Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji2016'nın en stratejik teknoloji trendleri

    2016’nın en stratejik teknoloji trendleri

    shutterstock_1571137312015’in bitimine sayılı günler kala birçok teknoloji firması şimdiden gelecek yılın hesaplarını yapmaya başlamış durumda. Yeni dönemdeki teknoloji yatırımlarını ve gelecek planlamalarını belirleyen firmalar için kutup yıldızı elbette yakın geleceğin teknoloji trendleri olacak. Bu trendler aslında sadece firmalar için değil, pek çok anlamda markalardan daha hızlı dijitalleşen ve yeni teknolojilerini hayatlarına dahil eden bireyler için de rehber niteliğinde olabilir. Zira artık yeni teknolojiler satın almak; örneğin elimizdeki telefonu değiştirmek bile hem fiyat hem de hayatımıza katacağı değer açısından daha fazla düşünmemiz, üzerinde daha fazla durmamız gereken bir konu. Söz gelimi satın alacağımız bir cihazın elimizdeki başka bir cihazla iletişim kurabilmesi, kullandığımız x bir yazılımı desteklemesi kısacası kendi teknoloji stilimize uyumlu olması iyi bir kullanıcı deneyimi açısından önemli. Emin olun tüm bunlar firmalar kadar yakın dönemde bireylerin de daha fazla sorguladığı sorular olacak. Peki 2016’da ve bir adım sonrasında bireyler ve kurumların dijital yaşam kültürlerini şekillendirecek teknoloji trendleri neler? İşin uzmanı Gartner’ın öngörülerine naçizane yorumlarımı kattım ve 2016’nın en stratejik teknoloji trendlerini bu haftaki yazımda bir araya getirdim.

    1-Daha fazla sensör, daha fazla veri

    Farklı trendlerle birlikte kullandığımız kişisel ve profesyonel cihazlardaki sensöler de gün geçtikçe artıyor. Cihazlar daha fazla veri topladıkça daha akıllı hale geliyor. Gartner’a göre bu sensörler gün geçtikçe birbirleri ile daha uyumlu hale gelecek ve birlikte çalışarak günlük hayatımız hakkında daha fazla bilgiye sahip olacak.
    2. Anlamlı veri ile fiziksel etkileşim
    Gartner’a göre kullandığımız cihaz ve sensörler öyle akıllı olacaklar ki biz farkında olmadan hayatımızı düzenleyebilecekler. Örneğin giyilebilir sensörler ile üst düzey sporcuların uyku, koşma tarzı gibi alışkanlıkları farklı boyutlarda değerlendirecek ve sporcular kendi fiziksel performanslarının efendileri haline gelebilecek.
    3. 3 boyutlu yazıcı ürünlerinde çeşitlilik
    Yeni bir trend sayılmasa da 3D yazıcılar, özellikle son dönemde bu teknolojiyi motor parçaları üretiminde kullanan Tesla ve roket parçaları tasarımında kullanan SpaceX ile birlikte hak ettiği değere kavuştu. Gartner’a göre bu teknolojinin daha iyi uygulamaları biyolojik malzemeler ve yiyecek ile devam edecek.
    4. Veriyi iyi kullanan şirketler fark yaratacak
    Gartner’a göre 2020 yılında, 25 milyon cihaz data üretiyor olacak. Tabii ki bir veri bolluğu olacak ama bu veriyi anlamlandırmak işin önemli yanı olacak. Bu veri dalgasının gücünden yararlanan şirketler rakiplerini geride bırakacak.
    5. Makineler insanın yerini almaya çok yakın
    Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte cihazlar yalnızca veri toplamayacak aynı zamanda öğrenmeye de başlayacak. Bu sayede insan tarafından yapılması gereken pek çok analiz makineler tarafından yapılabilecek. İnsanlarsa daha üst düzey işlerle meşgul olacak.
    6. Otonom cihazların yetenekleri artıyor
    Robotların yetenek anlamında insanları geçmesi ile birlikte, robotlar hızlıca insanların işlerini devralmaya başlayacak. Bu konuda belki de en iyi örnek yılların deneyimi ile öğrenilmiş bilgiler ışığında geliştirilen sürücüsüz araçlar. Birleşik Arap Emirliklerinde yer alan Masdar City bilinen kontrollü çevrelerden biri.
    7. Korumak yetmiyor, güvenlik için tehdidi önceden bilmek gerek
    Pek çok IT direktörü için güvenlik önemli bir öncelik. Güvenlik için bazı yöntemler kullanılıyor ancak Gartner’a göre gelecekteki yöntemler savunmadan öteye geçecek ve tehditleri önceden tahmin edebilen modeller geliştirilecek. Gartner firmaların bütün iş süreçleri için güvenlik önlemleri geliştirmeleri gerektiğini vurguluyor.
    8. Yapay zeka insan beynini geçmeye hazırlanıyor
    Gartner, teknolojinin insan beynini taklit edecek seviyeye eriştiğini belirtiyor. Bunun en bilinen örneklerinden biri Facebook’un DeepFace yüz tanıma teknolojisi. Henüz hiçbir yapay zeka insan beyninden daha güçlü olmasa da bu hiçbir zaman olmayacak anlamına da gelmiyor elbette.
    9. Dijital ekonominin yıldızı paylaşım ekonomisi
    Artık pek çok uygulama birlikte çalışabilmek üzere tasarlanıyor ve bu parçaların toplamından çok daha değerli bir şey. Paylaşım ekonomisinin yükselen iş modelleri bunun en güzel örnekleri. Tek başına değil ekosistemin diğer parçalarıyla entegre çalışmak yeni nesil katma değerli servislerin en belirgin özelliği ve bu trend yükselemeye devam edecek.
    10. Nesnelerin interneti platformları
    Gartner’a göre bugün nesnelerin internetini kullanan platformlar çok bölünmüş durumda ancak bu platformların bir araya gelmesi ve verinin paylaşılması çok daha faydalı olacak. Bu konu 2018’de gündeme gelecek. IT departmanları ilk olarak entegre çözümlerin yerine bireysel çözümler üretecek, ancak IT liderlerinin entegrasyonun daha faydalı olduğunun farkına varmaları ile birlikte değişiklikler başlayacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN