrenme yetenekli yapay zeka kullanan sistemler daha fazla tercih edilecek.

    Akıllı Uygulamalar

            Sanal kişisel asistan teknolojisi kullanan akıllı uygulamalar, önümüzdeki yıl içinde de daha fazla hayatın içinde olacak gibi gözüküyor. Akıllı uygulamalara örnek sadece dijital asistanlar değil elbette. Güvenlik araçları, pazarlama ve kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması (ERP) uygulamalarını da bu kategoride değerlendirebiliriz. Gartner’ın yaptığı araştırmalara göre; 2018 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük 200 şirketinin büyük veri ve analiz hizmetlerinde müşteri deneyimlerini iyileştirmek için akıllı uygulamalar kullanmaya başlayacağı öngörülmüş.

    Akıllı Nesneler

            Akıllı nesneleri üç grupta toplayabiliriz: Robotlar, Dronlar ve Kendi kendine giden araçlar. Bu gruplar ile birlikte Nesnelerin Interneti (IOT) teknolojisi de önümüzdeki yıllarda tam anlamı ile hayatın parçası olmaya adaylar. Özellikle endüstri sektöründe robotların yoğun kullanımı ile birlikte, günlük hayatın içinde de robot kullanımının gün geçtikçe artacağına kesin gözü ile bakılıyor. Aynı şekilde, neredeyse hayatın bütün alanında kullanılan insansız hava araçlarının kullanımı da yaygınlaşacak. Günümüzün en önemli yeniliklerinden olan kendi kendine giden arabalar, önümüzdeki yıllarda da üzerine koyarak giden teknolojilerinden olacak.

         Akıllı nesnelerden bahsedipi nesnelerin internetindeki gelişmelerden bahsetmemek olmaz. Günlük hayatta kullanılan, nesnelerin interneti kapsamındaki akıllı cihazların 2020’ye kadar sayısının 50 milyarı bulması bekleniyor. Ev içinde kullanılan akıllı cihazlardan tutun da, sağlık alanındaki ilaç sektörüne kadar her alanda “şeylerin interneti” olarak tabir ettiğimiz cihazlar, yoğun şekilde kullanımı devam edecek.

    Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

            Sanal gerçeklikte tam anlamı ile sanal ortamlar kullanılırken, artırılmış gerçeklikte sanal ortamların gerçek dünya ile etkileşim içinde olduğu bir ortam söz konusudur. Artırılmış gerçeklikte sanal ile gerçek ortamın karışımı olduğundan, günlük hayatta kullanım potansiyeli de oldukça fazla. Her sektörde kullanım alanı bulunan artırılmış gerçeklik teknolojisinin, önümüzdeki yıllarda oldukça popüler olacağını söylemek çokta iddialı bir söz olmasa gerek.

    Dijital Çiftler

           Gerçek dünyanın giderek daha dijital olarak temsil edildiği, fiziksel varlıkların sayısal ikizleri ile ifade edildiği bir dünyaya doğru hızla yol alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu trend hızla devam edecek.

    Blockchain

          Blockchain‘i çok basit bir biçimde şifreli işlem takibi sağlayan, dağıtık veri tabanı biçiminde tanımlayabiliriz. Blockchain; verilerin bir blok oluşturacak şekilde birbirine bağlanması anlamına gelir ve blok oluştuktan sonra bozulamaz. Bu sistemde tüm veri blokları birbirine bağlı olduğunda; bir veri değişikliği için birbirine bağlı blokların onayı gerekmektedir ve bu özelliği nedeniyle manipülasyonun önüne geçilmektedir.

           Önümüzdeki yıllarda blockchain yani bitcoin teknolojisinin daha fazla kullanılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN