Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon Powershot G5 X inceleme

    Canon Powershot G5 X inceleme

    Canon’un bilgili kullanıcılara hitap eden fotoğraf makinesi PowerShot G5 X modelini inceliyorum.

    Gelişmiş özelliklere sahip kompakt fotoğraf makinesi kategorisi son yıllarda popüler oldu. Özellikle fotoğrafla ciddi manada uğraşan, hatta bu işten para kazananların ikinci makine ya da ‘yanında taşıyacağı cihaz’ olarak değerlendirdiği bu kategoride Sony, Canon ve Nikon gibi markaların modelleri yer alıyor.

    Bu alanda en fazla ürün geliştiren markalardan biri olan Canon’un G5 X modeli ise 2015 yılında piyasaya sürüldü. G ailesinin orta ürünü olarak tanımlanabilecek model, birçok ileri seviye özelliğe sahip olmanın yanısıra dijital bir vizörü ile adeta mini bir aynasız olma iddiasına sahip.

    Ürünle çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Teknik özellikler

    20.2 Megapiksel arkadan aydınlatmalı bir sensörü bulunan fotoğraf makinesinde bu sensörün boyutu 1 inç. Digic 6 imaj işlemcisi kullanan ürün, f1.8-f.28 diyaframlı 24-100 mm karşılığa sahip objektif, optik imaj sabitleme, bütünleşik ND filtresi, 3 inç sağa doğru hareket edebilen ve öne doğru döndürülebilen dokunmatik ekran, 2.36 milyon piksel elektronik vizör, 60 fps video, Wi-Fi ve NFC gibi özelliklere sahip.

    Fotoğraf makinesi çok yeni olmasa da özellikle bakımından birçok beklentiyi karşılayabileceğini düşünüyorum.

    Kullanım

    Genel olarak baktığımızda küçük bir aynasız ya da SLR görüntüsüne sahip olan ürün, fiziksel olarak da bu iki kategorinin modellerine benziyor. Üst yüzde sağda ve solda yer alan iki büyük fonksiyon ve çekim modu tuşu, üst bölümde bulunan dijital vizör, gövdesi küçük de olsa ele oturan tasarım ergonomik anlamda başarılı. 377 gram ağırlığındaki fotoğraf makinesi kullanım anlamında bir sorun çıkarmıyor.

    Elektronik vizörün bulunması bu tarz ihtiyacı olanlar için önemli bir artı. Vizör-ekran geçişi otomatik olarak sağlanıyor. Gözünüzü vizöre koyunca ekran kapanıyor, çekince ekran tekrar açılıyor.

    Ekranın sola döndürülebilir ve öne doğru hareket edebiliyor olması güzel. Bu sayede kendi çekimlerinizi kadrajı görerek yapabiliyorsunuz. Hatta yurtdışında bazıları tarafından YouTuber kamerası olarak da kullanılan G5 X, mikrofon girişine sahip olmadığı için bu alanda yaygın olarak tercih edilen bir model olamadı. Yine de sessiz ortamlarda bu amaçlarla kullanılabileceğini belirteyim.

    Diyaframın açıklığının iyi olması beraberinde az ışıklı ortamlarda rahat hareket etme özgürlüğü getiriyor. Fakat bunun da bir sınırı var: 1 inçlik sensör giriş seviyesi SLR ya da aynasızlarda olduğu kadar geniş bir skalada esneklik sunmuyor. Işığın belli bir sınırın altına inmesiyle beraber ISO’yu artırdığınızda fazla gren oluşuyor. Bu durum büyük sensörlü cihazlarda da yaşansa da G5 X’te olduğu kadar alt seviyelerde gerçekleşmiyor.

    Çekim özellikleri

    Üründe birçok çekim modu, ayar vs bulunuyor. Amatör ya da profesyonel her türlü ihtiyaca cevap verebilecek bu özelliklerle rahat bir kullanım yapabiliyorsunuz. Hazır çekim modlarının yanısıra Manuel modlar da kullanıcıya esneklik kazandırıyor. Ayrıca üst yüzde bulunan deklanşörün hemen altında (ön yüze denk gelen tarafta) bulunan sonsuz dönebilen tuş da pratik olmuş. Bu sayede modlar ve ayarlar içinde gezinirken bu tuşu kullanabiliyorsunuz.

    Objektifte bulunan 4.2X optik zoom biraz kısıtlı da olsa diyafram açıklığı olan f 1.8 değeri düşünüldüğünde çok sorun olmuyor. Diyafram açıklığı harika fotoğraflar (özellikle Bokeh özelliği olan) çekmenizi sağlıyor. Ayarları iyi kullanır, mesafeyi de güzel ayarlarsanız çok keskin ve alan derinliği anlamında başarılı çekimler yapabiliyorsunuz.

    Fotoğraf ve video

    Fotoğraf ve video anlamında Canon kalitesini yansıtan G5 X, 20.2 Megapiksel fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Saniyede 5.9 kare seri çekim yapabilen ürün, saniyede 60 kare Full HD video kayıt desteği de sunuyor. ISO değeri 12800 ile sınırlı olan fotoğraf makinesinde RAW desteği ve bütünleşik flaş (biraz küçük ama günü kurtarıyor) yer alıyor. Fotoğraf makinesine harici flaş da bağlanabildiğini ve bunun için üst yüzde bir yuva olduğunu belirteyim.

    Wi-Fi ve NFC

    Kablosuz ağlara bağlanma ve NFC desteği de bulunan fotoğraf makinesi bu sayede uzaktan kontrol ediliyor. Mobil cihaz uygulaması gayet başarılı ve pratik bir şekilde kullanabiliyorsunuz. NFC ile uyumlu cihazlarla anında bağlantı kurulabiliyor.

    Canon PowerShot G5 X Teknik Özellikler

    • 20.2 Megapiksel çözünürlük
    • 13.2 x 8.8 mm BSI sensör (1 inç)
    • Digic 6 işlemci
    • JPEG ve RAW desteği
    • 24-100 mm f1.8-2.8 diyaframlı objektif
    • 4.2X optik zoom
    • 3 inç 1 milyon piksel, döndürülebilir ekran
    • 2.36 milyon piksel dijital vizör
    • Saniyede 5.9 kare seri çekim hızı
    • SDXC uyumlu bellek kartı yuvası
    • Pil ömrü 210 kare (CIPA standartlarına göre)
    • 353 gram ağırlık
    Ürünle çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Pil ömrü

    Üründe bulunan pilin ömrü CIPA standartlarına göre 210 kare. Rakam böyle bir ürün için fena değil ancak arazi koşullarında 210 kare biraz sıkıntı oluşturuyor. Özellikle elektriğin olmadığı ya da durup şarj etme imkanınızın bulunmadığı yerlerde bu pil ömrü kullanıcıyı yolda bırakabiliyor. Fakat ürünün USB üzerinden de (kutudan ayrı bir şarj cihazı da çıkıyor) şarj edilebiliyor olması artı bir özellik. Arazide taşınabilir bir pil çözümü ile fotoğraf makinesini şarj edebiliyorsunuz.

    Yine de genel olarak pil ömrünün iyi olduğunu söylemek isterim. Bu kadar küçük bir gövde olunca haliyle pil de küçük oluyor. Bu küçük pilin de ömrü biraz düşük oluyor. Yani her şey bir arada olmuyor ne yazık ki.

    Fiyat

    Gelelim biz Türkler için en önemli konulardan biri olan fiyat meselesine: Cihazın ABD fiyatı 699 dolar ve halen satılan bir ürün.  Türkiye’de ise (yazıyı hazırladığım tarihte) fiyatı 3500 TL idi. Sunduğu özelliklere ve diyafram açıklığı göz önüne alındığında makul bir rakam. Değiştirebilir objektifli bir makine aldığınızda iyi açıklığı olan bir objektif zaten bu paraya satılıyor.

     

    BEĞENDİM

    • Diyafram açıklığı
    • Döndürülebilir ekran

     BEĞENMEDİM

    • Yüksek ISO

    Sonuç

    Günün sonunda diyafram açıklığı iyi olan ileri seviye bir kompakt model Canon PowerShot G5 X. Sunduğu özellikleriyle benden olumlu puan alan modelde tek beğenmediğim konu yüksek ISO’da grenin biraz fazla olmasıydı. Bunun dışında beğendiğim fotoğraf makinesinin işi zor. Zira fiyat skalasında giriş seviyesi SLR ya da aynasız modellerle benzer bir etikete sahip. Bu da tercih noktasında kafa karıştırabiliyor. Yine de iyi diyaframlı, günlük bir makine arayanların mutlaka göz atması gereken bir model.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN