Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknoloji2015’e damgasını vuran teknolojiler

    2015’e damgasını vuran teknolojiler

     

    Success business in new year - Business Man touch 2016 growth up graph icon

    Milenyum çağına girdikten sonra 15 yılı geride bıraktık. Bu 15 yıl içinde çok önemli teknolojik gelişmeler oldu. Bu hayatımızı değiştirecek nitelikteki önemli teknolojik gelişmelerin ilk 10 tanesini sizin için sıralayacağım. Önce en sondan başlıyorum.

    1. Çubukta bilgisayar: Taşınabilir bilgisayarlar yeni bir şey değil… Her yıl, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, hatta akıllı telefonlar kullanıcıların günlük ihtiyaçlarını daha kolay halletmek için daha güçlü ve yetenekli hale geliyorlar. 2015’te karşımıza neredeyse bir dudak parlatıcı kabı boyutlarında iki tane bilgisayar çıktı ki, söylemeden geçmek mümkün değil… Intel’in Compute Stick ve Asus’un Chromebit’i, HDMI bağlantılı bir ekrana bağlandığında bilgisayar haline geliyor. Tamam özellikleri sizi uçurmayabilir ama küçük işletmeler, eğitim mekanları için bir sürü olanak sağlayacaktır diye düşünüyorum.
    1. Birden fazla operatöre bağlanmak: Hepinizin bildiği gibi cep telefonlarının içinde bulunan SIM kartlar, sizi yalnızca bir operatörden hizmet almakla sınırlıyor. Oysa ki, bazı noktalarda bir operatör daha iyi sinyal yollarken, öteki operatörden gelen sinyal yetersiz kalıyor. Peki ya, SIM kartınız sinyali en kaliteli gelen operatörden hizmet alacak olsaydı, nasıl olurdu? Elbette, bu teknoloji operatörlerin çok da benimsediği bir gelişme değil. Ancak Google’ın Fi Projesi tam da bunu yapıyor. Telefonunuzla ister Wi-Fi, ister bir başka operatöre rahatlıkla bağlanmanıza olanak sağlıyor. Bakalım, operatörlerin itirazlarına karşın Google’ın Fi Projesi 2016’da da yürütülecek mi?
    1. Akıllı telefon ekranının basış şiddetini sezmesi: Son yıllarda Apple, çığır açan teknolojilerde bayrak taşıyanlar listesinde hep bir numarada yer alıyor. Bu yıl Cupertino’da yine böyle bir inovasyona imza atıldı. Yeni iPhone ekranına yerleştirilen algılayıcılar, kullanıcıların ekrana dokunuşlarındaki baskı şiddetini farkedebiliyorlar. Apple buna “3D Touch” adını vermiş. Önemli bir fikir için, iddialı olmayan bir isim… Aslında bu teknolojinin akıllı telefonlar dünyasında yeni gelişmeleri getireceğini düşünüyorum.
    1. Holografik bilgisayar: Bilgisayarların geleceği sanal, ya da arttırılmış gerçeklik teknolojilerine doğru gidiyor. Bu malum… Microsoft bu kavramı bir adım daha ileri taşıdı ve HoloLens’in duyurusunu yaptı. Bu kavramla kullanıcıların bilgisayarla olan ilişkileri tamamen değişecek. Sadece hareketlerle, göz takibiyle ve sesleriyle bilgisayarlarını yönetecekler. Biraz bilim-kurgu gibi oldu ama bilgisayar dünyası buraya gidiyor işte…
    1. İnsanların aklını karıştıran yapay zeka: Yapay zeka, her ne kadar filmlerde, televizyonlarda bilinç altımızdan uyarılsak da her geçen gün biraz daha gelişiyor, zekileşiyor. Geçen yıl Eugene Goostman programı Turing deneyini geçen ilk yapay zeka oldu. Bu yıl bir makine öğrenme programı birçok değişik alfabeyi çözdü ve hatta kendine ait bir tanesini de yarattı. Evet, bilgisayarlar öğreniyor. Bu bir yandan ürkütücü, öte yandan da heyecan verici…
    1. Drone’ları hem gör, hem de görmezden gel: Geçtiğimiz yıllar içinde Drone’lar faydalarını kanıtladılar. Şimdi gelecek adım, insansız hava araçlarını otonom hale getirmek. Bu yıl bu ihtimal gerçekleştirildi. Haziran’da DJI, bu teknolojiye sahip ilk son kullanıcı Drone’unu piyasaya çıkarttı. Eylül’de NASA yaptığı bir açıklamayla Drone’ların diğer hava araçlarını farkedip onlardan sakınabilecekleri prototip teknolojiyi duyurdu. Drone’lar bu teknolojiyle uçarken kendilerini her türlü engelden sakınacaklar, kentte kimseye çarpmadan uçabilecekler, tellere takılmayacaklar, tıbbi malzeme taşıyabilecekler, hatta ısmarladığınız kitabı Amazon’dan size getirecekler.
    1. Sıfır emisyonlu araçlar: Hidrojen yakıtlı araçlar adeta bir sonsuzluk uykusundaydı. Ancak teknoloji nihayet otomobil firmalarının dikkatlerini çekebilecek kadar gelişti. Elbette ilk fiyatlar biraz abartılı olacak gibi görünüyor. Ancak fosil yakıtlara elveda artık o kadar uzak değil…
    1. Birbirleriyle iletişim kuran otomobiller: Teknoloji ve otomobil kavramları yanyana geldiğinde, tartışmalar da yoğun oluyor. Ancak, artık kendi kendine giden otomobiller teknolojisine kadar geldik. Bu arada otomobiller de kendi aralarında iletişim kuruyorlar ve birbirlerine bilgi aktarıyorlar. Bunlar hız, konum, direksiyon pozisyonu, fren durumu gibi bilgiler oluyor genellikle. Çok daha önemlisi otomobiller yoldaki engellere ve öteki araçlara da duyarlı. Bu da olası kazaları engelliyor elbette…
    1. Beyin organoidleri: Tıbbi alanda 2015’te yaşanan en önemli gelişme; bunama, akıl hastalıkları ve öteki nörolojik bozuklukların arkasındaki gizemi çözecek olan insan beyni hücrelerinin yeni büyüme yönteminin bulunmasıydı. İnsan beyni hücreleri laboratuvar ortamında geliştiriliyor. Nöronların nasıl büyüdüğü ve işlevlerinin ne olduğu yeni baştan öğreniliyor.
    1. Kanser için basit kan testleri: Erken tanı hayat kurtarıyor. Özellikle kanser hastalığında… Hong Kong’daki Çin Üniversitesi’nde bulunan Dennis Lo adında bir doktor sayesinde yeni bir test geliştirildi. Kişilerden alınan kandaki DNA’nın öldürücü kanser hücreleri yayıp yaymadığına bakılıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN